Planul americanilor pentru a scapa Europa de "jugul" energetic rusesc - Va beneficia si Romania?

Joi, 30 Iulie 2015, ora 07:26
7908 citiri
Planul americanilor pentru a scapa Europa de "jugul" energetic rusesc - Va beneficia si Romania?
Foto: Ziare.com

O companie americana planuieste sa livreze gaz natural lichefiat in centrul si sud-estul Europei, in cativa ani, astfel ca statele din regiune ar putea scapa putin de "jugul" energetic al Rusiei.

Cheniere Energy va ajunge in acest an in vestul Batranului Continent, insa are de gand sa se extinda si spre partea de Rasarit, arata sursele Reuters, citate de Moscow Times.

Mai exact, compania din SUA ar intentiona sa aduca in Croatia un terminal de regazificare.

"Ar putea ajunge in curand in statele din centrul si din estul Europei", au explicat cateva persoane care cunosc planurile firmei energetice americane. Acestea au dorit insa ca numele lor sa nu fie dezvaluit. "Momentan, problema e ca exista multe locuri unde nu exista infrastructura. Insa acest lucru se poate rezolva in 2-3 ani", mai arata sursele citate.

Gazul natural lichefiat va conduce la imbunatatirea securitatii energetice din regiune, prin diversificarea surselor de alimentare, un lucru important, in contextul in care Uniunea Europeana estimeaza ca va avea loc o crestere a dependentei de importul de gaze naturale de la 57% in prezent, la 84% in anul 2030.

Inca nu exista o alternativa viabila la gazele rusesti pentru Europa - Situatia din Romania

Se cauta investitori

Constructia unui astfel de terminal a fost indelung discutat de croati, care au reusit sa castige increderea americanilor.

Autoritatile de la Zagreb incearca sa atraga investitori in acest sens, insa exista cateva obstacole importante, unul dintre ele fiind faptul ca ar putea fi prea costisitor.

In timp ce Rusia a fost acuzata ca a scazut volumul de gaze trimis catre Europa, a intrerupt alimentarea cu resurse de doua ori in ultimii ani, folosindu-le ca arma in jocul politic, sursele respective sustin ca acest lucru nu se va intampla in cazul companiei americane.

SUA au dat de inteles de cateva ori ca vrea sa reduca influenta tarii conduse de Vladimir Putin in sectorul energetic din regiune.

Biden: SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti

Romania va putea beneficia de noua sursa de gaze?

Reprezentantii Cheniere au discutat deja despre aceste planuri cu autoritatile din Ungaria si Croatia, potrivit Reuters.

Maghiarii par deschisi la identificarea si folosirea surselor noi de energie. "Vom examina toate optiunile in ceea ce priveste alimentarea cu gaze", a transmis Ministerul de Externe de la Budapesta, care a punctat asupra faptului ca analiza va lua in calcul atat elementele de business, cat si cele geostrategice.

Daca planurile se vor concretiza, exista o posibilitate ca Romania sa beneficieze de gazele naturale lichefiate venite din Statele Unite, in conditiile in care exista un interconector cu Ungaria: gazoductul Arad-Szeged.

Voice of America: Romania, pe drumul spre independenta energetica - Neclintita de criza din Ucraina

Interconectari... doar pe hartie

Tara noastra ar putea sa intareasca si mai mult legaturile cu statele vecine, in sectorul energetic, avand in vedere ca Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovacia au semnat un acord de interconectare a retelelor lor de gaze naturale care sa permita tranzitul in ambele sensuri, la summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc la Riga pe 22 mai 2015.

Documentul a fost incheiat de ministrii de Externe din cele patru state si a fost initiat in contextul eforturilor intreprinse la nivel european si regional pentru consolidarea securitatii energetice.

Alternativa la Nabucco: Romania, acord de conectare a retelelor de gaze cu alte trei state

De asemenea, mai exista un proiect care face pasi marunti: dezvoltarea primului terminal de gaz natural lichefiat de la Marea Neagra, numit AGRI. Acesta presupune livrarea gazelor din Azerbaidjan in Georgia, de unde vor fi distribuite catre Romania si Ungaria.

O tara vecina cu Rusia, asul din maneca Europei pentru alimentarea cu gaze - Romania are mult de munca

La finalul anului trecut a fost terminat studiul de fezabilitate. Asadar, urmatoarea etapa este constructia unui gazoduct care sa lege depozitul azer de la un port georgian, unde va avea loc procesul de lichefiere. De acolo, resursa va fi transportata pe coasta romaneasca a Marii Negre.

Dupa intrarea in sistemul de gaze al tarii noastre, va putea ajunge si in Ungaria, printr-un interconector. Costurile AGRI sunt estimate la 4,5 miliarde de euro, capacitatea fiind de 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Romgaz din Romania, Georgian Oil and Gas Corporation, Socar din Azerbaidjan si MVM din Ungaria sunt companiile care detin acest proiect.

Locul surprinzător ocupat de România în topul independenței energetice. Europa a rămas dependentă de importurile de gaze
Locul surprinzător ocupat de România în topul independenței energetice. Europa a rămas dependentă de importurile de gaze
Potrivit unei analize recente realizate de Asociația Energia Inteligentă, dependența de importurile în energie în Europa nu au suferit modificări importante în ultimii ani, Europa...
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
#gaz natural lichefiat SUA, #SUA gaze Europa , #gaz