O tara vecina cu Rusia, asul din maneca Europei pentru alimentarea cu gaze - Romania are mult de munca

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 06:57
18016 citiri
O tara vecina cu Rusia, asul din maneca Europei pentru alimentarea cu gaze - Romania are mult de munca
Foto: Wikipedia/Kheo17

O tara vecina Rusiei joaca un rol important pentru alimentarea cu gaze a Europei, in viitorul apropiat, insa Romania are mult de muncit daca vrea sa beneficieze de aceasta "mina de aur".

Azerbaidjanul planuieste sa creasca productia de gaze la 50-60 de miliarde de metri cubi, a declarat de curand Matig Aliyev, ministrul Energiei de la Baku, care a transmis ca legaturile in domeniul energetic intre tara sa si Europa se vor intari in viitorul apropiat.

"In urmatorii ani vom implementa niste proiecte foarte importante, care ne vor ajuta sa devenim un exportator important de gaze naturale. Un exemplu e Coridorul Sudic. Multe state au intentii bune in ceea ce priveste aceasta ruta, care nu intampina nicio dificultate financiara", a explicat oficialul azer, care a spus ca tara sa mai are rezerve suficiente pentru inca 90 de ani, potrivit agentiei APA.

UE spera sa-si reduca dependenta de gazele rusesti - iata ce carte vrea sa joace

Coridorul Sudic de Gaze este un proiect al Comisiei Europene, care presupune importul resursei din Azerbaidjan si livrarea lor catre statele membre, via Turcia, iar Romania se numara printre tarile care il sustin.

Cel mai probabil, va deveni operational in 2019 si va avea o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi pe an. El este important pentru reducerea dependentei tarilor de pe Batranul Continent de resursele rusesti.

Cui i-e frica de Rusia? Dependenta tarilor europene de Gazprom - Harta interactiva

Coridorul Sudic de Gaze, compus din mai multe gazoducte

Pentru a se asigura transportul gazelor naturale extrase din perimetrele din Marea Caspica spre Europa Centrala, a fost demarata constructia mai multor gazoducte.

South Caucasus Pipeline a fost inaugurat in septembrie 2014. El conecteaza terminalul petrolier azer Sangachal cu estul Turciei, prin Georgia.

Sursa: BP

Constructia conductei Trans-Anatolian Pipeline (TANAP) a inceput in luna martie a acestui an. Cu o lungime de 1.850 de kilometri, ar urma sa devina operationala incepand din 2018. Ea va porni de la granita Turciei cu Grecia si se va lega de South Caucasus Pipeline.

Capacitatea initiala a conductei TANAP ar urma sa fie de 16 miliarde metri cubi pe an, urmand sa creasca pana la 23 miliarde metri cubi in 2023 si 31 miliarde metri cubi in 2026. Potrivit unor informatii publicate in presa din Azerbaidjan, costul preliminar al conductei este estimat la 10-11 miliarde de dolari.

Sustinatorii acestui proiect spera ca in viitorul apropiat TANAP va putea fi conectat cu gazoducutul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), destinat sa transporte gaze naturale de la frontiera Turciei cu Grecia pana in Italia, via Marea Adriatica.

Sursa: hurriyetdailynews.com

Potrivit Comisiei Europene, care doreste sa reduca dependenta energetica a UE de gazul natural rusesc, acest proiect ar putea acoperi 20% din necesitatile de gaze naturale ale UE.

Proiectele importante pentru Romania

Avand in vedere ca niciunul din aceste proiecte nu tranziteaza direct tara noastra, alte doua proiecte sunt importante pentru noi: construirea interconectorului Grecia - Bulgaria (IGB) (care va incepe in martie 2016 si va fi gata la finele lui 2018) si coridorul Bulgaria-Ungaria.

Potrivit Transgaz, compania de stat ce asigura transportul de gaze in tara noastra, ultimul vital pentru noi.

"Proiectul vizeaza dezvoltari ale capacitatilor de transport in sistem intre interconectarile dintre sistemul romanesc de transport gaze naturale si sistemele similare ale Bulgariei si Ungariei, mai precis, consta in construirea unei conducte noi de transport gaze naturale care sa realizeze legatura intre Nodul Tehnologic Podisor si SMG Horia", se arata in planul de dezvoltare pe 10 ani al companiei, publicat anul trecut.

Conform acestuia, proiectul are drept rezultat "asigurarea posibilitatii fizice de curgere bidirectionala permanenta intre interconectarile cu Bulgaria si cu Ungaria" si consta in realizarea urmatoarelor obiective:

- conducta Podisor-Corbu de 81 km;

- conducta Bacia-Hateg-Jupa- Recas de 167 km;

- trei statii de comprimare gaze (SC Corbu, SC Hateg I si SC Horia I) ;

- conducta Corbu - Hurezani - Hateg de 250 km;

- conducta Recas-Horia de 47 km;

- amplificare statie de masurare Horia.

Sursa: Transgaz

La finalizarea proiectului, estimata pentru anul 2019 - la timp pentru legarea de celelalte gazoducte - va putea fi asigurata o capacitate de transport gaze naturale spre Ungaria de 4,4 miliarde de metri cubi/an, respectiv de 1,5 miliarde de metri cubi/an spre Bulgaria.

Romania mai are un proiect energetic cu Azerbaidjan

Daniel Cristian Ciobanu, ambasadorul roman la Azerbaidjan, a vorbit, miercuri, despre rolul pe care il joaca aceasta tara in tabloul energetic al regiunii, precizand ca cele doua parti sustin in totalitate dezvoltarea primului terminal de gaz natural lichefiat de la Marea Neagra, numit AGRI.

In afara de cele doua state, la proiect mai participa Ungaria si Georgia.

Ciobanu sustine ca aceasta ruta ar fi cea mai scurta modalitate de transport a rezurselor din Marea Caspica catre Europa, arata AzerNews.

Romania face un pas important pentru a reduce dependenta de gazele rusesti

AGRI presupune livrarea gazelor din Azerbaidjan in Georgia, de unde vor fi distribuite catre Romania si Ungaria. La finalul anului trecut a fost terminat studiul de fezabilitate.

Sursa: Stratfor. AGRI e evidentiat cu culoarea verde

Asadar, urmeaza constructia unui gazoduct care sa lege depozitul azer de un port georgian, unde va avea loc procesul de lichefiere. De acolo, resursa va fi transportata pe coasta romaneasca a Marii Negre.

Dupa intrarea in sistemul de gaze al tarii noastre, va putea ajunge si in Ungaria, printr-un interconector. Costurile AGRI sunt estimate la 4,5 miliarde de euro, capacitatea fiind de 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Romgaz din Romania, Georgian Oil and Gas Corporation, Socar din Azerbaidjan si MVM din Ungaria sunt companiile care detin acest proiect.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Europa gaze Azerbaidjan, #proiecte gaze Europa, #gaze Europa, #Romania proiecte gaze , #gaz