Noile descoperiri de gaze din Marea Neagra nu vor scadea facturile - seful Gaz Sud

Joi, 21 August 2014, ora 22:32
3908 citiri
Noile descoperiri de gaze din Marea Neagra nu vor scadea facturile - seful Gaz Sud

Noile descoperiri de resurse naturale din Marea Neagra nu vor conduce la scaderea pretului pentru consumatori, a precizat Alexandru Bucsa, directorul general al Gaz Sud.

El a sustinut ca gazele vor fi exportate, iar acest lucru vor aduce venituri mai mari la bugetele locale, dezvoltarea infrastructurii din acele zone si salarii mai mari pentru cei din sector.

"Sper din tot sufletul ca din un zacamant nou de gaze naturale, odata descoperit, macar Romania in ansamblu sa aiba un castig. Zona respectiva sa creasca economic prin salarii mai bune date oamenilor de acolo, prin taxele date la bugetele locale de operatorul din zona. La asta ma gandesc, la efecte secundare pozitive. La faptul ca Romania poate deveni un exportator net, sa aiba de castigat bani.

Dar pentru clientul final, nu. Clientul final va plati acel pret liberalizat, de la foarte mare la foarte foarte mare, si are dreptul sa aleaga. Dar daca cumva ne inchipuim ca va fi o supraoferta de gaze pe piata din Romania si o sa scada pretul in Romania, nu va fi asa", a explicat acesta, intr-un interviu acordat Agerpres.

Motivul principal pentru care se intampla acest lucru este faptul ca gazul pentru export este mai scumo, iar Uniunea Europeana are interesul de a avea un consumator de gaze pe care se poate baza, pentru ca sa reduca dependenta de Rusia.

Pe de alta parte, directorul general al Gaz Sud sustine ca liberalizarea pietei este ceva necesar. Totusi, aceasta va aduce si niste lucruri negative pentru populatie.

"Preturile vor creste, economia va fi pusa pe butuci, iar, daca va veni o iarna grea, vor fi drame sociale pe aici. Ganditi-va la spitale, la crese, la scoli. Sunt de stat, iar, daca aceste obiective, care consuma gaze la greu, vor intarzia plata, eu in mod normal nu am cum sa intrerup furnizarea de gaze, dar daca nu platesc gazul in avans furnizorul meu imediat opreste gazul.

Iar acest lucru va fi pregnant pe perioada iernii", a sustinut Alexandru Bucsa, care a daugat ca liberalizarea poate fi amanata, avand in vedere ca oferta este in crestere.

Citește și:
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest...
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc, primarul Clujului, a catalogat Austria ca fiind ”Rusia Uniunii Europene” după ce țara a dat vot negativ pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Cu toate...