Razboiul dintre Rusia si Europa pe pretul gazelor naturale e pe cale sa se sfarseasca

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 07:24
15523 citiri
Razboiul dintre Rusia si Europa pe pretul gazelor naturale e pe cale sa se sfarseasca
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania ruseasca Gazprom ar putea ajunge la o intelegere cu Comisia Europeana, care va duce la incheierea unei dispute ce tine de cinci ani. In acest fel, cel mai mare producator de gaze naturale din tara condusa de Vladimir Putin isi va schimba modelul de business, lucru ce va duce la scaderea pretului pentru statele din estul Europei.

Conflictul a inceput in 2011, cand institutiile antitrust ale UE au inceput o investigatie pentru a stabili daca Gazprom incalca legile concurentei prin faptul ca vinde gazul natural la preturi diferite catre fiecare tara in parte. Comisia Europeana a demarat atunci o runda de negocieri, insa acestea au fost sistate dupa ce Rusia a anexat Crimeea, in 2014.

Compania ruseasca era foarte multumita atunci cand putea incheia acorduri bilaterale, cu fiecare tara in parte, pe mai multi ani, caci asta ii dadea siguranta ca poate obtine ce vrea.

Mai mult, Rusia s-a folosit de acest as din maneca, pe care l-a scos de fiecare data cand incepea un conflict politic. Cand cineva o calca pe coada, ii oprea robinetul si obtinea cam tot ce voia. S-a intamplat si cu Romania, in 2009.

In aceste conditii, Comisia Europeana a cerut in repetate randuri ca aceste negocieri sa aiba loc la comun, caci UE e un bloc unitar pana la urma, iar unele state sunt discriminate fata de altele.

Gigantul energetic rusesc si-a mentinut ferma pozitia timp de cativa ani, insa iata ca acum da semne ca va ceda presiunilor UE, pentru a evita sa plateasca amenzi in valoare de miliarde de dolari, arata sursele OilPrice.com.

Printre concesiile pe care gigantul energetic rusesc ar fi pregatit sa le accepte se numara si posibilitatea ca tarile care cumpara gazele sa le poata vinde mai departe.

Pana acum, Gazprom s-a opus acestei practici, caci ar fi subestimat capacitatea sa de a cere preturi uriase. Insa sub amenintarea UE ca va impune amenzi de miliarde de dolari, Gazprom da semne ca poate fi induplecata.

Sursa: Radio Europa Libera

Mai mult, Gazprom ar putea fi obligata de UE sa aduca preturile la acelasi nivel pentru toti clientii sai europeni, pentru ca sa nu mai existe diferente foarte mari intre tarile care cumpara gaze de la rusi.

Insa acordul nu e batut in cuie deocamdata. "Ne apropiem de punctul final al intelegerii. In curand vom trimite documentul Comisiei Europene", a declarat saptamana trecuta Alexander Medvedev, vicepresedintele Gazprom.

De asemenea, termenii intelegerii trebuie sa fie acceptati si de statele membre. Aparent, acest lucru pare a fi o formalitate, caci compania ruseasca ar aplica preturi mai mici.

Ba mai mult, daca Europa si Rusia vor da mana pe tema gazelor, atunci ar insemna un pas inainte pentru relatia dintre cele doua parti, care s-a racit in ultimii ani din cauza interventiei Kremlinului in Ucraina.

Totusi, ramane de vazut daca totul va merge ca pe roate. Asta pentru ca Polonia e reticenta. Tara est-europeana sustine ca intarirea relatiilor cu Rusia in domeniul energetic nu face decat sa creasca dependenta Batranului Continent de resursele Kremlinului, care oricum e mare, caci doua treimi din gazul cumparat de tarile UE provine din statul condus de Vladimir Putin.

Sursa: Gazprom

Iar asta nu intareste securitatea energetica a regiunii, ci o slabeste, in opinia liderilor polonezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#Gazprom vanzare gaze, #Gazprom Comisia Europeana , #gaz