Ponta, despre Nabucco: E o sansa unica pentru Romania - Care e agenda Consiliului European

Marti, 21 Mai 2013, ora 11:59
2122 citiri
Ponta, despre Nabucco: E o sansa unica pentru Romania - Care e agenda Consiliului European
Foto: B1 Tv

Premierul Victor Ponta a subliniat, marti, importanta proiectului Nabucco pentru Romania in reducerea dependentei de importul de gaze naturale si a prezentat subiectele pe care le va aborda in cadrul Consiliului European de miercuri.

"Daca se realizeaza acest proiect, pe teritoriul Romaniei va trece cea mai importanta parte, e o sansa pentru ca tara noastra sa-si completeze productia de gaze si de a deveni independenta energetic si pentru a folosi acest gaz pentru intreaga regiune, inclusiv Republica Moldova.

Maine (miercuri - n.red.) la Consiliul European vorbim exact de energie, iar unul din subiecte este realizarea proiectului pe teritoriul Romaniei, pentru ca exista si unul concurent. Azi avem in Parlament votarea legii, iar Transgaz participa la toata investitia", a spus premierul, dupa conferinta legata de Nabucco, care s-a desfasurat in Bucuresti.

"Speram sa avem succes, decizia nu depinde de Romania, ci de Azerbaidjan, noi am facut tot ce tinea de noi", a adaugat prim-ministrul.

Reuniunea Comitetului Nabucco, marti, la Bucuresti

Proiectul Nabucco urmareste accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz si transportul acestora pe piata europeana. Romania participa activ in implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz S.A., precum si la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).

Pe durata dezvoltarii sale, proiectul Nabucco a cunoscut o serie de realizari deosebite precum: selectarea sa ca principala ruta de transport al gazelor naturale in regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, incheierea acordului de colaborare dintre Compania Internationala Nabucco si Consortiul Shah Deniz, cu scopul realizarii neintarziate a celor doua proiecte, dar si inaintarea de catre Compania Nabucco a ofertei oficiale pentru resursele din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz. Decizia finala a Consortiului Shah Deniz este asteptata pentru luna iunie 2013.

Dupa intalnirea de la Kayseri, Turcia (2011), prin care s-a infiintat Comitetul Nabucco, conform art. 12 al Acordului Interguvernamental Nabucco, acesta s-a mai intrunit la Viena (2012), Sofia si Budapesta (2013).

Reuniunea Comitetului Nabucco de la Bucuresti

Reuniunea Comitetului Nabucco, structura de coordonare a statelor si companiilor implicate in dezvoltarea gazoductului Nabucco, a avut loc, marti, la Bucuresti, fiind cea de-a cincea astfel de reuniune.

Cu aceasta ocazie, guvernele Austriei, Ungariei, Romaniei, Bulgariei si Turciei au subliniat potentialul Nabucco de a alimenta pietele de energie din Balcanii de Vest si din tarile Grupului de la Visegrad (Polonia, Slovacia, Republica Ceha si Ungaria), se precizeaza intr-un comunicat al Nabucco Gas Pipeline International remis Ziare.com.

Participantii la reuniunea Comitetului au salutat progresele inregistrate de proiect de la data reuniunii anterioare a Comitetului, care a avut loc la Budapesta, in luna aprilie, precum si demersurile facute de autoritati le din tarile de tranzit pentru a asigura implementarea cu succes a proiectului.

Au fost subliniate in mod special eforturile depuse de Sub-Comitetul Nabucco pe probleme de Taxare pentru a uniformiza aspectele legate de taxare din Acordul Interguvernamental privind Nabucco precum si recomandarile sale detaliate privind aplicarea prevederilor referitoare la taxare din Acord.

Statele parti au acum un cadru profesionist pus la dispozitie de Comitetul Nabucco pentru a finaliza instrumentele de taxare sau acordurile necesare conform legislatiei lor interne.

Ce presupune construirea conductei Nabucco

Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui gazoduct pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, cu o lungime totala de 3296 km. Conducta va traversa Turcia pe o portiune de 2000 km, Bulgaria pe 400 km, Romania pe 460 km, Ungaria pe 390 km si Austria pe 46 km.

Capacitatea initiala a conductei este de 8 miliarde mc/an, cu o crestere liniara pana la capacitatea proiectata de 31 miliarde mc gaze naturale/an in anul 2020.

Acest proiect poate duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze pentru peste 500 de milioane de clienti potentiali din tarile cu economii in crestere din Europa de Sud-Est precum si pentru Europa de Vest.

Actionarii proiectului sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata in 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco.

Care sunt subiectele care vor fi abordate de Romania la Consiliul European

Premierul Victor Ponta a explicat si care vor fi temele pe care le va aborda Romania la Consiliul European de miercuri.

"Avem cateva obiective: primul este de a integra Romania si de a alinia politica Romaniei in domeniul energiilor regenerabile la media europeana si aici decizia noastra este de a sustine in continuare energia verde, insa, pastrand un echilibru, cu sustenabilitate economica.

Mai pe romaneste - vrem energie regenerabila, dar vrem sa tinem costurile pentru industrie si pentru populatie in limitele acceptabile, pentru ca altfel degeaba avem energie verde, dar nu are cine sa o mai consume", a explicat Victor Ponta, marti, dupa ce a participat la reuniunea Comitetului Nabucco.

Seful Guvernului a mai aratat ca la Bruxelles se va discuta politica de protectie a consumatorului vulnerabil, Romania fiind unul dintre principalii beneficiarii ai acesteia.

Romania si adevaratele mize ale Consiliului European - Interviu

"Romania are o parte mai importanta a populatiei cu venituri reduse, care are nevoie in continuare de politici, asa cum de altfel am si adoptat, de sprijinire a celor cu venituri foarte mici, unde cresterea pretului la energie este greu de suportat", a spus el.

Un alt subiect vizeaza sursele neconventionale de energie, si anume capacitatea de a exploata in viitor surse de gaze si de petrol care sa asigure independenta energetica a tarii pe termen mediu si lung.

"Acum avem productie importanta interna, insa aceasta, pe masura ce trece timpul, se va reduce si atunci avem nevoie de gaze ca sa importam cat mai putin", a adaugat premierul.

El s-a referit si la politica Romaniei de interconectare regionala, si anume la conexiunea cu Republica Moldova si cu alte state din jur.

"Romania este deja si poate fi in anii urmatori un producator important de energie, dar daca o producem si n-avem cum sa o transportam mai departe, degeaba o producem grade i aici e nevoie de investitii. Nabucco e unul dintre proiecte, celalalt proiect este cu cablul de transport din Marea Neagra spre Turcia. Sunt cateva proiecte de care avem absoluta nevoie, pentru ca altfel o sa producem energie si n-o sa avem ce sa facem cu ea", a concluzionat Ponta.

Premierul Victor Ponta, a anuntat, luni, ca a discutat si trimis catre presedintele Traian Basescu mandatul de reprezentare la Consiliul European, care se va reuni in aceasta saptamana la Bruxelles.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Ponta declaratii Nabucco, #Ponta importanta Nabucco, #Ponta Nabucco Romania, #Ponta Consiliul European , #gaz