Nabucco merge inainte! Consortiul Shah Deniz a ales varianta prin Romania

Autor: Ana Ilie
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 11:31
2520 citiri
Nabucco merge inainte! Consortiul Shah Deniz a ales varianta prin Romania

Consortiul Shah Deniz, condus de BP si compania de stat azera Statoil, si-a incheiat evaluarea potentialelor rute de export al gazelor naturale inspre Europa de sud si centrala si a ales sa sprijine o varianta noua a proiectului Nabucco.

In urma deciziei, Nabucco ramane una dintre cele doua companii (a doua fiind Trans-Adriatic Pipeline) care vor transporta gaze caspice in Europa. Ambele proiecte incep din Turcia, scrie Hurriyet. Nabucco West traverseaza si Romania.

"Proiectul Nabucco West, cu o ruta care incepe de la granita turco-bulgara si ajunge la Baumgarten (Austria), a fost ales drept singurul gazoduct pentru exportul potential al gazului din Shah Deniz Stage 2 catre Europa centrala", se arata intr-un comunicat al consortiului.

"Suntem incantati sa anuntam selectia optiunii Nabucco West, alaturi de optiunea noastra anterioara, TAP. Aceasta reprezinta inca un moment cheie in dezvoltarea Shah Deniz Stage 2 si transportarea resurselor gaziere din Marea Caspica in Europa. Suntem recunoscatori guvernelor si companiilor care au sustinut dezvoltarea atat a gazoductului Nabucco West, cat si a proiectului SEEP" , a explicat Rashid Javanshir, presedinte al BP pentru regiunea formata din Azerbaijan, Georgia si Turcia.

Selectia Nabucco face parte dintr-un lung proces de eliminare, in care mai multe proiecte de gazoducte concureaza pentru gazele caspice, care ar trebui sa sparga monopolul rusesc in Europa. TAP a fosts electat in februarie, infrangand rivalul ITGI.

"Consortiul Shah Deniz va continua sa lucreze cu proprietarii celor doua gazoducte selectate", se mai arat in comunicatul de presa. Shah Deniz va lua decizia finala intre aceste proiecte si va incheia intelegerile privind vanzarea de gaze inainte de ultima decizie de investitie, la jumatatea lui 2013.

"Dezvoltarea proiectului South East Europe Pipeline (SEEP), care a fost alcatuit de partenerii Shah Deniz in colaborare cu Bulgaria, Romania si Ungaria, va inceta", a precizat consortiul.

Nabucco West traverseaza Bulgaria, Romania si Ungaria inainte de a ajunge in Austria. In Romania, gazoductul va avea o lungime de 469 de kilometri, in Bulgaria de 412 kilometri, in Ungaria de 384 si in Austria de 47. Lungimea totala este de 1.300 de kilometri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Nabucco selectat consortiu azer, #Nabucco selectat constructie, #gazoduct Nabucco Romania , #gaz