Gazoductul Islamic, o amenintare pentru Nabucco?

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 10:53
2002 citiri
Gazoductul Islamic, o amenintare pentru Nabucco?
Foto: Voice of Russia

Un gazoduct care va fi construit de Iran, Irak si Siria ar putea pune in pericol dezvoltarea proiectului Nabucco, potrivit presei ruse.

Cele trei tari au semnat un memorandum pentru constructia gazoductului, care va avea baza pentru extragere in sudul Iranului si va trece prin Irak si Siria, apoi prin Liban si Europa, pe sub Marea Mediterana, relateaza Voice of Russia.

Numit Gazoductul Islamic, proiectul este vazut de oficialii din Teheran drept o alternativa la Nabucco. De asemenea, potrivit directorului producatorului de gaze de stat din Iran, Jawad Oji, perimetrul South Pars are 16 trilioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezinta o sursa de incredere pentru livrarea gazelor, mai bune decat in cazul Nabucco. El a mai adaugat ca si Turcia va incheia un parteneriat cu Iran, Siria si Irak pentru acest proiect.

Oficialii Uniunii Europene au interzis participarea Iranului la proiectul Nabucco, anul trecut, drept sanctiune pentru programul sau nuclear. De altfel, Konstantin Simonov, directorul Fundatiei de Siguranta Energetica din Rusia, este de parere ca inceperea proiectului va fi imposibila, din cauza faptului ca nici Iran, nici Siria nu au bani si nici nu pot obtine finantare externa.

Costurile estimate ale proiectului se ridica la 10 miliarde de dolari. Daca va fi implementat, Europa ar putea primi pana la 40 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, cu 30 la suta peste nivelul asteptat de europeni din partea proiectului Nabucco.

Expertii nu exclud posibilitatea ca si Quatar sa se alature Gazoductului Islamic si, daca sunt ignorati factorii politici, proiectul ar putea fi considerat viabil.

Conform programului anuntat, gazoductul ar trebui sa inceapa operatiunile in 2016.

Gazoductul Nabucco ar trebui sa porneasca din Turkmenistan, prin Azerbaijan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Romania si Austria.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Gazoductul Islamic, #gazoductul Nabucco, #Transport gaze, #productie gaze , #gaz