Din cauza anexarii Crimeii, Rusia a pierdut o batalie importanta pentru razboiul tacit pe care il duce de cativa ani cu Occidentul.
Statele Unite si Uniunea Europeana au obtinut recent o victorie in ceea ce priveste conductele de gaze, odata cu suspendarea negocierilor legate de gazoductul South Stream, scrie Quartz.
De aproape 20 de ani, Occidentul si Rusia au demarat un fel de competitie pentru a vedea cine pune mana mai repede pe piata energetica din Eurasia. Ambitia Kremlinului a fost sa aiba monopol pe exporturile de gaze si petrol in aceasta regiune. In acelasi timp, UE si SUA au incercat sa diminueze influenta rusilor, mai scrie publicatia citata.
In 2006, Occidentul a castigat prima batalie din acest razboi tacit, cand conducta de petrol ce leaga Baku (Azarbaijan) de Ceyhan (Turcia) a fost pusa in functiune. Astfel, in acelasi timp, Asia Centrala si zona Caucazilor puteau exporta resursa printr-o conducta care nu era detinuta de rusi.
Ulterior, dupa 5 ani, Putin a obtinut o victorie importanta, odata cu gazoductul Nord Stream, care leaga Marea Baltica de Germania. Acesta a permis Rusiei sa evite Ucraina si Polonia - tari cu care a avut conflicte legate de pret - si sa transporte gazele sale naturale direct in Europa.
"Intr-un moment in care Occidentul incepea sa se ingrijoreze in legatura cu dependenta de resursele Kremlinului, care acopereau 30% din cererea batranului continent, Rusia a reusit sa-si cimenteze pozitia in Europa", arata Quartz.
Avand in vedere ca scorul era egal, gigantul rus Gazprom a incercat sa pluseze prin proiectul South Stream, un gazoduct de 900 kilometri, care era planuit sa treaca pe sub Marea Neagra, intre Rusia si Bulgaria, iar apoi sa se ramifice o data catre nord-vest spre Austria, apoi catre sud, spre Grecia si Italia.
Propunerea era un raspuns direct pentru Nabucco, care ar fi transportat gazul azer catre estul si centrul Europei, inclusiv prin Romania. Acest proiect a fost sustinut de SUA, mai ales ca ar fi redus drastic dependenta regiunii de resursele rusesti.
Nabucco Vest, versiunea revizuita a proiectului Nabucco
Totusi, anul trecut, Rusia a castigat o noua batalie in acest domeniu, dupa ce proiectul Nabucco a picat. BP a ales un alt traseu pentru gazele din Azerbaijan, prin Grecia, care nu are o importanta geo-strategica prea mare, numit Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
Fitch: Selectarea Nabucco pentru gazele azere ar fi dus la scaderea preturilor
In consecinta, balanta s-a inclinat catre Rusia, datorita South Stream, arata Quartz.
Europa a restabilit egalitatea
Totusi, declaratiile recente ale oficialilor europeni sugereaza ca South Stream este suspendat, din cauza anexarii Criemii de catre Rusia. Pe 20 martie, Paolo Scaroni, CEO la compania ENI din Italia, unul dintre finantatori, a apreciat ca viitorul proiectului este "oarecum intunecat".
El a spus ca aliatii occidentali au dat de inteles ca South Stream nu va primi aprobarile necesare din partea tarilor prin care ar trebui sa treaca, cel putin in acest moment.
Mai mult, in urma cu doua saptamani, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a mentionat ca a sistat discutiile despre acest gazoduct.
Scorul este egal. Ce se poate schimba?
In consecinta, in razboiul tacit pe conducte intre Occident si Rusia, scorul este egal, 2-2. Insa fiecare parte are doi asi in maneca, Iran si China, scrie Quartz.
In prezent, Europa a dat de inteles ca vrea sa isi diversifice metode de alimentare cu gaze si petrol, insa acest lucru va dura cativa ani.
Totusi, un scenariu favorabil ar fi caderea la o intelegere cu Iranul, care detine cea mai mare rezerva de gaze naturale din lume. Proiectul ar reprezenta exploatarea la maximum ale acestor resurse, de care ar beneficia si Occidentul.
Mai mult, presedintele american Barack Obama a afirmat ca SUA vor sa exporte gaze naturale in Europa, pentru a izola Rusia.
Obama: Suntem hotarati sa izolam Rusia si s-o facem sa plateasca!
De cealalta parte, Gazprom ar putea semna un contract cu China pentru livrarea gazelor, cu care nu s-a inteles pana acum din cauza pretului.
Insa avand in vedere ca Rusia e constransa de imprejurari, ea ar putea ceda presiunilor facute de Beijing si ar putea accepta preturi mai mici decat cele cerute initial, conchide publicatia citata.