O companie americana a primit dreptul de a cauta petrol si gaze in R.Moldova: Ce gaseste va putea exploata 45 de ani

Sambata, 04 Martie 2017, ora 14:33
4791 citiri
O companie americana a primit dreptul de a cauta petrol si gaze in R.Moldova: Ce gaseste va putea exploata 45 de ani
Foto: site Guvernul R. Moldova

Guvernul de la Chisinau a semnat vineri un acord cu reprezentantii companiei americane Frontera Resources care prevede ca aceasta va efectua timp de 5 ani explorari pentru a gasi eventuale zacaminte de pretrol si gaze naturale.

In plus, acordul prevede ca firma americana va putea exploata timp de 45 de ani zacamintele pe care le va descoperi. Guvernul condus de Pavel Filip sustine ca in acest mod va fi asigurata independenta energetica a tarii, relateaza Radio Chisinau.

"Guvernul face eforturi pentru obtinerea nu doar a securitatii energetice, dar si obtinerea independentei energetice in anii urmatori, care sa se reflecte in preturi mai bune la energie, dar si la absenta oricaror amestecuri geopolitice in Republica Moldova", a declarat Pavel Filip.

Cercetarile vor fi facute pe circa o treime din teritoriul Republicii Moldova, mai exact de la Ungheni pana la Basarabeasca, informeaza sursa citata.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a dat asigurari ca explorarea si extragerea nu implica riscuri pentru populatie.

"Vreau ca cetateanul R. Moldova sa stie foarte exact ca viata lui nu se va schimba, nu va curge nici gazul, nici petrolul garla si nu vor fi afectate terenurile agricole, vom trai tot asa, chiar daca in apropiere va fi o sonda", a declarat Valeriu Munteanu.

Specialistii spun ca initiativa este buna, dar se tem ca procedura nu va fi una transparenta.

"Noi avem o companie care deja face extrageri in sudul R. Moldova, dar nu suntem siguri ca ceea ce raporteaza aceasta companiei este exact ceea ce se extrage. Nu cred ca putem miza pe gazele naturale sau pe resursele care pot fi gasite in aceasta zona, nu putem miza pe o perioada mai luna ca o solutie la fortificarea energetica a R. Moldova", a declarat expertul in energetica Ion Muntean.

"Compania americana va explora hidrocarburile din sudul Republicii Moldova si va investi peste 6 milioane de dolari in urmatorii 5 ani, cu potential de crestere la 50-100 milioane, in caz de succes. Totodata, investitorul va crea aproximativ 300 de locuri de munca", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului R.Moldova.

"Frontera Resources" este o companie internationala de explorare si productie de petrol si gaze naturale, infiintata in 1996 si a carei prioritate este "identificarea oportunitatilor si operarea pe pietele emergente din Europa de Est in jurul Marii Negre", se precizeaza in comunicatul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#firma americana petrol gaze Moldova , #gaz