Petrom vinde divizia de gaz lichefiat. Patriciu si Borcea, printre cei interesati - surse

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 18:12
4888 citiri
Petrom vinde divizia de gaz lichefiat. Patriciu si Borcea, printre cei interesati - surse
Foto: ghimpele.ro

Petrom isi vinde divizia de gaz petrolier lichefiat, Petrom LPG, iar printre cei interesati sunt firmele Gaz Sud, unde omul de afaceri Dinu Patriciu este partener, si Transpeco, in actionariatul careia se afla Cristi Borcea, managerul clubului Dinamo, au declarat surse din sector.

"Petrom vrea sa-si externalizeze in perioada urmatoare activitatea de comercializare a gazului petrolier lichefiat. Anuntul a fost facut anul trecut, iar prin companiile care si-au aratat interesul pentru preluarea acestui business se numara Total (Franta), CEZ, Flara (parte a UGI Corporation - SUA), doua fonduri de investitii si doua companii cu capital romanesc", au spus sursele.

Potrivit acestora, patru firme au fost selectate pentru pentru etapa finala - Gaz Sud, Transpeco, CEZ si Flara.

Valoarea business-ului Petrom LPG ar fi de circa 200 de milioane de euro, dar tranzactia care se pregateste va avea o valoare oficiala in jur de doar 20-30 de milioane de euro. "Valoarea corespunde cu evolutia pietei de profil si cu deprecierea activelor, aceasta fiind cu mult sub valoarea estimata a afacerii", au comentat sursele mentionate.

Viitorul proprietar va prelua si partea de trading intern cu GPL, urmand ca Petrom sa gestioneze partea de trading extern.

Pe partea de trading intern, Petrom LPG comercializeaza circa 5-6.000 de tone de gaz petrolier lichefiat pe luna, iar pe segmentul de retail - circa 10.000 de tone.

Gaz Sud este o companie de distributie a gazelor naturale in jurul Bucurestiului, controlata incepand din 2008 de fondul de investitii ceh PPF Investments Limited.

In toamna 2011, PPF a anuntat ca a decis sa se asocieze in acest business cu omul de afaceri Dinu Patriciu. La acea data, la conducerea Gaz Sud a venit Alexandrul Bucsa, fost manager in cadrul Rompetrol si Oltchim.

Contactat de NewsIn, Alexandru Bucsa a negat faptul ca Gaz Sud ar fi interesat de preluarea Petrom LPG.

Firma Transpeco este detinuta in proportie de 50% de omul de afaceri Cristi Borcea, director executiv al clubului de fotbal Dinamo.

El a mai avut afaceri in acest domeniu in trecut. A pus pe picioare Crimbo Gaz, firma de distributie a buteliilor pe care a vandut-o in 2008 catre olandezii de la SHV. La acea data, Crimbo Gaz a fost redenumita Prima Gaz. SHV s-a retras de pe piata la inceputul acestui an, dupa trei ani de pierderi.

SHV a cumparat Crimbo Gas cu 24 de milioane de euro. Potrivit unor surse din sector, odata cu decizia de a iesi din Romania, cei de la Pima Gaz a vandut catre Crimbo International (50% Corneiu Gadoiu de la Transpeco si 50% Borcea), depozitul de la Arad si statia de imbuteliere de la Slatina.

De asemenea, au mai vandut catre Crimbo Business (50% Borcea si 50% Costel Rizescu -fost proiectar al business-ului) statia de imbuteliere Faurei si depozitele de la Bujoreanca si Savinesti.

Pe toate aceste activitati, olandezii au obtinut circa 7 milioane de euro.

Trasnpeco asigura deja servicii de logisitica pentru Petrom.

Cristi Borcea nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii acestei stiri, iar reprezentantii Petrom au precizat ca vor transmite un punct de vedere.

Petrom a cumparat divizia de gaz petrolier lichefiat de la Shell in 2007, iar in 2008 a redenumit-o Petrom LPG.

Petrom produce gaz petrolier lichefiat in rafinaria Petrobrazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#vanzare divizie gaz Petrom, #Petrom gaz lichefiat Patriciu , #gaz