Geoana ii scrie lui Boc sa permita observatori CE la negocierile cu Gazprom

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 17:14
1505 citiri
Geoana ii scrie lui Boc sa permita observatori CE la negocierile cu Gazprom
Foto: Arhiva

Mircea Geoana, in calitate de presedinte al Senatului, i-a adresat o scrisoare deschisa premierului Emil Boc in care i-a solicitat acestuia sa admita invitarea unor reprezentanti ai Comisiei Europene, in calitate de observatori, la negocierile pe care partea romana le va purta cu Gazprom.

"Dupa cum bine stiti, Comisia Europeana este din ce in ce mai interesata despre discutiile din domeniul energiei pe care tarile membre le poarta cu terte parti. In acest sens, Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, a declarat public, inca din luna septembrie, ca este intentia Comisiei Europene de a solicita aprobarea unei masuri prin care autoritatile de la Bruxelles sa fie notificate in legatura cu contractele din domeniul energiei pe care statele membre UE le vor incheia cu terte tari, atat inainte, cat si dupa finalizarea negocierilor.

Astfel, propunerea urmareste stabilirea unor proceduri si mecanisme de comunicare menite sa insereze Comisia Europeana in cadrul discutiilor despre energie dintre statele membre si state non-UE", explica presedintele Senatului in scrisoarea adresata sefului Executivului.

Mircea Geoana reaminteste faptul ca observatorii CE au fost deja prezenti in cadrul negocierilor pe care Polonia le-a purtat cu succes cu Gazprom.

"Dupa cum probabil stiti, polonezii au avut mai multe etape in negocierea cu Gazprom, prima cu privire la majorarea cantitatilor de gaz, inclusiv pentru tranzit, acord semnat cu succes in 2010. O a doua etapa a fost insa necesara, pentru armonizarea acordului cu cerintele europene. In aceasta etapa Uniunea Europeana s-a implicat direct, iar Polonia a reusit sa obtina chiar o reducere importanta de pret. Negocierile din acest stadiu s-au bucurat de participarea Comisiei Europene, care s-a consultat atat cu partea rusa, cat si cu partea poloneza", mai subliniaza presedintele Senatului.

In acest context, Mircea Geoana reaminteste faptul ca intre Ministerul Economiei si Gazprom au loc contacte din ce ce in ce mai dese.

"Tinand cont de faptul ca producatorul rus de gaze si-a reafirmat interesul de a investi in Romania si de a colabora cu societatile de stat Romgaz si Transgaz, si tinand cont si de faptul ca in acest an expira contractele de tranzit prin Romania a gazelor naturale spre tarile din Balcani, consider ca ar fi oportun sa aveti in vedere invitarea unor reprezentanti ai Comisiei Europene, in calitate de observatori, la negocierile pe care partea romana le va purta cu Gazprom.

De asemenea, consider ca, in spiritul angajamentelor pe care Romania le are in calitate de stat membru al Uniunii Europene si in spiritul transparentei comunicationale, ar fi oportuna si utila informarea Comisiei Europene in legatura cu stadiul negocierilor pe care Romania le va purta cu Gazprom", solicita Mircea Geoana.

C.B.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Geoana observatori negocieri Gazprom, #negocieri Romania Gazprom, #pret gaze , #gaz