Piata gazelor: Cum risca Romania sa piarda peste 500.000 de locuri de munca

Marti, 18 Martie 2014, ora 13:58
2829 citiri
Piata gazelor: Cum risca Romania sa piarda peste 500.000 de locuri de munca

Romania risca sa piarda 6,3 miliarde de euro si peste 500.000 de locuri de munca din cauza liberalizarii accelerate a pietei gazelor naturale, a declarat, marti, Mihai Ivascu, secretarul general al Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).

Estimarile sunt cuprinse in studiul "Evaluarea strategica a impactului liberalizarii pietei gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din Romania", realizat de compania de consultanta Deloitte, la cererea CONPIROM, si prezentat marti intr-o conferinta de presa.

"O asa-zisa liberalizare a pietei gazelor naturale din Romania va avea ca efect imediat reducerea la jumatate a contributiei industriei la produsul intern brut, prin inchideri de companii sau relocari in tari cu o legislatie care sprijina activitatea economica", a aratat Mihai Ivascu, secretar general al CONPIROM.

Acesta a precizat ca, deoarece autoritatile nu au efectuat un studiu de impact atunci cand au decis liberalizarea pietei gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant international pentru a face o asemenea analiza.

"Rezultatele prezinta un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, in termen scurt, prin pierderi de sase miliarde de euro la PIB si cresterea numarului somerilor cu peste 500.000 de persoane", a adaugat Ivascu.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei industriale a gazelor agreat de Guvernul Romaniei cu FMI, liberalizarea totala pentru industrie este prevazuta pentru 31 decembrie 2014, insa, la ultima vizita a delegatiei FMI, autoritatile romane si-au asumat liberalizarea pietei industriale cu sase luni mai devreme, respectiv la 31 iunie 2014.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: AGERPRES