Legea off-shore, modificata cu scandal, in Camera Deputatilor: Mai multi parlamentari si reprezentatii companiilor petroliere au plecat de la discutii

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 19:03
6924 citiri
Legea off-shore, modificata cu scandal, in Camera Deputatilor: Mai multi parlamentari si reprezentatii companiilor petroliere au plecat de la discutii
Foto: Arhiva Pixabay

S-au aprins spiritele in timpul discutiilor pe marginea legii off-shore desfasurate astazi intr-o sedinta comuna a comisiilor de Economie, de Industrii, de Buget si de Administratie din Camera Deputatilor.

Parlamentarii din Opozitie au acuzat Puterea ca vine, din nou, cu amendamente nediscutate in comisii. Ba, pana si alesi ai ALDE au sustinut ca propunerile PSD sunt lipsite de sens. Nemultumiti ca deputatii nici macar nu i-au anuntat ca vor sa-i impoziteze mai aspru pentru productia de gaze din Marea Neagra, reprezentantii petrolistilor straini au parasit sala inainte ca dezbaterile sa se incheie...In tot acest timp, netulburati, social-democratii au ridicat plafoanele de impozitare pentru gazul din Marea Neagra.

La nici 2 luni de la momentul in care au votat legea off-shore - retrimisa in Parlament la inceputul lui august de presedintele Klaus Iohannis - deputatii PSD s-au gandit sa le ceara petrolistilor si mai multi bani pentru gazul din Marea Neagra.

Inca din iulie se stabilise ca petrolistii vor plati catre statul roman redevente - care pot ajunge la cel mult 13% din valoarea de vanzare a gazelor. In plus, pe ultima suta de metri, chiar inainte de adoptarea legii, PSD impusese un sistem suplimentar de impozitare al petrolistilor din off-shore. Mai exact, partidul de guvernamant voia atunci sa le incaseze petrolistilor o cota destul de mare din veniturile suplimentare (adica din sumele luate in plus pe gaz peste pretul de 47,71 lei/MWh practicat pe piata noastra inainte de liberalizarea partiala a pietei de profil).

Mai exact, atunci PSD decisese ca impozitul pe care urmau sa-l plateasca petrolistii din Marea Neagra pe langa redevente, era de:

- 30% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu pana la 85 lei;

- 15% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi curpinse intre 85 lei si 100 lei;

- 20% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 100 lei - 115;

- 25% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 115 lei si 130 lei;

- 30% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 130lei si 145 lei;

- 35% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 145 lei si 160 lei;

- 35% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 145 lei si 160 lei;

- 40% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 160 lei si 175 lei;

- 40% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 160 lei si 175 lei;

- 45% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 175 lei si 190 lei;

- 50% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi de peste 190 lei.

Chiar daca au protestat, intitial, petrolistii pareau sa ia in calcul, totusi, plata unora dintre aceste impozite pe veniturile suplimentare, dorindu-si, probabil, sa negocieze in cazul altora.

N-a mai fost cazul pentru ca, la inceputul lunii august, presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa promulge legea off-shore si a retrimis-o la Parlament.

In consecinta, parlamentarii PSD s-au apucat de modificat si au creat o noua strategie de impozitare, chiar mai defavorabila pentru petrolisti decat cea din legea respinsa de presedinte.

Mai exact, potrivit amendamentelor aflate in discutie astazi, in sedinta celor 3 comisii reunite ale Camerei Deputatilor, petrolistii ar fi urmat sa plateasca urmatoarele impozite cu pana la 20% mai mari pentru veniturile suplimentare.

Iata unele dintre majorari:

- 30% (in crestere cu 10% fata de forma initiala a legii off-shore) din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 100 lei si 115 lei;

- 35% (in crestere cu 10 procente) 25% din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 115 lei si 130 lei;

- 40% (in crestere cu 10 procente) din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 130 lei si 145 lei;

- 40% (in crestere cu 10 procente) din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 130 lei si 145 lei;

- 50% (in crestere cu 15 procente) din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi cuprinse intre 160 lei si 175 lei;

- 70% (in crestere cu 20 de procente) din venitul suplimentar obtinut pentru MWh vandut cu preturi de peste 190 lei.

In plus, un alt amendament al PSD prevede ca petrolistii isi vor putea deduce cel mult 30% din totalul impozitului pe venituri suplimentare pentru investitiile facute in sectorul extractiv. In proiectului initial al Legii off-shore, procentul era de 60%.

Sedinta cu scantei

Inca de la inceputul sedintei, discutiile dintre parlamentarii PSD si cei de la USR si PNL au fost tensionate, mai ales pe marginea amendamentelor legate de fiscalitatea legii off-shore.

In repetate randuri, deputatii Opozitiei au sustinut ca nu au avut acces la suficiente date si ca doresc reluarea discutiei dupa ce informatiile le vor fi comunicate.

La un moment dat, deputatul ALDE Varujan Vosganian a sustinut ca, din punctul sau de vedere, s-au adus prea multe modificari unei legi votate in urma cu doar doua luni. In plus, a spus parlamentarul ALDE, nu exista niciun studiu de impact bugetar la baza amendamentelor propuse.

Presedintele comisiei de Industrii, Iulian Iancu (PSD), i-a raspuns, insa, ca aceasta noua forma a legii este mai buna decat precedenta. Dupa un dialog purtat pe ton ridicat, Vosganian a parasit sala. La fel au facut, peste putin timp, si deputatii PNL prezenti la discutii.

Au plecat si reprezentantii petrolistilor, cu mult inainte ca discutiile sa se incheie, nemultumiti ca n-au fost informati din timp cu privire la modificarile legii si ca n-au fost lasati sa isi spuna parerea cu privire la ele.

In ciuda scandalului din sedinta, social-democratii si-au sustinut amendamentele si le-au votat deja pe cele mai multe care tin de cresterea cotei de impozitare a veniturilor suplimentare ale petrolistilor din off-shore.

In cele din urma, potrivit Mediafax, comisiile reunite ale Camerei Deputatilor au adoptat raportul privind Legea off-shore, care stabileste modul de exploatare a gazelor din Marea Neagra. Cu noile amendamente, Legea off-shore va fi supusa votului final al Camerei Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#legea offshore dezbateri scantei, #dezbateri Parlament offshore, #lege offshore modificare , #gaz