Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Izbucneste un nou razboi al gazelor intre Ucraina si Rusia?

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 15:34
3269 citiri
Izbucneste un nou razboi al gazelor intre Ucraina si Rusia?

Temerile ca ar putea izbucni un nou razboi al gazelor intre Ucraina si Rusia au escaladat in acest weekend, dupa ce Kievul a anuntat ca refuza sa plateasca un pret umflat de Moscova pentru aceasta resursa. Totusi, cele doua parti au dat asigurari ca tranzitul gazului catre tarile europene nu va fi intrerupt.

Disputa vine in contextul in care separatistii din Donetk au cerut independenta orasului.

Violente in Ucraina: Fortele pro-ruse din Donetsk cer independenta orasului

La Kiev, premierul interimar Arseni Iateniuk le-a transmis ministrilor sai ca noile preturi cerute de Rusia pentru gazele naturale sunt incorecte, asa ca nu are de gand sa le achite, informeaza Guardian.

El a spus ca Ucraina va face achizitii doar la nivelul pietii, de 268 de dolari pe mia de metri cubi.

Recent, Rusia a anuntat doua scumpiri succesive pentru gazul livrat vecinilor, pretul ajungand la 485,5 dolari pe mia de metri cubi.

Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, a explicat cum s-a ajuns la aceasta situatie. El a amintit ca pana acum au vandut vecinilor la preturi reduse in conditiile in care fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a refuzat sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana. Mai mult, cele doua tari aveau atunci in vigoare si intelegerea de la Kharkov, prin care, printre altele, Rusia isi mentinea flota in Crimeea. Actul a fost anulat dupa anexarea peninsulei.

De asemenea, oficialul Gazprom a sustinut ca mentinerea discount-ului era conditionata de plata integrala a datoriei si a livrarilor curente, ceea ce nu s-a intamplat pana acum.

Gazele au reprezentat mereu un subiect de disputa intre Rusia si Ucraina, iar Moscova a oprit robinetul in 2006 si 2009.

In consecinta, analistii se tem ca scenariul s-ar putea repeta, iar acest lucru ar afecta Europa. Totusi, efectele ar fi mai mici fata de acum cinci ani.

"Din 2009 pana in prezent s-au gasit alternative la gazul rusesc care tranziteaza Ucraina si ajunge pe batranul continent. Alimentarea din Rusia a ajuns la 50% din totalul surselor disponibile, fata de 85% in 2000 si 95% in anii '90", a spus Lilit Gevorgian, senior economist la IHS Global Insight.

"Mai mult, datorita unei ierni blande, tarile europene si-au putut face rezerve", a adaugat acesta.

Gazul spre Europa va curge in continuare

Luni, Gazprom a anuntat ca tensiunile din Ucraina nu vor afecta tranzitul gazului rusesc spre Europa, informeaza The Economics Times.

Un semnal similar a fost transmis si de Ministerul de Externe de la Kiev. "Guvernul nostru a declarat deja ca nu vom inchide robinetul. Daca Rusia va transporta gaz in Europa pe teritoriul nostru, sistemul ucrainean de transport al gazului va functiona eficient", a spus MAE.

In schimb, pe fondul manifestatiilor din Dontek, bursa de la Moscova a scazut cu 2,22%, in timp ce actiunile Gazprom au coborat cu 2,95%, iar cele ale Lukoil au suferit un recul de 1,95%.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#razboi gaze ucraina, #Rusia gaze Ucraina, #livrare gaze ucraina , #gaz