Ziare.com

Presedintele Iohannis a promulgat Legea offshore

Joi, 20 Decembrie 2018, ora 19:21

   

Presedintele Iohannis a promulgat Legea offshore
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea offshore care stabileste conditiile in care se vor realiza exploatarile de gaze din Marea Neagra, informeaza Administratia Prezidentiala.

Pe 24 octombrie, Camera Deputatilor a votat, in calitate de for decizional, Legea offshore privind conditiile in care se vor realiza exploatarile de gaze din Marea Neagra. Investitorii sunt obligati sa tranzactioneze 50% din gaze pe bursa din Romania, iar 25% din angajati trebuie sa fie romani.

Deputatii au adoptat atunci un amendament al PNL, la legea offshore, potrivit caruia titularilor acordurilor petroliere li se aplica regimul fiscal specific aplicabil activitatii de explorare, dezvoltare si abandonare desfasurate in baza acordurilor existente.

"Alin 1 art 18: Titularilor acordurilor petroliere referitoare la perimetrele petroliere offshore, aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei legi li se aplica pe toata perioada derularii acestora nivelul de redeventa, cotele procentuale de redeventa petroliera, pragurile de productie bruta aferenta acestor cote si regimul fiscal specific aplicabil activitatii de explorare, dezvoltare si abandonare, desfasurate in baza acordurilor existente la data intrarii in vigoare la prezentei legi", prevede amendamentul PNL votat de Camera Deputatilor.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Titularii acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore au obligatia ca cel putin 25% din numarul mediu anual de angajati utilizati in vederea derularii acordurilor sa fie cetateni romani cu rezidenta fiscala in Romania, prevede proiectul de lege.

Astfel, prin derogare de la Codul muncii, programul specific de lucru se organizeaza tinand cont de urmatoarele:

" (a) durata medie normala a timpului de munca pentru salariatii care desfasoara activitate offshore este de 168 ore/luna, calculata raportat la o perioada de referinta de 12 luni; orele lucrate de salariatii care desfasoara activitate offshore in afara timpului de munca stabilit conform acestei litere, calculat la o perioada de referinta de 12 luni vor fi considerate ore suplimentare si vor fi compensate, in conformitate cu prevederile lit.b); durata maxima a timpului de munca pentru salariatii care desfasoara activitate offshore nu poate depasi media de 48 ore/saptamana, inclusiv orele suplimentare, calculate la o perioada de referinta de 12 luni;

(b) orele de munca suplimentara se compenseaza cu un spor de minimum 75% din salariul de baza orar pentru fiecare ora suplimentara prestata si nerecuperata cu timp liber corespunzator in perioada de referinta de 12 luni prevazuta la lit.a)".

In ceea ce priveste taxarea companiilor de catre statul roman, proiectul prevede ca "Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei legi beneficiaza, pe toata perioada derularii acestora, de nivelul de redeventa, cotele procentuale de redeventa petroliera, pragurile de productie bruta aferente acestor cote existente la data intrarii in vigoare a prezentei legi", potrivit textului de lege trimis plenului Camerei Deputatilor pentru vot final.

De asemenea, titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, inclusiv filialele acestora si/sau apartinand aceluiasi grup de interes economic care desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligati la calcularea, declararea si plata impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.

"Prin venit suplimentar se intelege diferenta dintre pretul mediu ponderat al gazelor naturale vandute din productia interna proprie din perimetrele offshore si pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si noncasnici in anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, inmultita cu volumele de gaze vandute din productia interna din perimetrele offshore", prevede legea.

Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculeaza prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, dupa caz, asupra veniturilor suplimentare obtinute din vanzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, impozit din care se deduce valoarea investitiilor in segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore tine seama de pretul de referinta stabilit de ANRM pentru calculul redeventelor. Tranzactiile desfasurate sub pretul de referinta se impoziteaza la pretul de referinta.

"Procentele de calcul a impozitului se calculeaza pe baza preturilor de vanzare a gazelor naturale practicate de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preturi de mai jos, ajustate anual incepand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preturilor de consum, dupa cum urmeaza:

a) 30% din venitul suplimentar pentru preturile de pana la 85 lei/MWh inclusiv;
b) 15% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 85 lei/MWh si mai mici sau egale cu 100 lei/MWh;
c) 30% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 100 lei/MWh si mai mici sau egale cu 115 lei/MWh;
d) 35% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 115 lei/MWh si mai mici sau egale cu 130 lei/MWh;
e) 40% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 130 lei/MWh si mai mici sau egale cu 145 lei/MWh;
f) 50% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 145 lei/MWh si mai mici sau egale cu 160 lei/MWh;
g) 55% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 160 lei/MWh si mai mici sau egale cu 175 lei/MWh;
h) 60% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 175 lei/MWh si mai mici sau egale cu 190 lei/MWh;
i) 70% din veniturile suplimentare obtinute in urma practicarii unor preturi mai mari decat 190 lei/MWh", mai prevede proiectul.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Iohannis promulgat legea offshore
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3124 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Iata cum ne fura Iohannis !

50% din gazele din marea neagra trebuie sa fie pe bursa din Romania iar 25% dintre angajati trebuie sa fie romani.
Angajatii romani vor fi de la paznici si maturatori pana la simpli meseriasi . Cei cu functii mai complexe care pot avea control asupa contabilitatii vor fi din afara tarii . Si uite asa , nu vom sti niciodata cate ne vor fura strainii .

Bravo tradatorului de neam si tara , Iohannis !

 

Asa-i mama,

romanu-i bun ca painea calda. Romanu nu fura, vai de mine!

legea a fost facuta de parlament,nu de joianis

dupa 20 de zile,daca nu au fost reclamatii la ccr,
e OBLIGAT s-o promulge.

in concluzie,cine te-a furat ?

inainte de a scrie,judeca,macar din cind in cind.

nu sint deloc fan joianis dar ma irita prostia
evidenta din anumite comentarii.
de ce nu te iei de parlament ?
pt ca iti da pensie speciala ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor