Pretul gazelor pentru consumatorii industriali creste de la anul

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 19:04
1278 citiri
Pretul gazelor pentru consumatorii industriali creste de la anul
Foto: Arhiva

Preturile finale reglementate la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, vor creste cu 5% de la 1 ianuarie 2012.

Cresterea pretului va fi determinata de cresterea pretului gazului din import in moneda nationala la 149,54 lei/Mwh, de cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012 si de modificarea structurilor amestecului de gaze, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat, in cadrul sedintei de marti, propunerea privind aprobarea preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale.

De asemenea, Comitetul de Reglementare ANRE a aprobat mentinerea la nivelul actual a preturilor finale reglementate aferent consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei.

Pentru consumatorii industriali, majorarea va avea loc pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei, incepand cu data de 1 ianuarie 2012.

Potrivit ANRE, pretului gazului din import in moneda nationala a crescut de la 138, 88 lei/Mwh, pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna octombrie (495 dolari/mia de metri cubi, la un curs de schimb de 2,96 lei/dolar), la 149,54 lei/Mwh in prezent (495 dolari/mmc, la un curs de schimb de 3,2 lei/dolar. Pretul de import a fost estimat ca medie pentru perioada ianuarie- iunie 2012.

Cresterea consumului total de gaze naturale in lunile ianuarie-martie 2012, fata de perioada octombrie - decembrie, implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterana, mentioneaza ANRE.

Costul unitar al gazului (CUG) destinat consumatorilor non-casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 67% gaz din productia interna si 33% gaz provenit din import, fata de 70% gaz din productia interna si 30% gaz provenit din import.

Potrivit ANRE, CUG-ul destinat consumatorilor casnici a fost calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 91,5% gaz din productia interna si 8,5% gaz din import, nemodificata fata de structura de amestec considerata incepand cu luna octombrie.

Consumatorii casnici si cei non-casnici (industriali) beneficiaza de CUG-uri separate de gaze, cu structuri de amestec intern/import diferite.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#pret gaze companii, #crestere pret gaze , #gaz