Ziare.com

Riscam sa ramanem fara gaze din ianuarie! Siguranta noastra energetica se joaca in aceste zile

de Gabriel Kolbay
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 07:07

   

Riscam sa ramanem fara gaze din ianuarie! Siguranta noastra energetica se joaca in aceste zile
Fara gaze rusesti aduse prin Ucraina, Romania risca sa ramana in frig, peste numai cateva saptamani. Situatia e critica, sustin parte dintre expertii consultati de Ziare.com. Iar Transgaz - care ar putea face usor lumina in aceasta chestiune - evita sa dea detalii.

Va spunem astazi pe larg povestea negocierilor, dar si a jocurilor de putere desfasurate intre rusi si ucraineni, dar si dintre ucraineni si romani, pentru ca gazul rusesc sa ajunga la noi in tara si in acesta iarna.

In Romania se consuma anual circa 11,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit unui raport de activitate al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Din aceasta cantitate, in jur de 10 miliarde de metri cubi provin din productie interna. Restul vine din import.

Gazele importate sunt rusesti si, in cea mai mare parte, sunt aduse in tara noastra prin Ucraina. Mai exact, Naftogaz - operatorul ucrainean de transport, echivalentul Transgazului romanesc - preia gazul de la granita cu Rusia si il aduce pana la cea romaneasca.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Acolo, gazul este adus in tara prin asa-numitele "puncte de interconectare", prin care comunica sistemul de conducte ucrainean cu cel romanesc. Exista doua astfel de puncte la: Isaccea (in sud-estul tarii) si la Mediesul Aurit (in nordul tarii, aproape de Satu Mare).


Pe harta, marcate cu cercuri verzi, punctele de interconectare dintre Romania si Ucraina. Foto: Transgaz


O vreme acest sistem a multumit pe toata lumea. Pe fondul accentuarii tensiunilor dintre Moscova si Kiev, insa, acum 10 ani rusii au promis ca din 2020 incolo nu-i vor mai plati pe ucraineni sa le transporte gazele catre Europa.

Si n-au fost simple amenintari. Rusii au inceput sa construiasca mai multe conducte - atat prin nordul, cat si prin sudul continentului - ca sa aiba pe unde sa isi livreze gazul in Europa, ocolind Ucraina.

Asa au construit rusii North-Stream 1 (inaugurata in 2011) si au inceput North-Stream 2. Rolul acestor conducte este sa duca gazul rusesc, prin Marea Baltica, in Germania (de unde prin gazoducte urmeaza sa fie transportat si in alte state europene).


Trasele conductelor North Stream, din Rusia in Germania. Foto: Gazprom


Si, in acelasi scop, rusii au construit si gazoductul TurkStream, care sa transporte gazul pana in Turcia si apoi mai departe, prin conducta Trans-Balcanica, in Europa. Surse de la Moscova sustin ca Vladimir Putin va merge in Turcia, pe 8 ianuarie, sa inaugureze gazoductul. Ramane sa vedem daca asta se va si intampla.


Traseul conductei TurkStream, din Rusia in Turcia. Foto: north-stream.com


Cert este ca toate aceste schimbari majore ridica probleme serioase pentru Romania, sustin experti in energie consultati de Ziare.com. Motivele: inca nepregatita, tara noastra ar avea acces cu greu la gazele din noile gazoducte.

Iar importul de gaze transportate prin Ucraina sta sub un mare semn de intrebare, din mai multe motive. Inainte de toate, din cauza ca rusii ar putea refuza sa mai livreze gaze prin Ucraina. Apoi, chiar daca rusii n-ar refuza sa colaboreze cu Kievul pentru cativa ani de aici incolo, exista riscul ca Romania sa nu poata, totusi, primi gazele rusesti transportate prin tara vecina. Iata motivele.

De ce Romania si Ucraina nu s-au inteles pana acum la gazele pentru 2020

Recent, Naftogaz s-a scindat dand nastere unor noi companii: una care se va ocupa de inmagazinarea gazelor si o alta, GTSOU, care se va ocupa de transportul acestora.

In acest moment, GTSOU are o certificare temporara pentru a-si desfasura activitatea si asteapta sa primeasca, pana la finele anului, drepturi depline pentru a se ocupa de transportul de gaze.

In context, expertul judiciar in domeniul gazelor naturale Dumitru Chisalita apreciaza ca Transgaz ar fi trebuit sa semneze deja acorduri de interconectare cu GTSOU. Sau - daca din varii motive nu le putea semna - macar trebuia sa comunice public, in urma cu mai mult timp, de ce nu o face.

"E posibil ca Transgaz sa fi asteptat, pur si simplu, ca noul transportator de gaze din Ucraina sa aiba toate documentele in regula. Pe undeva e normal. Dar daca asta a facut, trebuia sa o si spuna. Or, Transgaz n-a comunicat nimic. Iar acum in industrie - de la Sofia la Londra - toata lumea stie ca Transgaz n-a raspuns solicitarilor scrise ale ucrainenilor.

Ucrainenii incearca de circa doi ani (practic de cand a inceput scindarea Naftogaz - n.red.) sa semneze acorduri. Din punctul meu de vedere, se putea alege solutia semnarii acordurilor conditionate. In sensul ca Transgaz putea semna cu noul operator de transport gaze din Ucraina, sub rezerva nulitatii contractului, in cazul in care ucrainenii nu isi obtineau la timp toate documentele necesare functionarii.

De ce sa semnezi in forma asta? Din cauza ca negocierea aspectelor tehnice ale unui acord dureaza mult si nu se poate face nimic de azi pe maine. Asa ce e mai bine sa te pregatesti.

Sigur ca Transgazul nu este singurul vinovat pentru ca nu s-au semnat acordurile. Din informatiile pe care le am, ucrainenii au pus conditii pentru acorduri pe care romanii cu greu le-ar putea respecta. Negocierea nu avea cum sa fie usoara. Dar era datoria Transgaz sa comunice aceste lucruri"
, a mai spus Dumitru Chisalita pentru Ziare.com.

In context, profesorul Petrisor Peiu considera ca ceea ce se va intampla in perioada urmatoare tine, mai degraba, de rezultatul negocierilor dintre ucraineni si rusi.

"Chiar daca expira (acordul de tranzit dintre Rusia si Ucraina - n.red.), de vreme ce niciuna din parti nu i-a trimis celeilalte notificare de incheiere, acordul intre rusi si ucraineni se prelungeste automat inca 3 luni. Dar evident ca trebuie incheiat si un nou acord acolo.

Inteleg ca se poarta discutii intense pe aceasta tema. Doar ca rusii vor un soi de contract cadru, prin care sa nu le garanteze ucrainenilor cantitati de gaze pe care acestia din urma sa le transporte. Ucrainenii, in schimb, vor sa li se garanteze anumite volume, stiind ca rusii sunt inca in urma cu North Stream 2 si TurkStream.

Daca se incheie acea intelegere (dintre rusi si ucraineni - n.red.), noi vom putea face (cu ucrainenii - n.red.) contracte in oglinda, iar asta nu dureaza mult"
, a explicat Petrisor Peiu.

Marul discordiei: ucrainenii vor sa duca, prin Romania, gaze la Odessa. De ce e o problema pentru noi

Aura Sabadus, senior editor la ICIS Londra, a explicat pentru Ziare.com ca ucrainenii au cerut Transgazului sa poata folosi punctul de interconectare de la Isaccea pentru a-si alimenta cu gaze regiunea Odessa.

"Ucrainenii au o problema cu alimentarea cu gaz a zonei Odessa, din mai multe motive. Pe de o parte, Ucraina nu recunoste Transnistria, la fel cum nici Republica Moldova nu o recunoaste. Dar conductele de gaz care ajung in Odessa trec prin Republica Moldova (unde exista companii controlate de rusi, cu care ucrainenii nu sunt in bune relatii - n.red.) si prin Transnistria. Se intampla asa din cauza ca respectivele conducte au fost construite in timpul URSS, cand nu exista o problema teritoriala acolo.

Acum, insa, ucrainenii vor o alternativa pentru a alimenta Odessa"
, a precizat Aura Sabadus.

Iar alternativa - din intelegerea noastra - este gazul rusesc adus in Europa prin TurkStream.

Respectiva conducta ar urma sa aduca gazul din Rusia si pana in Turcia, la Kiyikoy. Mai departe, gazul ar trece intr-un gazoduct onshore (pe sol - n.red.) numit Trans-Balcanic si ar urma sa urce spre Europa. Acest gaz ar ajunge si in Romania prin punctul de interconectare al tarii noastre cu Bulgaria de la Kardam-Negru Voda.


Cum ar urma sa ajunga, prin flux invers, gazele rusesti in Romania pe la Kardam-Negru Voda si sa plece, pe la Isaccea, spre zona Odessei. Harta: Entsog Maps/Editare Ziare.com


Or, ucrainenilor le-ar folosi sa primeasca acest gaz prin punctul de interconectare de la Isaccea si de acolo sa-l duca spre Odessa.

Romanilor, insa, acest lucru le-ar crea un mare dezavantaj, sustine Dumitru Chisalita.

"Daca Romania nu mai primeste gaze (din Ucraina - n.red.) prin Isaccea inseamna ca va primi doar pe la Mediesul Aurit. Si de acolo nu le va putea aduce unde are cea mai mare nevoie de ele, adica in sud, unde se inregistreaza cel mai mare consum, in zonele Prahova si Bucuresti. De ce nu le poate aduce? Din cauza ca sistemul de transport nu permite. Iar asta inseamna ca, in varf de cerere (in zilele foarte geroase - n.red.), risti sa ramai descoperit. De aceea, intotdeauna pentru zona de sud gazul a venit pe la Isaccea.

Asta e cererea ucrainenilor pe care n-o poti refuza pur si simplu, politic vorbind. Pe de alta parte, si sa acccepti astfel de conditii e greu. Ceea ce nu inteleg este de ce a ales Transgaz sa nu vorbeasca despre asta. Asta e situatia si chiar daca e dificila, in mod normal trebuie sa te referi la ea"
, a mai spus Dumitru Chisalita.

De unde si-ar putea lua Romania gaz, daca nu din Ucraina

Romania si-a facut in 2019 rezerve mai mari de gaze decat in anii precedenti. Problema - a explicat pentru Ziare.com profesorul Petrisor Peiu - este ca, din cauza lipsei unor investitii, capacitatea de a extrage gazele, la nevoie, este redusa.

"In zilele de iarna, nu putem scoate din depozite mai mult de 28 de milioane de metri cubi pe zi. Iar nevoia este aproape dubla. E o problema care se cunoaste de 4-5 ani si care s-ar rezolva cu o investitie a Romgaz de 50-60 de milioane de euro. Dar e o investitie care nu se face", a precizat Petrisor Peiu.

In aceste conditii, pe ger, Romania are in continuare nevoie de importuri. Ramane sa vedem daca va avea de unde lua gaze.

In cazul in care rusii vor accepta sa transporte gaz prin Ucraina si in acest an, situatia ar fi mai simpla. Transgaz ar mai gasi, poate, o cale sa semneze acorduri de interconectare pentru punctele de la Isaccea si Mediesul Aurit. Si chiar daca n-o va face, ar putea importa gaze rusesti care au ajuns, prin Ucraina, tocmai in Ungaria sau Bulgaria.

Daca insa rusii vor refuza sa mai lucreze cu ucrainenii, situatia s-ar complica pentru noi. Mai exact, ar trebui sa incercam sa importam gaze aduse prin conductele din Marea Baltica si Marea Neagra construite de rusi.

Potrivit Aurei Sabadus, in teorie, ne-am putea uita spre gazul rusesc adus in Germania prin NorthStream 1. Parte din acel gaz pleaca prin gazoductul Opal spre regiunea noastra, trecand prin Cehia si Slovacia, pana in Ucraina si Ungaria (tari din care il putem aduce in Romania). Dar acel gaz ar ajunge la noi la preturi prea mari.


Cat de lung ar fi drumul pe care ar trebui sa il parcurga gazul adus prin NorthStream 1 in Germania, prin Cehia si Slovacia, pana in Ungaria sau Ucraina, de unde l-am putea aduce noi, in tara. Foto: Harta Entsog Maps/Editare Ziare.com


Gaze am putea primi si prin TurskStream. Dar nu imediat. Motivul: potrivit Aurei Sabadus, in Romania inca nu s-au realizat lucrarile necesare pentru preluarea gazelor aduse in tara, prin conducta Trans-Balcanica, din TurkStream.

Ce ar trebui sa spuna Transgaz

In mod normal, Transgaz ar fi trebuit sa ofere detaliile privind motivele pentru care Romania nu are inca acorduri de interconectare cu Ucraina si stadiul negocierilor. Din pacate, pana la acest moment, institutia nu a oferit astfel de date, in spatiul public.

Asa se face ca am aflat dintr-un comunicat de marti 10 decembrie al Ministerului Economiei si Infrastructrurii din Republica Moldova ca la Bruxelles urma sa aiba loc joi o sedinta de lucru (...) sub egida DG Energy, pentru a discuta etapa pregatirii tuturor operatorilor sistemelor de transport pe culoarul Transbalcanic de asigurare a transportului de gaze in regim revers, unde s-ar discuta si semnarea unui supliment la Acordul de interconectare intre Transgaz (Romania) si Ukrtransgaz (Ucraina).

Pana la acest moment, autoritatile romane n-au pomenit nimic despre asta. Am incercat joi, fara succes, sa aflam daca intalnirea a avut loc si daca reprezentantii Transgaz au participat.

Totodata, in cursul zilei de 12 decembrie, Ziare.com a solicitat in scris detalii de la Transgaz cu privire la situatia negocierii acordurilor de intreconectare cu Ucraina si modul in care Romania va putea folosi gazele din TurskStream. Daca institutia ne va raspunde, vom reveni cu amanunte.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13134 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

hahaha!!!

cumparatzi gaze rusesti din germania.
oare la ce pretz? prin cate maini trece gazul inainte de a fi livrat in romania? fiecare trebuie sa-si ia partea.
vorbitzi cu 'partenerul strategic' sa va dea LNG ca pe aici da pe afara.
se pare ca 2020 va fi fun.

 

Bai, n-uzi, tu de fapt, pt cine postezi? Cui te adresezi?

Iti face bine la ego sa mai bagi cate un cuvant dintr-alta limba, nu-i asa?
Bai, nene, du-te,nene, la telecomanda, ca acolo-i viata ta! Un film indian, vreo comedie cu Charlie Chaplin, ceva lejer, care sa nu te solicite, dar sa te binedispuna.
Maine citesti ziarul ala gratuit din metrou si gata, pt saptamana asta esti scos la capitolul "cultura".
Incearca sa dai de emigrantul anonim, ca si ala e chitit pe jumari si pe oua ochiuri prajite in untura.
American original!
Hai, pa!

darnicule00,cand ai dreptate nu te contrazic

pentru ca imi permit sa-i injur si pe unii si pe ceilalti,toti sunt niste hiene impartite in mai multe haite ! ar fi fost mult mai bun Guvernul Dascalescu.....

copilul

Poate multi dintre cei care ne citesc, nu stiu cine si ce a fost Guvernul Dascalescu. O spun eu. Guvernul Dascalescu, a fost ultimul Guvern al Iepocii Ceausescu, unul dintre multele Guverne ale Ciumei Rosii. La Lovitura de Stat din 1989, Constantin Dascalescu era Prim-ministru, deci pe noua grila de botezare a guvernelor, acel guvern s-ar fi numit Guvernul Dascalescu. Acu, ce sa spun eu despre Guvernul Dascalescu? Poate ar fi fost mai bun decat un alt guvern, tot de-al lor, Guvernul Dragnea, alias Guvernul Dancila. Probabil ca asta, al Veoricai, era chiar mai prost decat cel al Cizmarului, numit, ca guvern, Dascalescu. Dar, am scapat si de ala, am scapat si de Guvernul Ciumei Rosii, Dragnea-Dancila, acum nu ne mai este frica nici de Sfarsitul Lumii. Ca mai rau, nu poate fi!

stati calm,ca ne aduce Exon gaze din Burundi,la pet ! la fel

cum ne-a umplut si Bechtel tara de autostrazi !!!!

Nu Bechtel ne-a umplut tara de autostrazi.

Bechtel, ne-a umplut tara de o singura autostrada, dar si aia cu larga, chiar foarte larga participare a tovarasului Adrian Nastase, ala tocmai nedecorat, sau dezdecorat mai exact. Sigur, Adrian Nastase si portofelul sau. Dar celelalte autostrazi, tot Bechtel ni le-a furat, sau tot Ciuma Rosie? Aud?

d00... inca un post ce demonstreaza IQ-ul tau

ZERO, precum iti este si nick name-ul !
Daca se construia cf. contractului incheiat de Nastase, asta ar fi presupus ca Transilvania ne-ar fi constat cu tot cu studii de fezabilitate si proiectare 5 miliarde de dolari...
Insa un Basescu Voda si-a bagat coa da si al contract a fost modificat, in folosul partenerilor americani, care in acelas pret urmau sa faca doar autostrada, studiile de fezabilitate și priectarea cazand in sarcina bogatei Romanii...
Si asa, Bechtel vazand ca poate sa isi bata joc de o tara precum este RO a lungit-o pana i-am cerut rezilierea, dara si asta au facut-o in stil autohton, de le-am platit noi uriase penalitati, asa ca pt 50 km de autostrada, Bechtel a primit de la RO 1,5 miliarde de dolari... cam cat au dat croatii pe autostrada aia a lor facuta tot de Bechtel prin muntii lor !!!
Mai ceteste ca esti varza stricata !

degeaba razi colegu

Romaia isi permite sa cumpere din USA (de la stapanul nostru), noi nu suntem niste zgarie branza ca belgianul si germanul care se uita daca le creste factura (MADE in USA) cu 40% si sar sa cumpere gazul muscalilor....Acum se mareste salarul minim ,deci la vreo 3 milioane si ceva de romani le va creste salariul cu vreo 10 EURO , asa ca putem plati facturi la gaz (dacs se scoate si plafonarea pretului si achizitia e cu vreo 30% mai piperata la partenerul strategic) majorate cu vreo 60-70% ,imi vine sa fac hora de bucuros ce sunt.....Guvernele romanesti din ultimul timp nu mai vor nimic de la muscali, nici macar tezaurul.....ce mi si politica asta, niste smecheri "alesi de noi (la Washington)" se pun bine cu Stapanul nostru USA ca sa nu-i dea jos de la furat si sa mai incaseze si pensii speciale cand nu mai sunt apti de furat ,aleg sa ne creasca noua oamenilor fara privilegii (e numesc drepturi: pensiile speciale, tichetele de vacanta, banii de haine, banii de hrana, plata chiriilor sau ratelor bancare de catre stat) facturile si impozitele doar ca sa-l poata multumi pe vanzatorul de rachete de la Casa Alba .

daaa,ne permitem,ca rupti in tur fiind,ne inarmam

in dreaci,cu ruginituri...!....pentru o sapca de golf,vand 22 milioane desuflete.....moarte !!!!

Totusi,

noi producem cam 10 miliarde de merti cubi de gaze, si consumam cam 11,7. Adica mai avem nevoie practic de aproape doua miliarde, producand in acelasi timp 10. Sunt tari care nu produc absolut nimic in acest domeniu, care au productie ZERO. Si atunci de unde nervozitatea asta a noastra, ca vom ramane fara gaze? Pai nu vom ramane, indiferent ce se intampla cu gazoductele rusesti si alea ucrainiene. Ca daca producem 10 miliarde, cu minime cheltuieli, ca noi producem, deci pretul in Romania, din productie proprie ar fi minim, putem compensa pretul, cat o fi el de mare pentru a cumpara de afara cele 2 miliarde. Ca oricum, compensand si cumparand, tot nu vom inregistra un pret mai mare la gaze, decat il platesc aia care nu au nimic, care nu produc nici macar un meru cub.

Dependenta de gazul Rusesc e periculoasa.

Dar inca n-am vazut tara care sa reziste preturilor mici la energie. Poate ca Polonia devine o exceptie. Restul sint toti cu mustiucul in gura sugind opiul Rusesc pina cind vine ziua in care drogatilor astora li se taie gazul narcotic si cad in kr nedumeriti de ce li s-a intimplat. Asta e cu Ivan. Te invata la opiu si te joaca cum vrea el dupa aia. Nu era mai bine sa muncesti cu cap si sa-ti construiesti optiuni viabile? Da-i Romanului minte (lasa mintea de pe urma .... ca pentru aia avem nevoie de o alta discutie).

 

ORCA.

Inca din "vremuri sovietice" Rusii au livrat gaz in Germania.Nici Rusii si nici Nemtii nu s-au plans vreodata de probleme.
Nu cred ca le convine la vreunul sa faca mofturi.Ambele parti castiga.Pentru Rusi este una din principalele surse de cash.Germania (si altii)au nevoie si pretul este cel mai bun.
Taie Rusii gazul?.Moare gaina cu oua de aur.
Ucrainienii sunt "loviti" tare.De la Ianuarie 20 Rusii le-au promis gaze,livrate direct,cu 25% mai ieftine.Cu ce vor plati gazele de peste ocean?.
Nemtii si Rusii n-au cam fost "pretini" vreodata si nici acum nu prea sunt,dar businessul merge.

in relatia cu Rusia,conducatorii nostrii,de cacao

ne-au adus in situatia betzivului,pe care-l primesti in casa,il cinstesti si dupa ce se imbata,te ia la injuratura !

Gurgui017

Vai ce informat esti dumneata, tovarse! Adica semneaza Nastase, nu ca primarul, ci ca mafiotul, isi incaseaza asa, ca intre mafiotii de caracter banutii, si gata, dispare si Bechtel, dar nu apare nici autostrada. Prietene, speram ca stiai, dar daca nu o stii, ti-o spun eu. Merele sunt mere, perele sunt pere. Nu Presedintele Romaniei semneaza Contracte de constructii, de orice fel. Primul-ministru semneaza, si isi angajeaza raspunderea, personala si a Guvernului, adica semneaza, in numele Guvernului, nu a Presedintiei, nu a Presedintelui. Presedintele, iata, il poate dezdecora pe un escroc ca Adrian Nastase. Si iata, asta si face. In rest, nu mai tot invartiti minciuna, ca porcu bostanul. Vinovat exclusiv pentru Bechtel este Adrian Nastase, nu Basescu, nu Ana-Maria Prodan, nu Viorica-Floricica.

Bey da' ce s-a intamplat cu independentza aia energetica...

... cu care ma tot asasinau trollii de serviciu de pe blogu' militzienilor de presa (printre care cu onor te numeri si matale... :) ?

Nu dadeatzi voi cu batzu' prin gardul rusilor mai asta vara, pe motiv ca Romanica e cea mai tare din parcare si n-are nevoie de gazul lu' Putin ? Care-i treaba, v-a mu.rit butelia chiar inainte de parlitul porcului ? Ghinion, Mai Draga !

Rusii au terminat conducta de gaz pe sub Marea Negra pana langa Istambul. De acolo, au anuntzat ca-i treaba fiecaruia. Bulgarii si ungurii si-au facut conducta de conexie, da' Romanica n-are nevoie (de fu.dula ce e). Atunci bine ! Va incalzitzi la gazu' din brichete.

P.S. Orice contract cu Ucraina din partea Romgaz ar fi o pierdere de vreme, din moment ce Rusia nu va mai trimite gaz prin conductele haholilor incepand de anul viitor (contractul curent expira la asfarsitul anului asta).
Rugatzi-va sa termine nemtzii mai repede Nordstream 2 si poate luatzi de la aia ceva, la a 14-a mana (ca orice colonie care se respecta... :)

Problema nu este totusi chiar atat de complicata,

si de nerezolvat, daca Rusia se supara pe Ucraina si inchide ventilul de gaz spre Ucraina. Gaze vom avea. Cat timp avem nevoie de gaz, trebuie sa avem si bani. Si cat timp avem babi, vom avea si gaz. Ca vine din sau prin Ucraina, ca vine de la est, de la vest, cand platesti, gazul vine. Ca drogurile. Cat timp ai bani si platesti, vine si heroina, ba din Africa, ba din Asia, ba din America de Sud, ba chiar din Europa.... Dar vine. Asa ca linistiti-va dragilor, si linistiti-o si pe Carmen Gaz. Nici macar Jandarmeria, ultimii care ar mai avea nevoie stringenta de gaz, nu va ramane fara.

Ha,ha.ha!

Bai omule mai cint-o si pe aia cu "O ce veste".In fiecare an inainte de a incepe iarna adevarata-de cel putin 10 ani incoace-Rusia scumpeste gazele si noi suntem amenintati.Desigur ca in fiecare an utilitatile se scumpesc,dar sa nu fim alarmisti.Asa dupa cum gindesti, in fiecare an,de cind exista iarna prin Romania,nu avem utilaje de dezapezire,dar asta este, si prin mai-iunie o sa avem inundatii si tocmai atunci n-avem barci.Si tot asa de cind "fifi the ***"este primar de capitala in fiecare iarna prin rotatie,cartierele din Bucuresti ramin fara caldura sau apa calda.Chiar daca ar "ploua"cu gaz rusesc gratuit,tot am avea discutia asta.

q

ucrainenii au semnat acordul cu rusii in ce priveste dombasul .gata a trecut pericolul.ucraina a revenit la patria mama

 

daca productia nationala

asigura peste 90% din necesarul pe consum,unde este este riscul sa ne inghete...?Alarmisti.

 

productia anuala este 120TWh

consumul populatiei vara este redus. industria consuma cea mai mare parte. iarna este invers. diferenta aproximativa intre ianuarie si iulie este 20TWh vs 5TWH

ce uita sa spuna astia in articol este ca importam aiurea gaze, pentru ca 75% din gaze se duc la consumatori non-casnici. altfel, avem capacitate de depozitare suficienta pentru a inmagazina vara gaze pentru consumul de iarna.

Proguce 10Mm3gaz si mai trebuie 1,7Mm3

Am citit ca s-au facut cele mai mari rezerve de gaz din istorie pt iarna asta. Pentru diferenta sa folosim curent electric. Alarmistii s-au activat cu un scop.

 

nu e chiar asa

iarna nu-i ca vara..


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor