Intalnire "de foc" intre Rusia, Ucraina si UE: Care este cea mai arzatoare problema

Luni, 12 Mai 2014, ora 18:36
2192 citiri
Intalnire "de foc" intre Rusia, Ucraina si UE: Care este cea mai arzatoare problema

Comisia Europeana (CE) a anuntat, luni, ca reprezentantii Rusiei, Ucrainei si UE se vor intalni in curand pentru a discuta despre problema gazelor.

"Intrevederea va avea loc in viitorul apropiat", a precizat Pia Ahrenkilde Hansen, purtatorul de cuvant al CE, citat de Itar-Tass.

Anterior, ambasadorul rus la UE, Vladimir Chijov, a spus ca intalnirea trilaterala la nivel inalt va avea loc pe 16 mai, cel mai probabil in Atena.

UE vrea sa scape de dependenta de gazele Rusiei. Moscova: proiect "ciudat si ilogic"

Pana atunci, reprezentantii institutiei se vor deplasa, marti, in Ucraina pentru o runda de discutii pe tema gazelor.

Premierul finlandez, Jyrki Katainen, este sceptic in ceea ce priveste capacitatea tarilor de pe batranul continent de a se decurca fara resursele naturale furnizate de Rusia.

Demnitarul a insistat asupra faptului ca independenta Europei fata de gazele Moscovei nu este un proiect fezabil.

"Rusia are nevoie de veniturile din vanzarea gazelor naturale catre Europa, iar Europa are nevoie de gazele rusesti. Exista o interdependenta care poate fi un lucru pozitiv. Renuntarea la aceste importuri nu are niciun sens si este imposibila din punct de vedere economic", a transmis Jyrki Katainen.

Premierul finlandez a adaugat faptul ca pe termen mediu, adica in urmatorii 3-5 ani, Europa ar trebui sa isi stabileasca un program de diversificare a surselor de alimentare.

Pretul gazelor, negociat la comun

Pe de alta parte, Donald Tusk, premierul Poloniei, vrea ca pretul gazelor naturale livrate de Rusia sa fie unitar, adica negocierile sa aiba loc la nivelul intregii UE, nu cu fiecare tara in parte. Proiectul este sustinut de Romania, Ungaria, dar si de comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Totusi, ambasadorul rus la UE sustine ca ideea nu este una fezabila si considera ca incalca principiile comunitatii europene.

" (Uniformizarea gazelor pentru toti membrii UE - n.red.) nu va fi primita foarte bine de guverne si de companiile energetice. De asemenea, contrazice intreaga filosofie a politicilor energetice europene", a spus Chijov.

Citeste si:
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderii PNL speră că Ciucă va pica în Parlament. Ce plan a conceput Florin Cîțu - surse
Liderul PNL Florin Cîțu și apropiații săi din conducerea partidului speră că generalul Nicolae Ciucă nu va trece de votul Parlamentului. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis va...
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Pod inaugurat la capete diferite de PSD şi PNL pentru a separa "apele". Slujba religioasă a unit delegațiile la jumătate
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă orașul Buzău de localitatea Vadu Pașii. La un capăt panglica a fost tăiată...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
OTTOadolf
rank 2
Care este cea mai arzatoare problema