Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

OMV a pus ochii pe un zacamant de gaze naturale din Marea Neagra

Vineri, 21 Martie 2014, ora 16:11
2783 citiri
OMV a pus ochii pe un zacamant de gaze naturale din Marea Neagra
Foto: Arhiva

Grupul OMV a estimat ca ar putea extrage o cantitate importanta de gaze naturale dintr-un perimetru din Marea Neagra.

Compania a fost impulsionata de descoperirile recente din Neptun, Romania, astfel ca a realizat prospectii in Khan Asparuh, din Bulgaria, aflat in vecinatatea tarii noastre.

Presa internationala: Romania ar putea deveni independenta energetic

Primele foraje in acest perimetru din Marea Neagra ar urma sa fie facute in perioada 2015-2017, informeaza Novinite.

La mijlocul anului 2012, un consortiu format din francezii de la Total, austriecii de la OMV si spaniolii de la Rapsol a obtinut concesiunea blocului Khan Asparuh din Marea Neagra, pentru petrol si gaze naturale, timp de 5 ani. In acest proiect va fi investita suma de un miliard de euro.

Totusi, Hristo Kazandzhiev, fostul sef al Departamentului pentru Resurse Naturale si Concesiuni din cadrul Ministerului Economiei de la Sofia, este reticent in ceea ce priveste zacamantul din Khan Asparuh, avand in vedere ca inca nu a fost confirmata existenta unor rezerve bogate.

Daca va fi unul de succes, proiectul va conduce la cresterea consumului de gaze naturale din resurse proprii ale Bulgariei, care momentan se afla la un nivel foarte scazut, de 6-10% din total, si ar putea reduce dependenta tarii de importuri.

Anuntul vine dupa ce Petrom si Exxon Mobil au estimat ca in perimetrul Neptun din Romania ar putea fi intre 42 si 64 miliarde de metri cubi de gaz, potentialul de extractie fiind de 6,5 miliarde pe an.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#OMV perimetru Marea Neagra, #OMV gaze Marea Neagra, #OMV gaze, #gaze Marea Neagra , #gaz