Informatii contradictorii privind o scumpire la caldura cu pana la 38% (Video)

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 11:06
4147 citiri
Informatii contradictorii privind o scumpire la caldura cu pana la 38% (Video)

Facturile romanilor care sunt racordati la sistemul de incalzire centralizat ar putea fi mai mari cu pana la 38 la suta, incepand de la 1 ianuarie, a anuntat deputatul PSD Iulian Iancu, care este presedinte al comisiei de industrii si servicii.

Precizarile au fost facute dupa o sedinta comisiei, care initial a pus pe jar presa, luni dimineata, dupa ce s-a inteles ca pesedistul Iulian Iancu ar fi anuntat ca gazele s-ar putea scumpi drastic incepand cu 1 ianuarie 2015, din cauza liberalizarii pretului impusa de UE.

Astfel, se anunta ca desi majorarea de pret ar fi trebuit sa se faca in etape egale, pana in anul 2021, procentul va fi mai mare, pentru ca tara noastra se afla in urma altor tari europene in ce priveste aplicarea directivelor in domeniu.

"La 1 ianuarie, in mod normal prin liberalizarea preturilor, centralele termice producatoare de apa calda si caldura, gaze naturale, ar trebui sa creasca pretul ca urmare a acestui proces. Ori, ar insemna o discriminare intre consumatorii casnici: adica, consumatorii care detin o centrala termica ar fi discriminat de vecinul sau care beneficiza de caldura de la sistemul centralizat.

Acest lucru trebuie realizat imediat, mai ales ca la noi liberalizarea a fost prelungita pana in 2021. Fara o interventie imediata, pretul va creste", a spus deputatul social-democrat, presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii.

De asemenea, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a spus in sedinta aceleiasi comisii ca preturile la gaze ar putea fi majorate, pentru toti consumatorii casnici, cu valori cuprinse intre 28 si 38 la suta.

Iulian Iancu a revenit, ulterior, si a precizat ca cei care sunt racordati la sistemul centralizat vor suporta "o crestere intre 28,8 si 38 la suta, asa cum a spus ANRE".

"Cei cu centrale termice sunt protejati pana in 2021", a adaugat deputatul PSD.

In schimb, Departamentul pentru Energie al Guvernului a anuntat ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna nu se vor schimba de la 1 ianuarie, transmite Pro Tv.

De asemenea, Mediafax scrie ca ANRE si mai multe companii au cerut Departamentului pentru Energie amanarea cel putin pana la 1 ianuarie 2016 a liberalizarii preturilor gazelor pentru centralele care produc energie termica pentru populatie.

Veste proasta pentru bucuresteni: Gigacaloria, mai scumpa in aceasta toamna - proiect

La sfarsitul lunii august, Primaria Capitalei anuntase ca gigacaloria s-ar putea scumpi cu 10,7 la suta pentru consumatorii casnici si cu un procent dublu, 21,4 la suta, pentru cei non-casnici.

Tot la sfarsitul lunii august, Capital cita o declaratie a prim-ministrului Victor Ponta, potrivit careia, incepand din 2016, romanii care au centrale termice ar fi urmat sa plateasca o taxa de poluare, impusa de Uniunea Europeana.

Ulterior, in aceeasi zi, premierul a facut alta declaratie: "Vreau sa spun foarte clar ca nu intentioneaza acest guvern sa puna nicio taxa pe nicio centrala de apartament", citat de Mediafax.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....