Putin mai face o mutare? Afaceri cu China pentru 30 de ani

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 23:46
4329 citiri
Putin mai face o mutare? Afaceri cu China pentru 30 de ani
Foto: Business Week

Conflictul Rusiei cu Occidentul legat de criza din Ucraina determina Moscova sa caute alte piete de desfacere in afara Europei. Astfel, presedintele Rusiei Vladimir Putin ar putea semna un acord cu China privind furnizarea de gaze naturale prin conducte, pentru o perioada de 30 de ani.

Daca decizia finala referitor la aceasta intelegere va avea loc la intalnirea dintre Vladimir Putin si Xi Jinping, presedintele Chinei de luna viitoare de la Beijing, un reprezentant al Gazprom si un oficial guvernamental anonim au declarat ca discutiile dintre cele doua parti sunt in curs de desfasurare, potrivit Bloomberg.

Criza din Ucraina a marit importanta relatiilor dintre Rusia si China, cel mai mare partener comercial al Moscovei din afara Uniunii Europene si singura tara din Consiliul de Securitate al ONU care nu a criticat actiunile sale din Crimeea.

Pana cand conducta va ajunge in China, Rusia are putine piete pentru exportul gazelor in afara Europei, lasand-o vulnerabila datorita sanctiunilor si concurentei cu Statele Unite.

"De data aceasta, Rusia poate incheia afacerea de alimentare a Chinei cu gaze, avand in vedere ca va fi mult mai flexibila cu privire la pretul acestora. China are nevoie de acest contract, deoarece utilizarea in continuare a carbunelui devine de nesuportat pentru regiunile cele mai dezvoltate ale tarii", a spus Ildar Davletsin, analist la Renaissance Capital.

Alexey Miller, CEO al Gazprom s-a intalnit cu presedintele Zhou Jiping al companiei National Petroleum Corp. din China, la Beijing pentru a discuta termenii acordului.

Ei se vor intalni din nou la Moscova, la sfarsitul acestei luni, inainte de calatoria lui Putin in China, prevazuta pe 20 mai.

"Speram sa incheiem acordul in luna mai. Pretul de baza este singura problema care trebuie rezolvata", a declarat vicepremierul Arkady Dvorkovich la Beijing, dupa intalnirea cu vicepremierul chinez, Zhang Gaoli.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#acord gaze Rusia China, #Putin afaceri gaze China, #Rusia exporta gaze Chinei, #criza Ucraina gaze Rusia, #Rusia piete desfacere China , #gaz