Petrolistii n-au renuntat la gazele din Marea Neagra si fac pregatiri pentru exploatare

Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 14:56
3664 citiri
Petrolistii n-au renuntat la gazele din Marea Neagra si fac pregatiri pentru exploatare

Dupa ce a anuntat ca isi amana decizia de a extrage gazele din Marea Neagra, compania Black Sea Oil & Gas a semnat, astazi, un acord cu Transgaz. Prin intermediul acestui document, petrolistii nu garanteaza ca vor exploata gazele din Marea Neagra. Daca o vor face, insa, au semnat sa le transporte prin infrastructura Transgaz.

Black Sea Oil & Gas (BSOG) informeaza, prin intermediul unui comunicat de presa remis Ziare.com, ca directorul societatii, Mark Beacom, si cel al Transgaz, Ion Sterian, au semnat un contract de transport al gazelor din Marea Neagra.

Potrivit documentului, "contractul este incheiat pe o perioada de 15 ani si are ca data de incepere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an".

Cu toate astea, compania informeaza ca acest contract se va aplica "doar in cazul obtinerii deciziei finale de a investi in Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) ".

Proiectul MGD consta, de fapt, crearea unui "ansamblu submarin de productie pe zacamantul Doina care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie monitorizata si operata de la tarm amplasata pe zacamantul Ana. O conducta submarina de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, unde urmeaza 4,1 km de conducta subterana pana la noua statie de tratare a gazelor (STG) . Gazele tratate vor fi livrate prin statia de masurare a gazelor localizata in perimetrul STG catre Sistemul National de Transport operat de Transgaz", se arata in comunicatul companiei.

BSOG - care in urma cu putin timp a anuntat, ca si OMV, ca isi amana decizia de a investi in Marea Neagra dupa adoptarea Lefii off-shore - anunta, insa, ca nu si-a pierdut entuziamul pentru proiect. Mai exact, potrivit companiei:

"BSOG continua, in paralel cu evaluarea impactului Legii Offshore, sa avanseze cu toate activitatile necesare pentru a ajunge in punctul in care partenerii si actionarii vor putea lua decizia de a investi. Aceste activitati includ indeplinirea tuturor cerintelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de vanzare-cumparare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen indelungat de achizitie, semnarea contractului de antrepriza generala si a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare. Rezultatul evaluarii impactului Legii Offshore asupra proiectului va reprezenta un factor cheie in stabilirea luarii unei decizii favorabile de a investi."

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, pe 24 octombrie Camera Deputatilor a adoptat decizional Legea off-shore. In urma adoptarii, OMV a anuntat ca isi amana decizia de a investi in Marea Neagra. La fel a facut si BSOG, o zi mai tarziu.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii
raulbaal
rank 5
Haida bre ,voi chiar ii credeati?