Presedintele ANRE, catre consumatori: Negociati-va facturile de energie si gaze pentru un pret mai mic

Marti, 27 Iunie 2017, ora 21:46
13006 citiri
Presedintele ANRE, catre consumatori: Negociati-va facturile de energie si gaze pentru un pret mai mic
Foto: Arhiva Ziare.com

Consumatorii trebuie sa negocieze cu furnizorii de utilitati, in special cu cei care ofera mai multe servicii la pachet, pentru a obtine preturi mai bune la energie electrica si gaze naturale, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

El a oferit propriul exemplu, precizand ca a economisit foarte mult dupa ce purtat negocieri cu un singur furnizor care ii livreaza atat energie electrica, cat si gaze naturale.

"Eu, de exemplu, la mine acasa am acelasi furnizor si de energie, si de gaze. Oferta pe energie electrica este negociata si este mult mai mica decat oferta furnizorului de ultima instanta din zona in care locuiesc. Plus ca este mult mai simplu, pentru ca am relatie cu o singura firma de furnizare, si de gaze, si de energie", a explicat oficialul ANRE.

Havrilet a precizat ca, de la 1 iulie, va creste pretul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentati de furnizorii de ultima instanta, adica cei traditionali: Enel, E.ON, CEZ si Electrica, in functie de zona in care locuiesc.

"Pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare", a aratat el.

Presedintele ANRE a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care raman fara furnizor.

"Dar, daca va uitati in comparatorul de preturi, in toate zonele unde sunt furnizori de ultima instanta, sunt 14-15 oferte la preturi mai mici decat cele ale furnizorilor de ultima instanta. Furnizorul de ultima instanta este pragul cel mai scump, de acolo se negociaza la preturi mai mici. Inclusiv furnizorii de ultima instanta au oferte cu preturi mai mici pe piata concurentiala. Pretul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinta (stabilita de ANRE - n.r.). Aceasta este o valoare de referinta pentru ca este pentru furnizarea de ultima instanta, care nu se negociaza", a aratat Havrilet.

Totodata, el a admis ca sunt foarte putini consumatori casnici care au incheiat contracte in regim concurential, in principal din lipsa informatiilor, si a aratat ca ANRE va obliga furnizorii de ultima instanta sa-si anunte toti consumatorii ca au posibilitatea de a face acest lucru.

"Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultima instanta sa ii anunte pe consumatori ca de la 1 ianuarie nu mai exista piata reglementata, nu mai exista acea portiune de energie electrica care vine la pret reglementat de la producatori, care la ora actuala este de 10% din cosul total", a mai spus Havrilet.

Potrivit acestuia, atunci cand semneaza un contract negociat, consumatorii trebuie sa fie atenti in primul rand la pret, apoi la conditiile contractuale, in ce situatii pot fi deconectati si in ce conditii se face plata.

Seful ANRE a aratat ca, in prezent, pretul energiei pe piata spot (PZU) a bursei de energie este mult mai mare decat anul trecut. Spre exemplu, potrivit datelor bursei OPCOM, consultate de AGERPRES, pretul pentru ziua de 27 iunie 2017 (marti) este 257 de lei pe MWh, in crestere cu 55% fata de ziua de 27 iunie 2016, care a fost o zi de luni, cand pretul pe aceeasi platforma bursiera era 165 de lei pe MWh.

"Aceasta scumpire este propagata din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftina din surse hidro si eoliene. Insa si in regiune se constata acest fenomen. Romania este cuplata cu pietele din Ungaria, Cehia si Slovacia si, pe toate aceste piete, pretul pe PZU este aproximativ acelasi, cu unul sau doi euro mai mic in Romania. In Serbia si Bulgaria preturile sunt si mai mari", a sustinut oficialul ANRE.

El a adaugat ca pretul pe bursa poate reveni odata cu aparitia unor conditii climatice propice pentru a creste productia de energie eoliana si hidro, adica vant si ploi. "Ne asteptam ca, pana la toamna, aportul de energie regenerabila sa nu creasca", a mai spus Havrilet.

Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au declarat, vineri, reprezentantii institutiei.

De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piata va fi complet liberalizata si toata energia pentru consumatorii casnici va proveni din piata libera.

MrBeast, cel mai cunoscut influencer din lume, ar vrea să cumpere TikTok: „Să vedem dacă o putem face” VIDEO
MrBeast, cel mai cunoscut influencer din lume, ar vrea să cumpere TikTok: „Să vedem dacă o putem face” VIDEO
Creatorul de conținut numărul 1 pe YouTube, MrBeast anunță că intenționează să cumpere rețeaua de socializare TikTok, care în acest moment este amenințată cu închiderea în SUA....
Momentul în care o rachetă Starship a companiei lui Elon Musk s-a făcut praf chiar la zborul-test. Mai multe avioane au fost deviate VIDEO
Momentul în care o rachetă Starship a companiei lui Elon Musk s-a făcut praf chiar la zborul-test. Mai multe avioane au fost deviate VIDEO
Eșec major pentru Elon Musk. Compania SpaceX pe care o deține a lansat, joi, din Texas, racheta Starship, în cel mai recent zbor de test, însă nava spațială a explodat după o captură a...
#ANRE negociere facturi gaze, #ANRE negociere facturi , #gaz
  1. Al treilea indicator confirma strategia FED – TradeVille
  2. MrBeast, cel mai cunoscut influencer din lume, ar vrea să cumpere TikTok: „Să vedem dacă o putem face” VIDEO
  3. Momentul în care o rachetă Starship a companiei lui Elon Musk s-a făcut praf chiar la zborul-test. Mai multe avioane au fost deviate VIDEO
  4. Realme 14 Pro și 14 Pro+: telefoanele accesibile cu funcții inovatoare și performante care își schimbă culoarea în funcție de temperatură
  5. Samsung Galaxy S25 vine cu funcții AI care promit să schimbe jocul. Cum le vor face viața mai ușoară utilizatorilor
  6. Galaxy S25: Secretele flagship-urilor Samsung înainte de lansare – camere, AI și alte informații, dezvăluite
  7. SUA strâng lațul în jurul lui Putin: America lovește două mari puteri prietene cu Rusia
  8. O sursă de poluare ignorată de români, dar care face parte din viața noastră de zi cu zi și afectează peste 300 de milioane de europeni
  9. România și UE, la răscruce în fața slăbirii statului social pentru cheltuieli militare mai mari. „Europa ar deveni complet nesustenabilă pentru propriii cetățeni”
  10. Cum amenință un om întreaga Europă: Una din cinci mașini de pe continent în mare pericol