Nabucco se face sigur - Turkmenistanul da gazele

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 13:54
2784 citiri
Nabucco se face sigur - Turkmenistanul da gazele

Presedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berkdimuhamedov, a anuntat ca tara sa va livra gaze pentru gazoductul Nabucco, care va reduce masiv dependenta Europei de gazul rusesc si care va trece si prin Romania.

"Astazi ne apucam de bazele legale si contractuale pentru a furniza energie turkmena Europei", a spus presedintele turkmen la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit Reuters, citata de The Moscow Times.

Anuntul a fost facut in cadrul intalnirii cu presedintele Austriei, Heinz Fischer, care a facut lobby pentru acest proiect, intrucat actionarul majoritar la firma ce va construi gazoductul este firma austriaca OMV.

Celelalte firme actionare sunt RWE din Germania, MOL din Ungaria, Botas din Turcia, BEH din Bulgaria si Transgaz din Romania.

Implicarea aproape sigura a Turkmenistanului inseamna ca Nabucco va avea, cu siguranta, suficiente gaze sa aprovizioneze toate tarile pe care le va tranzita.

O alta varianta ar fi fost construirea unui Nabucco mai scurt, fara Turkmenistan, dar care ar fi adus gaze pentru mai putine tari. In aceasta varianta, principalul furnizor de gaze ar fi fost Azerbaidjanul.

Diaconescu: Romania ar putea primi gaze prin Nabucco in 2013

Turkmenistanul s-a apucat de treaba

Guvernul turkmen s-a apucat deja de constructia unei parti ce va fi inclusa in gazoduct, un tronson de 1.000 de kilometri si leaga campul de gaze de la Iolotan Sud cu Marea Caspica. Acesta va costa 2 miliarde de dolari.

Firma britanica de audit Gaffney, Cline & Associates a evaluat acest camp ca fiind al doilea cel mai mare din lume, ceea ce inseamna ca Turkmenistanul poate sa rivalizeze Rusia ca furnizor de energie.

Iolotan Sud are, conform estimarilor acestora, intre 13 si 21,2 trilioane (mii de miliarde) de metri cubi de gaze. Aceasta rezerva, alaturi de altele pe care le detine Turkmenistanul, o fac un adevarat rival pentru Rusia ca furnizor de energie pentru Europa, dar si pentru China.

Nabucco va insemna reducerea semnificativa a dependentei Europei de gazele rusesti, precum si mai multa securitate energetica, astfel incat sa nu se repete situatii in care tari europene sa ramana fara gaze, din cauza disputelor dintre Rusia si Ucraina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Nabucco Turkmenistan, #Turkmenistan promisiune Nabucco, #constructie Nabucco , #gaz