Nava ruseasca care monteaza conducte in apele teritoriale ale Germaniei. Lucrarile la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate

Duminica, 23 Mai 2021, ora 16:29
4017 citiri
Nava ruseasca care monteaza conducte in apele teritoriale ale Germaniei. Lucrarile la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate

O nava ruseasca specializata in amplasarea de conducte submarine a reluat lucrurile la gazoductul Nord Stream 2 in Marea Baltica, un proiect care va crea o noua legatura energetica directa intre Rusia si Germania, a declarat duminica, 23 mai, pentru DPA un purtator de cuvant al consortiului Nord Stream 2 AG.

"Nava Fortuna opereaza in prezent in apele teritoriale ale Germaniei, in conformitate cu autorizatia eliberata si anuntul facut de autoritati", a declarat purtatorul de cuvant, referindu-se la aprobarea emisa la inceputul acestei saptamani de Autoritatea maritima din Germania (BSH).

O sectiune de conducta cu o lungime de doi kilometri poate fi amplasata pe fundul marii in zona economica exclusiva a Germaniei, dupa ce BSH a decis ca nu exista pasari salbatice care sa aiba nevoi de protectie de-a lungul rutelor lor migratorii.

Seful OMV, despre tensiunile dintre Washington si Berlin in cazul Nord Stream 2: "SUA nu ar trebui sa-si ameninte prietenii"

De asemenea, consortiul Nord Stream 2 AG a informat ca se lucreaza si la sectiunea din Danemarca a gazoductului, unde conductele sunt amplasate de o alta nava ruseasca, Akademik Cherskiy.

In prezent gazoductul Nord Stream 2 este aproape de finalizare. In apele teritoriale ale Germaniei mai sunt de amplasat o sectiune de 13,9 kilometri dintr-o conducta si 16,8 kilometri din cea de a doua conducta.

Zilele trecute, administratia americana a decis sa renunte sa aplice sanctiuni impotriva principalei societati implicate in construirea gazoductului NordStream 2, care va livra gaze rusesti in Uniunea Europeana printr-un terminal din Germania.

SUA au anuntat miercuri ca renunta la sanctiunile impotriva societatii NordStream 2 AG, o filiala a gigantului rus Gazprom cu sediul in Elvetia, si a CEO-ului sau, Matthias Warnig, de nationalitate germana.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper si Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.

Chiar daca cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizati, proiectul a fost oprit brusc in luna decembrie 2019, dupa decizia SUA de a sanctiona companiile angajate in acest proiect. Proiectul este finalizat in proportie de 90% cu doar o portiune de 100 km in apele adanci din largul Danemarcei ramasa sa fie terminata.

Citeste si:
Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la consultări pentru desemnarea unui viitor premier
Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la consultări pentru desemnarea unui viitor premier
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, joi, 21 octombrie, consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de premier. Consultările...
Daniel Fenechiu (PNL), despre scenariul în care nu se reface coaliția cu USR: „Vom vedea dacă se poate construi ceva cu PSD. O discuție e obligatorie”
Daniel Fenechiu (PNL), despre scenariul în care nu se reface coaliția cu USR: „Vom vedea dacă se poate construi ceva cu PSD. O discuție e obligatorie”
Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a declarat miercuri, 20 octombrie, că în cazul în care coalția de guvernare alături de USR nu se va putea reface, atunci nu este exclusă o colaborare...
Sursa: AGERPRES