London School of Economics: Lovitura puternica pentru Romania daca Rusia nu va mai livra gaze prin Ucraina

Vineri, 14 Martie 2014, ora 22:45
5847 citiri
London School of Economics: Lovitura puternica pentru Romania daca Rusia nu va mai livra gaze prin Ucraina
Foto: Gazprom

Romania se afla printre tarile care ar suferi cel mai semnificativ impact in cazul in care Rusia ar decide sa sisteze exporturile de gaze prin Ucraina, arata o analiza realizata de London School of Economics.

Una dintre principalele ingrijorari ale tarilor din Uniunea Europeana (UE) cu privire la situatia din Crimeea vizeaza dependenta lor de gazele din Rusia, 60% (nu sunt incluse Finlanda si tarile baltice) din gazele importate fiind livrate prin intermediul sistemului de conducte din Ucraina, spun autorii analizei mentionate, potrivit Standart News.

Desi situatia a fost descrisa ca o problema a UE, riscul pentru statele occidentale ar fi redus, fiind vorba, mai degraba, de o problema regionala.

Intr-un astfel de scenariu, statele din Europa Centrala si de Vest nu s-ar confrunta cu probleme imediate, datorita stocurilor de gaze pe care le detin, in cazul in care sistarea tranzitului prin Ucraina nu ar dura mai mult de aproximativ doua luni.

Patru motive pentru care Rusia nu va opri livrarile de gaz in Europa

Relatia dintre Rusia si Ucraina in ceea ce priveste gazele este tensionata in acest moment, pe fondul deciziei Gazprom de a anula tarifele preferentiale pentru Kiev si datoriilor acumulate de compania ucraineana de stat Natfogaz.

Conform celor mai recente datele ale Eurostat, dependenta UE de importurile de gaze era de 65,8% din consum in 2012. Cu exceptia Olandei si Marii Britanii, in interiorul UE nu este extras gaz in cantitati mari, desi unele state membre precum Danemarca, Germania, Italia si Romania au o cantitate limitata de productie interna. Ca rezultat, aproximativ doua treimi din consumul de gaze a fost asigurat de surse din afara UE.

UE are trei furnizori principali de gaze: Rusia, Norvegia si Algeria, precum si cativa furnizori de gaze lichefiate, cel mai important fiind Qatarul. Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaze pentru UE in 2012, furnizand 36,5% din importurile totale.

In consecinta, Rusia a avut o pondere de 24,2% in consumul total de gaze din UE. Spre comparatie, ponderea in consum a importurilor din Norvegia s-a ridicat la 34,2%, in timp ce Algeria si Qatar au avut cote de 14,2%, respectiv de 9,2%.

Conform unor estimari, ponderea Rusiei in consumul de gaze din Europa, incluzand si Turcia, ar fi ajuns la 30% in 2013.

Insa dependenta de importuri de gaze din Rusia difera de la o regiune la alta si de la o tara la alta. Dependenta de importuri de gaze (79,1%) si ponderea Rusiei in consumul de gaze (53,5%) pentru Europa Centrala si de Sud-Est sunt mai ridicate decat mediile de la nivelul UE.

Cui i-e frica de Rusia? Dependenta tarilor europene de Gazprom Harta interactiva

Rolul Ucrainei

Atat Rusia, cat si UE sunt dependente de sistemul de conducte pentru livrarea gazului. Exista patru rute principale prin care Rusia exporta gaze in UE: conducte directe in Finlanda si tarile baltice, Nord Stream - prin care livreaza gaze Germaniei, si conducte de tranzit prin Belarus si Ucraina.

Este dificil de calculat nivel exact de dependenta fata de aceste rute, deoarece cantitatea livrata variaza anual si sezonier, in functie de cerere.

In martie 2013, de exemplu, 54,5% din exporturile Rusiei catre UE, fara tarile baltice, au fost transportate prin Ucraina catre Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia, si doar 17,4% prin Nord Stream catre Germania, in timp ce tranzitul prin Belarus si Polonia a reprezentat 28,1%.

Impactul potential al sistarii livrarii in primavara anului 2014

Fata de 2009, cand Rusia a oprit livrarile prin Ucraina in urma unor neintelegeri cu aceasta tara, incident care a indicat masura in care statele din Europa Centrala si de Sud-Est sunt dependente de gazul rusesc si tranzitul prin Ucraina, lucrurile stau diferit in prezent.

Intre timp a devenit functionala conducata Nord Stream, iar statele membre si-au dezvoltat o capacitate mai buna de raspuns la astfel de situatii.

Totusi, rezervele de gaz vor constitui un element cheie in eventualitatea unei intreruperi pe termen scurt. Bulgaria este singura tara ale caror facilitati de stocare a gazelor nu vor fi suficiente pentru a inlocui importurile prin Ucraina, in timp ce Romania nu are astfel de facilitati, astfel incat nu va putea ajuta Bulgaria.

In schimb, Romania ar avea acces la stocurile Ucrainei, insa acest lucru nu este garantat. Macedonia depinde exclusiv de tranzitul prin Bulgaria penru a avea acces la rezervele de gaze ale Rusiei.

Prin urmare, Bulgaria, Romania si Macedonia se vor confrunta cu deficiente semnificative in ceea ce priveste importurile de gaze, se precizeaza in analiza citata.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#analiza Romania gaze Rusia, #Rusia Ucraina gaze Romania, #Rusia gaze natural Europa , #gaz