Ziare.com

Romania 2019 - republica bananiera perfecta

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 06 Octombrie 2019, ora 13:17

   

Romania 2019 - republica bananiera perfecta
Petrisor Peiu
Guvernul condus de catre Viorica Dancila i-a facut cadou firmei la care lucreaza sotul acesteia o piata de miliarde de metri cubi de gaze. Piata romaneasca de gaze. Fara nicio licitatie, fara nicio rusine. Cum se poate caracteriza o tara in care premierul face cadou o piata nationala firmei care ii plateste sotul cu multe mii de euro pe luna? Sa nu ne fie frica de raspuns: republica bananiera.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Pana la urma ce este o "republica bananiera"? Termenul provine din romanul "Cabbages and Kings" scris in anul 1904 de catre americanul William Sydney Porter, roman in care descrie fabuloasa experienta dintr-un Honduras (tara numita fantezist "Republic of Anchuria" in roman) subordonat total companiei United Fruit Company, specializata in comercializarea fructelor tropicale din America latina.

Intocmai asa se prezinta astazi administratia romaneasca: total sobordonata unei alte United Fruit Company. Si pentru ca in Romania creste gaz in loc de banane, compania careia i se subordoneaza administratia Dancila se numeste OMV. Pentru ea, Guvernul Romaniei a calcat in picioare tot ceea ce defineste un stat european modern: legile concurentei, legile guvernantei corporatiste si, desigur si in primul rand, legea bunului simt.

Legile concurentei au fost sfidate: 43% din gazele consumate in tara sunt livrate de OMV (4,78 din 11 miliarde de metri cubi in 2018; sursa: AICI pg 24. ). Si guvernul a decis ca "societatea ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru Romania (inclusiv servicii de comercializare si servicii conexe) si va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania" sa fie detinuta pe jumatate de catre OMV. Cealalta jumatate a operatorului hub-ului gazier va apartine firmei de stat Transgaz, condusa de catre cei numiti politic de partidul condus tot de Viorica Dancila. Decizand acest lucru, guvernul condus de Viorica Dancila a exclus din actionariatul acestui hub celalalt producator de gaze din Romania, la fel de mare precum OMV si anume firma, tot de stat, Romgaz. De ce administratia romaneasca, condusa de Viorica Dancila acorda un statut preferential unuia dintre cei doi jucatori de pe piata? De ce operatorul hub-ului romanesc de gaze va fi controlat de catre unul din cei doi jucatori de pe piata?

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Legile guvernantei corporatiste care cer transparenta fata de investitori au fost terfelite: compania detinuta majoritar de stat, Transgaz, listata la Bursa de la Bucuresti, condusa de catre oamenii numiti politic de catre partidul condus de Dancila, a "uitat" sa isi informeze investitorii ca, intr-o deplina conspirativitate, pe 1 august, la Viena, s-a semnat acordul de cooperare intre TRANSGAZ Romania si CEGH AG din Austria, prin care se pun bazele realizarii unul hub romanesc de gaze! Publicul a aflat despre aceasta tranzactie abia pe 30 septembrie, dupa 2 luni de la semnare, in urma unei curajoase investigatii de presa a lui Mihai Nicut (sursa: AICI). Abia a doua zi dupa ce Mihai Nicut a scris despre acest acord rusinos, Transgaz a emis un comunicat prin care informa Bursa si proprii investitorii despre cum a facut o firma impreuna cu OMV pentru a controla piata de gaze din Romania (sursa: AICI). In comunicatul emis de catre Transgaz nu se specifica data la care s-a semnat respectivul acord si nici locul (Viena)!!

De ce au facut-o in deplina conspirativitate? Pentru ca numai asa stie sa se miste sobolanimea administrativa de sub pulpana lui Dancila: sa se strecoare, sa fuga de lumina, sa se ascunda. Cand te otravesc se strecoara tiptil ca un sarpe, dar cand te pupa in fund tocaie tare din buze.

Legislatia achizitiilor publice a fost si ea ocolita cu nesimtire: administratia condusa de Dancila a decis sa ofere butoanele pietei romanesti de gaze catre firma austriaca OMV fara nicio licitatie, fara nicio selectie de oferte, fara niciun criteriu.
O sa imi spuneti ca Transgaz nu s-a asociat cu OMV, ci cu Central European Gas Hub AG (CEGH), operatorul Punctului Virtual de Tranzactionare (PVT) din Austria. Si eu o sa rad si o sa va raspund ca CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), asa cum se anunta chiar de catre Transgaz in comunicatul de pe 1 octombrie (sursa: AICI).

O sa imi spuneti ca asocierea cu OMV s-a facut de catre conducerea Transgaz. Si iarasi o sa rad, pentru ca Transgaz nu putea face asta fara mandat primit de la Guvern. De altfel, semnatarul mandatului nu putea fi altul decat ministrul care administreaza Transgaz si anume Nicolae Badalau, cel care saluta voios asocierea: "HUB-ul de gaze in Romania este un proiect ambitios care sustine pe deplin consolidarea Uniunii Energetice Europene, plasand tara noastra pe harta proiectelor inteligente si inovatoare la nivel national, regional, european si international. Acest proiect va aduce o viziune noua asupra pietei gazelor naturale, fiind cea mai mare piata gaziera din regiune, cu cea mai mica dependenta de importuri" (sursa: AICI).

Viorica Dancila insasi era la curent cu activitatea subversiva de cedare a cheitei de la piata gazelor catre austriecii de la OMV, dupa cum reiese din cuvintele pline de satisfactie pe care le emana de sub brosele stralucitoare care ii domina fiinta intelectuala: "O alta dovada ferma privind angajamentul Romaniei de a deveni un furnizor de securitate energetica este acordul de cooperare semnat in aceasta vara, la 1 august 2019, intre TRANSGAZ Romania si CEGH AG din Austria, prin care se pun bazele realizarii unul Hub Romanesc de Gaze", se precizeaza intr-un document trimis presei de ministerul Economiei intitulat "Mesajul premierului Romaniei, Viorica Dancila, cu prilejul inaugurarii primului obiectiv finalizat din cadrul proiectului BRUA - faza 1"- (sursa: AICI).

De fapt, intreaga afacere a fost "deconspirata" tot printr-o gafa a Vioricai Dancila care, intr-un mesaj legat de conducta BRUA insereaza si satisfactia sa privind semnarea acordului de cedare a pietei gazelor catre austriecii ei iubiti, OMV. Evident ca cei de la Transgaz s-au simtit "descoperiti" si au anuntat si bursa cu doua luni intarziere!

Acum sa lamurim lucrurile importante si sa ne uitam un pic la succesiunea lor:

1. Viorica Dancila este Prim Ministrul Romaniei, adica seful suprem al intregii administratii din tara. Ea este in acelasi timp presedintele PSD, partidul care detine exclusiv guvernarea.

2. Sotul Vioricai Dancila se numeste Cristinel Dancila si este angajat la OMV, de unde a ridicat anul trecut 343.554 lei (sursa: AICI)

3. Transgaz este o companie detinuta majoritar de statul roman prin Ministerul Economiei, condus de catre Nicolae Badalau. Transgaz are ca director general si semnatar al odiosului act de cedare a pietei romanesti de gaze pe Ion Sterian, numit politic in 2017 in acest post, dupa ce tot politic a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie in 2013. Sterian este o alegere total politica, fiind un modest subinginer de petrol si gaze si "master in alimentatie publica" al Universitatii de Agronomie (sursa: AICI). De altfel, oricine l-a vazut macar o data pe acest Sterian stie ca omul nu va face niciodata un gest in plus fata de ceea ce i se ordona. Nici macar nu va duce mana la buzunar, darmite sa clipeasca...

Apoi, oameni buni, stiti cine a fost cel care a semnat contractul de privatizare al Petrom in 2004? Unul Constantin Nedelcu, slujbas de linia a doua de la ministerul in care Dan Ioan Popescu hotara si cat aer respira fiecare. Nu-i asa ca nu ati auzit niciunul de acest Constantin Nedelcu? Cine l-a vazut stie ca era parca frate geaman cu Sterian. Au aceleasi ticuri verbale si acelasi aer de papusa intoarsa cu cheia...

4. Transgaz recunoaste ca putea sa realizeze respectivul hub gazier si fara alta asistenta: "Transgaz are capacitatea si know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul", declara chiar Sterian (sursa: AICI). De altfel, marea inginerie ce se va realiza nu este vreo racheta interplanetara, ci o platforma software care va "controla" piata libera a gazelor...

5. Firma CEGH detinuta de OMV nu este printre marii operatori de hub-uri gaziere din Europa, fiind, de altfel, un jucator de talie mica, in comparatie cu hub-urile olandez (TTF) si britanic (NBP):(Sursa: AICI)

Romania nu a selectat adica, fara licitatie sau vreo alta procedura, vreo firma experimentata sau reputata sa o ajute sa isi dezvolte propriul hub, ci s-a dus direct la OMV, un "pitic" in lumea hub-urilor europene.

6. In Romania exista o platforma de tranzactionare, instituita prin lege, Bursa Romana de Marfuri, prin care se fac de mult tranzactii de gaze:7. OMV este firma careia Transgaz i-a predate cheile Romaniei, este aceeasi firma care a inchis una din cele doua rafinarii pe care le luase de la statul roman si intreaga petrochimie pe care a primit-o in 2004.

Pai privind toata aceasta inlantuire, mai crede cineva sanatos la cap ca Dancila a ramas doar o mediocra in rochie de nasa pusa de Dragnea in fruntea guvernului? Iata care este incununarea unei opere de 15 ani de subordonare catre austriecii de la OMV: Guvernele Romaniei i-au dat toate rezervele de petrol ale tarii, i-au dat jumatate din rezervele de gaze, i-au dat gazele de la Marea Neagra, i-au mangaiat pe crestet cand au demolat Arpechim-ul, le-au cautat in coarne cand au inchis petrochimia si au taiat Doljchim-ul, au avut grija sa nu construiasca conducte noi pentru a duce gazul romanilor, au avut grija sa nu construiasca centrale noi pe gaze, au avut grija sa se inchida toate firmele care produceau ingrasaminte. Si acum? Acum le dau si butoanele si cheile si decizia pentru piata de gaze, scotand din joc entitatea romaneasca Bursa Romana de Marfuri!

Eu cred ca este destul, totusi.

Eu cred ca a venit timpul ca DNA, daca are voie sa se ocupe si de afaceri importante, nu doar de femeile de serviciu, ar trebui sa cerceteze modul in care administratia condusa de Dancila ofera contracte catre firma la care lucreaza sotul lui Dancila fara nicio licitatie. Poate DNA va avea voie sa cerceteze si cvasi-monopolul unei anumite firme austriece pe lucrari primite de la Transgaz.

Eu cred ca a venit timpul ca si Consiliul Concurentei sa cerceteze asocierea dintre Transgaz si unul dintre actorii mari de pe piata. Poate face Consiliul Concurentei o pauza de la cercetarea pietei de sosete sau de zacusca si se mai uita si la piata de gaze?

Eu cred ca a venit si timpul ca Bursa de Valori sa arate ca e vie si se misca si sa sanctioneze lipsa de transparenta a Transgaz.

Eu cred ca a venit si timpul ca romanii sa opreasca nesimtirea si sfidarea cu care administratia tarii lucreaza, de ani buni, in slujba companiei austriece OMV, cel mai mare demolator de industrie cunoscut in istoria Romaniei.

Si poate nu uitam cu totul versurile epocale ale unui poet acum "extras" din manuale, dar care generatiei mele i-a luminat adolescenta ocupata de comunisti:

"Muntii nostri aur poarta,
Noi cersim din poarta-n poarta.
De-am inchide-a Tarii poarta,
Altii ne-ar cersi la Poarta!

Insa Hotii-s chiar din Tara
Tradatori la cei de-afara!
Doamne Iarta-i! Esti in Drept!
Insa Du-i hat in desert!

Doamne, Da-i la Neam unire
Si Da-i demna carmuire.
Ca-i prea mult blajin si las
Si supus sta la borfasi!"


Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Dancila OMV Transgaz
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30418 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Salut acest articol curajos. El poate fi rechizitoriul lui Dancila

in urmatarele zile, saptamani, luni!
Good morning DNA.

 

Oau, ce descoperire: adica daca RO e asa si noi suntem ca maimutele!

Dupa cum spuneam ieri, cultura noastra personala sau civica, in conditii relativ democratice, se blocheaza iremediabil in castigul imediat si personal daca iti permite functia, nu legea sau constitutia.
Adica ce au facut alde , Nastase, Vacaroiu, si alti ilustri mai putin cunoscuti care coabiteaza pe la Monaco, se perpetueaza ca obisnuinta pana la final, daca nimeni nu mai zice, face nimmic pentru a opri decaderea institutiei democratice la valoarea si plenitudinea boierului, vechilului, samd.
Cu alte cuvinte ne folosim de stiinta si tehnologie pentru a redescoperi avantajele puterii primitive de a fura, impune, ordona unei mase umane inerte, sau inrudita prea mult cu maimuta. Pacat!
Apreciez sincer efortul d-lui profesor, dar nu inteleg atitudinea dansului de a se opri din analiza tocmai la finalul dezvaluirii: or fi ei hoti, clar ca altfel nu se poate, dar noi, restul ce mai suntem, ca n-om fi pesedisti cu totii.. Si mai ales DE CE!
PS Cu scop pur didactic in intelegerea fenomenului pesedizarii acelei veritabile "Gradini a Maicii Domnullui", candva, oare numai maimuta copiaza ceea ce vede ?
PPS In acelasi spirit crestin de ajutor, de solidaritate umana, incercati sa spargeti barierele profesionale sau intelectuale cu morala omului simplu pus in fata grozaviei deja comise: oare nu totul se invarte in viata asta ca urmare a unui echilibru functional(gen iddioti utili sau analfabeti functionali) chiar defect sau toxic, intretinut fortat de cele 2 componente ale fortei ? Adica actiunea si reactiunea, simplu ca buna ziua, ca vara nu-i ca iarna si neaparat ca celebra "sa ne fie bine ca sa nu ne fie rau"!

 

Excelent articol!

Nu de mult Danciloaia se lauda ca ea este alba ca neaua!
Nu a comis nici o fapta de coruptie!
Cum spuneti si dvs.MosCraciun,materialul poate constitui un adevarat rechizitoriu in justitie!Teo

 

Poate inteleg votantii psd

aia care stiu sa citeasca si care mai citesc,ce tradator de tara este pesedeul!
Desi ma indoiesc ca o sa inteleaga ceva.ei sau latrinele lui voiculescu care le spala creierii.
Dracila,o sa dai cu subsemnatul,fii sigura!
Pina atinci,ca fac institutiile statului platite gras,adica jde mii servicii de informatii,curtea de conturi,garda financiara,controale economice politie,primarie,etc???
La ce luati banii ba?de de sa va mai platim?dormiti bine???

Ha ha ha! Afara cu #mafiaRosie, Ciuma PSD care

fura tzara ca-n codru de 30 de ani. Vrem GUVERN NOU, restaurarea codului penal, luptei anti-Coruptie si protocoalelor SRI de colaborare cu justitia sa-i poata asculta pe mafiotzii care au distrus tara. Judecarea Carmen Dan si celor ce-au abuzat sute de mii de Romani pe 10 August 2018 in stil mafiot ca in China.

Votati toti IMPOTRIVA psd, si nu va lasati pr0stiti de papusile lui Voiculescu si altor SECURISTI precum Ramona Ioana Bruynseels si alti corupti PSD. Vedeti o analiza competenta #faraPenali

https://www.youtube.com/watch?v=cEBBMq0rAV4

Ha! Hotzii mafiei PSD au vandut tzara Austriecilor

total in privinta gazelor, dupa ce au strigat 'noi nu ne vindem tzara'. Au primit probabil in schimb bani grei de sponsorizari personale si mafiei PSD.

Dancila trebuie judecata pt TRADARE, comportament anti-competitiv menit sa induca DEPENDENTA totala a Romanilor de Austrieci si alterarea pietzei.

Avem nevoie de TEAVA DIRECTA din Rusia imediat precum au facut-o Germania si alte tari din zona - au cele mai ieftine gaze, deci este in interesul POPORULUI.

Dancila este o hoata profitoare ca si ceilalti psdisti, dar se

crede desteapta pentru ca nu baga ea direct vastul in buzunarul altora. Hai sa le enumeram, pe cele mai evidente hotii al doamnei Dancila:
1. Fiul neispravit angajat, fara concurs, expertiza, educatie, si experienta, consilier de stat.
2. Dancila insasi, 9 ani in parlamentul de la Bruxel, unde nu a contribuit cu nimic.
3. Dancila acorda piata de gaze firmei unde lucreaza sotul, al mare specialistru, rasarit in Romania post ‘89.

a venit timpul ca DNA, dacă are voie sa se ocupe si de afaceri impo

Iar in timp ce jaful generalizat decurge nestingherit sub regnul PZD, propaganda zbiară isterică "nu ne vindem țara" și reclamă "abuzurile procurorilor asupra hoților și vanzătorilor de țară"...
Asta cam sună a "hoții strigă hoții"...

PS. Da' o plangere ce nu faci musiu Peiu, că altfel arzi gazul virtual de pomană, te combate Gadea in 2 minute cu o predică PSD-istă urat mirositoare...

 

Supravetuire ‘Sine qua non’!

Sustenabilitatea a 2-3 miliarde de oameni pe aceasta planeta, incontestabil realista. e dovedita prin actualele probleme generate de suprapopulare!
Omul in sine e cel mai mare poluant de pe palneta!
Incercarea mentinerii a 2-3 miliarde de pamanteni pusa in fata omenirii, timp in urma, insa rejectata pe considerente politice egoiste, incapacitatea, lasitatea si santajul fortelor decidente practicat de catre ‘Evilish Forces, care ‘pentru presupusul pumn de arginti in plus’ au tradat Omenirea propovaduind continuu imoralitatea mondiala actuala!
Solutionarea suprapopulatiei prin emigrarea, pe o alta planeta, e diabolica deoarece bilologic e dovedita incapacitatea corpului uman de a face fata acestei emigrari!
In acest context se impun decizii revolutionare immediate in gandire si actiune de catre cei bravi, educati si cu spirit de sacrificiu pentru binele umanitatii!
Pe plan local, intr-o romaine decimata de catre comunistii de tip PSD acum in mod urgent se impune:
Reducerea parlamentarilor (+auxiliarilor lor) la maximum jumatate din numarul actual si parlament unicameral.
- Reducerea ministrilor/ministerelor si organelor locale si auxiliarilor lor la sub jumatate din cel actual (multe decizii juridice, administrative si economice sunt gandite si decise de parlamentul European).
- Reducerea fondurilor partidelor la maximum 25% din cele prezente indiferent cati membrii are partidul (pentru evitarea capusarii politice a veniturilor statului si oprirea proliferarii inamicilor politici ai statului).
O guvernare eficienta cu prag de reprezentare in parliament doar al partidelor ce obtin minimum 20% din voturile populare adica 5 filozofii politice si economice satisfac cerintele democratice dar si diminueaza posibilitatea anarhismului politic actual insolvabil!

Corect ! Mafia psd in actiuni de forta la furat bogatiile tarii ...

Este clar ca Dancila actioneaza exact la fel ca Dragnea ! Aceeasi mafie, sa speram ca vor avea si aceeasi soarta ...

 

Corect

De aici trebuie inceputa inculpare nu numai a prostei lu' Dragnea si a haitei de tradatori de tara din grupul Dragnea-Hunor-Tariceanu-Dabciala, Iordache, Badalau, cuc, Vasilscyu, Nicolicea, etc. trabuiesc judecati, condmnati in procedura de urgenta si conficareaz averilor pana la rudele de gradul trei. Americanii a o vorba "Enough is enough" Scelerata asta de Dancila trebuie sa ajunga la puscarie cat mai urgent.

 

salut voios mosh craciunule !

Despre rechizitoriu vorbesti dumneata? Dupa cum zice Peiu: "Cand te otravesc se strecoara tiptil ca un sarpe, dar cand te pupa in fund tocaie tare din buze." Pe asta Dancioala a scapat-o fasaita, da au dat altele mai groase... shi ce s-a intimplat ?!?

 

Da, suntem republica bananiera!

In democratie, hotii stau la puscarie. proa.stele-n bucatarie, nu vor la presedintie!
Guvernul lucreaza, presedintele vegheaza, opozitia e treaza, iar mamaliga mai si explodeaza!
La noi...
Si-a propus vreunul dintre partidele care ne cer increderea o verificare serioasa a modului in care s-au imbogatit unii in cativa ani, cat altii in cateva geeratii?
Indrazneste un partid din cele care vor la putere, macar sa promita confiscarea averilor ilicite?
Exista un candidat la presedintie cu sanse mai serioase, care sa promita ca va millita pentru acestea?

 

E suficient sa promita confiscarea averilor ilicite...

...si sa depolitizeze Justiția, restul vine dela sine!
Acum ies marii hoți din pușcărie la fel de bogați ca inainte si cu pretenția ca au fost "deținuți politici", adică "deținuți de conștiința"; ei au vrut binele poporului si "sistemul" i-a băgat la pușcărie!

Ha! A venit vremea sa facem un DEAL cu Rusii pre-

cum Turcii, ungurii si Nemtii care si-au construit tevi direct din Rusia sau sunt in constructie.

De ce?

Pt ca gaze ieftine sunt in INTERESTUL poporului Roman.

Vall, cum sa-si propuna Presedintele sa promita confiscarea

averilor ilicite, cand taman el a fost dovedit de justitie ca a masluit acte ca sa-si traga doua case in buricul Sibiului de la care a obtinut sume uriase prin inchirierea lor !
A dat cumva Iohannis banii castigatai prin inchiriere caselor obtinute fraudulos ?
Nu, asteapta sa i se faca executare silita !
Aceasta este pozitia celui ce este in varful piramidei din RO. Acesta este exemplul care il da clasei politice si de ce nu, cetatenilor acestei tari: furati ca e posibil sa nu fiti dibuiti iara de sunteti dibuiti statul nu va va trage la raspundere iar de recuperea sumelor obtinute fraudulos, niciVORBA !
Nu uita: PESTELE se impute de la CAP și se curata de la COADA ! Aceasta este situatia si de la noi: imutziciunea vine de la cap !

Iar clefăi ce-ai tot clefăit si scuipat ...

...necontenit, mai gurguiev??
Știi ce-i aia un proces CIVIL?
Invață măcar asta si lasă-te de clefăit mizerii!

Articol excelent !

Cred ca sunt multe sute de oameni care ar trebui adusi in fata justitiei si condamnati la ani grei (cu doua cifre) de puscarie ,care au jefuit in asa hal tara si spera sa scape.Daca se merge cu pasi mici si foarte mici in acest sens dupa schimbarea ce bate la usa,lumea va fi lamurita si de noua guvernare ca de cea veche.Voturile merg spre cei care promit si asigura ca vor face imediat o dreptate fara "aranjamentele" din anii trecuti care caracterizeaza apucaturile vechii clase politice .Numaram pe degete oameni politici priceputi si corecti. Lumea n-a uitat ce a facut pana acum fiecare din cei perindati in alte guvernari,cum s-au amestecat unii cu altii ca de ex. in USL.Nu cred ca s-a schimbat niciunul..

 

ma online, mai condensat! ai auzit de Hemingway?

"The Old Man and the Sea" a luat Nobel in '54.....

e vb despre stat bananier?...sau doar despre guvern bananier !

Eu, unul, ...inteleg articolul pe de-a-ntregul, dar de priceput il pricep sub 50%.

Pai... daca United Fruit Company a facut un asa biznis colosal,
si din articol rezulta fara pic de tagada ca doar coruptia l-a facut posibil,
TOATE celelalte institutii ale statului de ce au tacut milc din august pina n octombrie?

Stiind ca o asa groaznica nenorocire se intimpla,
stiind...pentru *** TOTI! au stiut,
adica or au fost informati despre acest biznis,
ori aveau ei insisi informatiile,
incepind cu presedintele statului,
continuind cu serviciile de informatii
si...cu restul statului care e macar tangent cu afacerea asta,

DE CE STATUL,
cu institutiile ale lui, fundamentale,
A TACUT MALC?!

Or TOTI sint complici,
si, prin urmare, TOTI participa la constructia minunatului stat bananier,
or...povestea cu hub-ul de gaze nu e chiar asa simpla, existind o motivatie extrem de pertinenta pentru ca are o astfel de configuratie.

Daca guvernul a pus la cale o asa tarasenie grandioasa,
DE CE serviciile de securitate nu au informat parlamentarii opozitiei?
Daca, totusi, au fost informati, ar fi extrem de interesant ca poporul sa stie ca au fost informati si, cu toate astea, au tacut milc!

Daca o astfel de afacere groaznica s-a pus la cale, presedintele tarii fiind informat,
daca el a tacut milc cam doua luni, inseamna ca presedintele e complice?

pentru ca, d-le Peiu,
tara asta e o tara bananiera, fara vreun dubiu,
abia cind serviciile de securitate,
guvernul,
presedintia,
parlamentul
si justitia
accepta starea de fapt, adica sint de acord cu echivalenta Romania-'tara bananiera'.

D-le Peiu, pentru a intelege pe deplin consistenta statului bananier ce sintem, va puteti explica, explicindu ne si noua, in aceeasi cheie a articolului, cum de toate celelalte institutii fundamentale ale statului au tacut milc, devenind, astfel, complici?

Sau poate ca, d-le Peiu, o fi existind o ratiune pentru care povestea cu hub-ul sta asa si nu altfel, iar institutiile alea de le am enumerat mai sus pot da un raspuns fara echivoc.

 

citesti si re recitesti

adevaruri despre cum tara si natiunea este jefuita democratic si fara jena.Chiar suntem babanieri.Suntem pentru ca nimic nu putem face impotriva hotiilor.O consideram o proasta dar vad ca noi suntem mai prosti decat prostii.Chiar ma doare.

 

Multi Romani au ramas blocati la zicala marelui conducator

"momentan in spital" Iliescu, care a zis " Nu ne vindem Tara"!
Toti ce au votat cu PSD se fac vinovati ca Romania a ajuns o Republica Bananiera Perfecta.
Cum se poate toleta un premier ca Dancila?

 

Realizarea unul Hub Romanesc de Gaze, adica

operarea unui Punct Virtual de Tranzactionare a gazelor din Romania este chiar un proiect ce ne-ar pune intr-o postura importanta macar in proiectul asta BRUIA care este primul care nu ocoleste RO !
Domnul Peiu, o ia cu teoria, ca de nu a fost bagata in hora si Romgaz-ul dara uita ca in proiectul asta hotaratoare este prezenta OMW-ului, care acum este una din companiile uriase ale Europei, companie ce este actionara in proiectul North Stream 2 și care maine cand vor circula gazele prin aceasta noua conducta, va dicta multe din politicile in domeniu...
BRUIA este un proiect pe hartie, care poate va fi realizat, sau mai mult ca sigur, cand va porni North Stream 2 in care sunt interese majore ale Germaniee, Frantei, Italie, Spaniei și Austriei, cred ca sunt mari sanse sa se blocheze, caci e nevoie de multi, multi bani. Iar banii se duc pe North Stream !
Peiu uita de intelegerile dintre Exxon si Ungaria prin care sa decis ca gazele ce vor fi exploatate de Exxon sa fie vandute Ungariei, situatie fff incomoda pentru RO.
Romgaz-ul, pe de alta parte, prin conducerile pe care le-a avut, a avut o curba descendenta in productia și livrarea gazelor, fapt ce a facut ca OMW-ul sa le ia fata.
Si nu in ultimul rand, o tara in care vectorii hotziei pleaca din varful piramidei, o tara in care cca.45% din parlamentari is ciuruiti de dosarele penale pe care le-au avut, o tara in care nici o forta politica nu doreste asanare hotzie, nu poate sa mearga inaite decat cu mari poticnelei.
Maine guvernul va cadea și Presedintele nostru falsificator de acte doreste ca al lui partid liberal ce nu are nici macar o schita de program de guvernare, sa ia haturile si sa faca Bugetul statului !!!
Poi cum sa construiasca al Buget cand ei nu stiu ce vor sa faca, domnule Presedinte...
Peiu nu face decat sa critice, ca tot omul politic, dara nu ofera solutii... Caci Romgas=ul nu este decat o solutie la hotia generalizata din tara asta !

 

E BRUA! NU BRUIA! habar n-ai ce scrii!

*

Va rog sa nu-l mai BRUIATI pe Gargui !

Si asa este destul de confuz. Nu citeste Sputnik cu suficienta atentie :)))
Iar in ruseste se spune "BRUIA", cu celebra dubla vocala "IA" :)))
Da zdrazvuite Garguivici :)))

Se pune intrebarea:

Ce-am avut si ce-am pierdut?
Desigur ca am avut multe si am pierdut mare parte din ele, aceasta pierdere cuprinzind si "au demolat Arpechim-ul, ...au inchis petrochimia si au taiat Doljchim-ul".
Este de neinteles, au poate nu inteleg doar eu, le-am dat prin contract austriecilor petrolul si jumatate din gazele naturale ca sa ne inchida industria? Nu pot sa cred ca este asa?
De fapt ce trebuia sa faca austriecii cu industria obtinuta prin contract? Cine ne lamureste? Mai ales ca este vorba de o industrie foarte foarte importanta a tarii, cu o executie dificila si costisitore, pe care o tara vecina, fara resurse naturale! a ales s-o dezvolte? N-ar trebui sa fie acesta un subiect important de campanie electorala?
De fapt, un subiect important al campaniilor electorale ar trebui sa fie problematica utilizarii in interesul tarii a gazelor naturale. Este chiar necesara modificarea Legii offshore? Daca-i ascultam pe Badalau si Dancila, ei sustin ca da. Dar cine se poate lua dupa ce zic acestia? Ce zic ceilalti care vor prelua guvernarea?
Ne plingeam ca noi, mari furnizori de gaze naturale, nu avem un hub. Iata, suntem pe cale sa-l avem!, cu posibilitati de imbunataire: "Funcție de ceea ce hotărăște Statul Roman, in această societate pot intra in calitate de acționari, companii/entități romanești precum: Romgaz, OMV Petrom, alți producători de gaze din Romania, CEC sau Eximbank in calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB , ș.a ".
Este greu de inteles de ce n-am fost in stare sa facem noi aceast punct virtual de tranzactionare. Se pare ca n-am fost in stare pentru ca nu mai suntem in stare de nimic, nu noi romanii, care am construit atitea, ci conducatorii nostri care dovedesc ca nu se descurca fara a fi purtat de mina de unul/unii mai mari. Cin sa se descurce, Dancila, Sterian "... o alegere total politica, fiind un modest subinginer de petrol si gaze si "master in alimentatie publica" al Universitatii de Agronomie"? Conducatorii nostri au ajuns sa nu se mai descurce nici la loto! Si aici au nevoie de ajutorul austriecilor!
De fapt, mi se pare ca pierderea nu este mare, este vorba de o platforma, pentru a carui operare se va lua, cred!, un... biet comision. Dar vom avea si noi hub!
Domnule Peiu, marea nostra problema este cum utilizam resursele naturale pentru dezvoltare, in folosul tarii? Pentru a nu mai fi o republica bananiera, char daca acesta este perfecta? :))

 

Poi dragul meu preibeag, OMW-ul este alaturi de RENAULT

poate printre putinele firme ce nu a taiat ceea ce a privatizat RO !
Poate pt acest lucru si ar trebui sa le fim recunoscatori !
Cate combinate chimice avea RO si cate mai are acum ? ZERO !
Cate combinate sidelurgice avea RO si cate mai are acum ?
Unul ce avea pe vremuri vre-o noua cuptoare din care acum mai are unul ce sta sa fie si ala inchis, ca este peste masura de uzat !
Am dat pe daiBogi Oltcit Craiova pe vremurile lui
Tariceanu PrimMinistru și Base Presedinte, de se palmuiau in tribuna aia improvizata, americanilor de la FORD care promiteau acu vre-o opt ani ca vor produce 300 de mii de automobile pe an... Anul asta s-a produs al 300-lea mie automobil FORD la Craiova...
Unde sunt privatizarile de succes numite Republica, 23 August, Electromagnetica, Electronica Baicului, fabrica de mobila Pipera s.m.d. ? Un maldar de fiare vechi vandute in China si in Turcia !
O tara care se depopuleaza datorita lipsei de perspectiva, o tara in care ni se spune ca in curand multe din satele noastre vor disparea pur si simplu prin plecare locuitorilor lor, o tara in care avem la varful varfurilor un individ ce a fost dovedit de instanta ca a furat prin falsificarea de acte, bunuri din patrimoniul primariei la care erea primar, ce sansa sa aiba ?
Este interesnat ca totul se face cu ajutorul a multora dintre noi, care desi am iesit in strada sa clamam HOTZIA, coruptia si minciuna, facem scut acum celor ce se vor REalesi, cu toate ca prin smenurile lor au furat la greu, iar acum refuza sa dea inapoi fructele actelor lor necinstite: chiriile ce le-au incasat necuvenit ani de-a randul !
Si inchei spunand o vorba adevarata: PESTELE se impute de la CAP și se curata de la COADA !
PS Citeam o statistica mai ieri care spunea ca cca.48% din parlamentarii tarii au probleme penale... Cum sa asanam tara cand Presedintele ei, parlamentarii ei pot fi alesi indiferent daca au avut sau au probleme penale ???
Cum sa astepatam de la clasa asta politica atat de implicata penal sa se reformeze ???
Ne trebuie un Vlad Tepses si multe, multe tzepe !

"PESTELE se curata de la COADA"! incepem cu tine!!

Tu fiind COADA da,...de topor!!

Nimic nou sub soare. Romania a fost o republica bananiera incepand

cu Ceausescu/PCR si continuand pana astazi cu draknea/dancila/psd.
In anii socialismului triumfator, Romania era printre cei mai importanti furnizori de banane din Europa :))) Desi nu avea nici macar un babanier in livada :)))
Tarile africane ii plateau lui ceausescu in banane :)))

Nu este de mirare ca maimutzica asta mica si dolofana face din Romania o tara bananiera :))) Este insa de mirare ca romanii accepta, in loc sa iasa in strada si sa o dea cu roatele in sus! Parafrazez a mia oara celebrul dicton "traditional":
CAPUL PLECAT SABIA IL TAIE !!!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor