Reuniunea Comitetului Nabucco, marti, la Bucuresti

Duminica, 19 Mai 2013, ora 11:02
356 citiri
Reuniunea Comitetului Nabucco, marti, la Bucuresti

Reuniunea Comitetului Nabucco, structura de coordonare a statelor si companiilor implicate in dezvoltarea gazoductului Nabucco, ce urmareste implementarea acestui important proiect energetic regional va avea loc marti, la Bucuresti.

La reuniune vor participa inalti oficiali din Romania, Austria, Ungaria, Bulgaria si Turcia, reprezentanti ai companiilor membre in actionariatul Nabucco si ai unor institutii financiare internationale.

Reuniunea de la Bucuresti va marca progresele inregistrate in dezvoltarea Nabucco si va reconfirma sprijinul politic de care beneficiaza proiectul in randul statelor partenere, intr-o etapa esentiala a procesului de alocare a volumelor de gaze naturale din campul Shah Deniz.

Evenimentul isi propune, totodata, sa accentueze importanta regionala Nabucco - proiectul cel mai potrivit sa ofere un grad ridicat de securitate energetica unei piete in continua crestere in Centrul si Sud-Estul Europei.

Reuniunea de la Bucuresti a Comitetului Nabucco este organizata de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Energie si SNTGN Transgaz SA.

Proiectul Nabucco urmareste accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz si transportul acestora pe piata europeana. Romania participa activ in implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz S.A., precum si la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco (13 iulie 2009), respectiv a Acordului de sprijin al proiectului (8 iunie 2011).

Pe durata dezvoltarii sale, proiectul Nabucco a cunoscut o serie de realizari deosebite precum: selectarea sa ca principala ruta de transport al gazelor naturale in regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, incheierea acordului de colaborare dintre Compania Internationala Nabucco si Consortiul Shah Deniz, cu scopul realizarii neintarziate a celor doua proiecte, dar si inaintarea de catre Compania Nabucco a ofertei oficiale pentru resursele din faza a doua de exploatare a zacamantului Shah Deniz. Decizia finala a Consortiului Shah Deniz este asteptata pentru luna iunie 2013.

Dupa intalnirea de la Kayseri, Turcia (2011), prin care s-a infiintat Comitetul Nabucco, conform art. 12 al Acordului Interguvernamental Nabucco, acesta s-a mai intrunit la Viena (2012), Sofia si Budapesta (2013).

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...