Polonia se pregateste sa spuna adio gazelor rusesti

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 09:43
5003 citiri
Polonia se pregateste sa spuna adio gazelor rusesti

Polonia cumpara 70% din necesarul sau de gaze naturale de la rusi, iar restul il aduce din Germania, care le importa tot din Rusia. Dependenta astfel in totalitate de gazele rusesti, Polonia este hotarata sa-si asigure independenta energetica a tarii din surse proprii, cu gaze de sist, eliberandu-se astfel de tutela gigantului vecin.

Miliarde metri cubi de gaze, in subsolul Poloniei

Un studiu intocmit in 2011 de Agentia pentru Energie a SUA estima rezervele Poloniei privind acest tip de zacamant la 5.300 miliarde mc. La 21 martie 2012, in baza unor studii mai amanuntite, Institutul Geologic din Polonia se arata mai rezervat, confirmand numai 1.920 miliarde mc, scrie portalul francez Rue89.

Oricum, cantitatea este enorma la nivelul Europei, unde n-o egaleaza decat unele estimari facute in Romania sau altele in Ucraina. Polonia este insa mult inaintea tarii noastre sau Ucrainei, in ce priveste pregatirea conditiilor in vederea viitoarei expoloatari.

Oricum tehnologiile disponibile astazi nu vor permite curand extragerea celor 1.920 miliarde mc gaze, dar un volum cuprins intre 346 miliarde mc si 768 miliarde mc are toate conditiile sa poata fi pus in valoare cat de curand.

Asemenea cantitati ar acoperi necesitatile Poloniei pentru cel putin 50 de ani, timp in care se pot pune la punct noi tehnologii, capabile sa extraga restul de gaze din zacaminte.

Isi va pierde Rusia clientii?

Guvernul polonez, dornic sa-si asigure cat mai repede independenta energetica, a si acordat licente unui numar de 19 societati, din care doua poloneze iar restul nord-americane. Totodata, autoritatile de la Varsovia prevad investitii de 12,5 miliarde euro, esalonate pana in anul 2020, toate destinate exploatarii gazelor de sist.

Gazele din surse proprii vor reveni mult sub pretul platit in prezent partenerului rus, dar autoritatile conteaza si pe crearea unui numar de 500.000 noi locuri de munca, atat directe, cat si indirecte.

De altfel, se pare ca Gazprom incepe sa fie ingrijorat de perspectiva pierderii unui client atat de valoros, cum este Polonia, si n-ar fi exclus sa incerce de pe acum o reducere simtitoare a pretului, ca sa descurajeze entuziasmul polonezilor.

Pe de alta parte, aspectele legate de mediu, care intarzie exploatarea gazelor de sist mai peste tot, apar si in Polonia. Singurul fapt incurajator este acela ca Statele Unite au reusit sa depaseasca inconvenietul prin masuri tehnice. Acolo functioneaza deja 50.000 puturi de mica adancime, iar altele sunt in curs de forare.

Poluarea

Se pare ca succesul american i-a impulsionat pe polonezi, reusind ca odata cu studiile privind exploatarea zacamintelor sa elaboreze proiecte privind protejarea mediului, indeosebi prin afectarea rezervelor de apa in regiune.

Tehnologia prevede ca pentru a obtine o singura fracturare a rocilor in zona sistului sunt necesari 15.000 mc apa, care adesea trebuie extrasa din adancuri, coborand nivelul freatic. Agricultura are de suferit.

La deficitul hidro creat, se adauga poluarea. Amestecul de apa cu nisip si cu substantele chimice folosite in procesul de foraj se disperseaza in straturile adanci, iar de acolo se infiltreaza spre suprafata, afectand iarasi terenurile agricole.

Din fericire, experienta americana a creat mijloace tehnoloogice capabile sa protejeze in buna parte agricultura de aceste amenintari, dar aplicarea lor este costisitoare si se impune sa aiba loc concomitent cu inceperea exploatarii, impovarand astfel eforturile investitorului.

Polonia si-a propus sa faca uz de experienta americana in domeniu, aplicand masura de contracarare a poluarii. Alte tari sunt insa mai prudente, uneori sub presiunea factorilor sociali.

Ele asteapta rezultatul unui studiu de impact asupra mediului, care se elaboreaza la initiativa Comisiei Europene. Concluziile acestuia ar putea fi hotarator in ce priveste suprematia gazelor, cu care se impune astazi Rusia asupra unei bune parti a Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#Polonia renunta gaze Rusia, #gaze sist Polonia, #zacaminte gaz Polonia, #Rusia gaze narturale, #gaze naturale ieftine , #gaz