Grecia calca UE pe bataturi: Pas important pentru construirea unui gazoduct cu Rusia

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 12:08
3452 citiri
Grecia calca UE pe bataturi: Pas important pentru construirea unui gazoduct cu Rusia

Grecia si Rusia vor infiinta un grup de lucru pentru construirea unui gazoduct ce va transporta resursele tarii conduse de Vladimir Putin pe Batranul Continent, prin teritoriul elenilor.

Decizia a fost luata la intalnirea pe care seful Gazprom, Alexei Miller, a avut-o la Atena cu premierul Alexis Tsipras.

Rusia bate marti palma cu Grecia? Ce trebuie sa faca Atena pentru 5 miliarde de euro

"Partea rusa, reprezentata de compania noastra, garanteaza ca 47 miliarde de metri cubi de gaz vor fi transportati prin teritoriul Greciei. Nu exista nicio indoiala ca acest consortiu ruso-european va fi capabil sa atraga finantarea necesara, 2 miliarde de euro, pentru a construi aceasta infrastructura", a precizat Miller, marti seara, potrivit Greek Reporter.

La randul sau, ministrul elen al Energiei, Panagiotis Lafazanis, si-a exprimat dorinta ca cele doua parti sa incheie curand o intelegere concreta privind constructia gazoductului.

"Nu a fost semnat niciun acord azi", a subliniat oficialul de la Atena, care a adaugat insa ca acest lucru s-ar putea intampla "in scurt timp".

"Grecia este interesata de gazoduct, pentru ca i-ar oferi multe avantaje", a mai spus Panagiotis Lafazanis.

Inainte de intalnire, au aparut informatii, pe surse, ca Rusia ar oferi Greciei un ajutor de 5 miliarde de euro, insa au fost negate de Kremlin.

Moscova neaga acordul cu Grecia de cinci miliarde de euro

Nu este pentru prima data cand subiectul construirii unui gazoduct este abordat de cele doua parti. Pe 8 aprilie, Tsipras si Vladimir Putin au discutat, la Moscova, despre posibilitatea ca Grecia sa fie inclusa in proiectul Turkish Pipeline, care presupune alimentarea Europei cu gaze rusesti, ocolind Ucraina.

Dorinta rusilor este ca gazoductul sa fie gata pana in 2017.

Grecia, depepdenta de Rusia

Grecia este dependenta de importurile energetice din Rusia si cauta sa negocieze o intelegere cu Moscova pentru reducerea pretului la gazele naturale pe care ele cumpara din tara condusa de Vladimir Putin, aminteste Deutsche Welle.

Mai mult, Atena a s-a aratat interesata sa devina un hub energetic al Batranului Continent, mai ales ca se afla intr-o situatie delicata. Tara ar putea ramane in curand fara bani daca nu ajunge la un acord cu creditorii internationali pentru obtinerea unei noi transe de imprumut.

Furtuna financiara e inevitabila in Grecia, insa elenii par sa stea cu mainile in san

In consecinta, exista unele semne de intrebare privind atitudinea lui Tsipras fata de Rusia, fiind vazuta ca o incercare de a forta mana UE in negocieri.

Turkish Pipeline nu a fost aprobat de Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Gazprom conducta Grecia, #Rusia gaze Grecia , #gaz