Ziare.com

Pretul gazelor pentru consumatorii industriali creste de la anul

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 19:04

   

Pretul gazelor pentru consumatorii industriali creste de la anul
Preturile finale reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, vor creste cu 5% de la 1 ianuarie 2012.

Cresterea pretului va fi determinata de cresterea pretului gazului din import in moneda nationala la 149,54 lei/Mwh, de cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012 si de modificarea structurilor amestecului de gaze, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat, in cadrul sedintei de marti, propunerea privind aprobarea preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale.

De asemenea, Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat mentinerea la nivelul actual a preturilor finale reglementate aferent consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Pentru consumatorii industriali, majorarea va avea loc pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei, incepand cu data de 1 ianuarie 2012.

Potrivit ANRE, pretului gazului din import in moneda nationala a crescut de la 138, 88 lei/Mwh, pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna octombrie (495 dolari/mia de metri cubi, la un curs de schimb de 2,96 lei/dolar), la 149,54 lei/Mwh in prezent (495 dolari/mmc, la un curs de schimb de 3,2 lei/dolar. Pretul de import a fost estimat ca medie pentru perioada ianuarie- iunie 2012.

Cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012, fata de perioada octombrie - decembrie, implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterana, mentioneaza ANRE.

Costul unitar al gazului (CUG) destinat consumatorilor non-casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 67% gaz din productia interna si 33% gaz provenit din import, fata de 70% gaz din productia interna si 30% gaz provenit din import.

Potrivit ANRE, CUG-ul destinat consumatorilor casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 91,5% gaz din productia interna si 8,5% gaz din import, nemodificata fata de structura de amestec considerata incepand cu luna octombrie.

Consumatorii casnici si cei non-casnici (industriali) beneficiaza de CUG-uri separate de gaze, cu structuri de amestec intern/import diferite.
Citeste mai multe despre pret gaze companii crestere pret gaze
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1177 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor