Romania a semnat un acord important cu Ucraina in domeniul gazelor naturale

Joi, 21 Iulie 2016, ora 14:27
3607 citiri
Romania a semnat un acord important cu Ucraina in domeniul gazelor naturale

Romania si Ucraina au semnat un acord, joi, care prevede ca gazele naturale vor fi transportate in ambele sensuri pe traseul Isaccea - Negru Voda. Intelegerea vine dupa ce Comisia Europeana a demarat o investigatie fara precedent in tara noastra fix pe aceasta tema.

"Pentru a facilita fluxurile de gaze transfrontaliere si pentru a asigura accesul liber si nediscriminatoriu la infrastructura de transport a gazelor, reprezentantii societatii nationale de transport gaze naturale Transgaz, Romania, si cei ai operatorului national de transport si sistem din Ucraina, Ukrtransgaz, au semnat Acordul pentru interconectarea sistemelor de transport punct Isaccea, situat la frontiera romano - ucraineana in apropiere de Orlovka (pe teritoriul Ucrainei) si in apropiere de Isaccea (pe teritoriul Romaniei) ", se arata in comunicatul publicat pe site-ul transportatorului Ukrtransgaz, citat de News.ro.

Pana acum, tara noastra nu putea sa exporte gaze pe aceasta ruta, caci coridorul era rezervat de rusii de la Gazprom.

Astfel, resursa circula doar din Ucraina spre Bulgaria, prin teritoriul Romaniei, nu si invers.

Dar cum contractul cu Gazprom a expirat si nu a fost reinnoit, Transgaz a putut sa semneze un acord cu ucrainienii pentru ca fluxul de gaze naturale sa mearga in ambele sensuri.

"Aceasta ruta istorica a fost folosita exclusiv de Gazprom, pentru a furniza gaze Bulgariei. Dupa expirarea acordului de rezervare, operatorii de sisteme au decis sa introduca reguli potrivit reglementarilor UE", arata comunicatul Ukrtransgaz.

Acordul incheiat joi se refera la una dintre cele trei conducte aflate pe ruta Isaccea - Negru Voda (numita "Tranzitul 1") si va intra efectiv in vigoare incepand cu data de 1 octombrie.

Dar cum tara noastra a mai semnat niste acorduri bilaterale cu vecinii din sud si cu Grecia, gazele naturale vor putea circula in ambele sensuri din Ucraina pana in statul elen, prin teritoriul tarii noastre si al Bulgariei.

Investigatie fara precedent pe piata gazelor din Romania

Acordul vine la scurt timp dupa ce Comisia Europeana (CE) a demarat o ancheta pe piata gazelor din Romania. De fapt, a fost pentru prima data cand reprezentantii institutiei au venit intr-o inspectie inopinata in tara noastra.

Investigatia vizeaza fix faptul ca Romania nu asigura transportul gazelor naturale in ambele sensuri in statele membre UE.

"Comisia investigheaza potentiale practici anticoncurentiale in furnizarea si transportul gazelor naturale in Romania, in special in legatura cu un presupus comportament anticoncurential destinat impiedicarii exporturilor de gaze naturale din Romania in alte state membre UE", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, remis pe 7 iunie.

Companiile luate in vizor sunt Transgaz, Romgaz si OMV Petrom, care sunt banuite ca au facut o intelegere de tip cartel pentru a bloca vanzarea resursei in celelalte state membre UE.

Comisia Europeana a precizat insa ca inspectiile neanuntate reprezinta doar un pas preliminar intr-o investigatie, iar acest lucru nu inseamna ca firmele respective sunt vinovate de comportament anticoncurential si nici nu afecteaza rezultatul investigatiei.

Reamintim ca Romania exporta in acest moment gaze naturale doar catre R.Moldova, prin conducta Iasi-Ungheni.

Citeste si:
Ludovic Orban: „Vă dați seama cât de lipsit de experiență e Florin Cîțu. E prima oară în istorie când sunt două moțiuni împotriva guvernului”
Ludovic Orban: „Vă dați seama cât de lipsit de experiență e Florin Cîțu. E prima oară în istorie când sunt două moțiuni împotriva guvernului”
Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a declarat marți, 28 septembrie, că Florin Cîțu are șanse minime de a rămâne premier și a subliniat că este prima oară în istoria...
Cîțu, despre cele două moțiuni de cenzură: „În Parlament astăzi este un festival al celor care vor să arunce țara în aer”
Cîțu, despre cele două moțiuni de cenzură: „În Parlament astăzi este un festival al celor care vor să arunce țara în aer”
Premierul Florin Cîțu a comentat marți, 28 septembrie, vizavi de cele două moțiuni de cenzură, USR PLUS și AUR, respectiv PSD, împotriva guvernului. Acesta a acuzat că în prezent în...
Sursa: Ziare.com