Romania, in vizorul Comisiei Europene: Controale-surpriza la Transgaz, Romgaz si Petrom

Marti, 07 Iunie 2016, ora 17:59
5418 citiri
Romania, in vizorul Comisiei Europene: Controale-surpriza la Transgaz, Romgaz si Petrom
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) a declansat o ancheta ce vizeaza cateva companii din Romania care fac afaceri cu gaze naturale. Mai mult, luni au avut loc descinderi la sediile acestora.

Problema este ca tara noastra a intarziat extraordinar de mult constructia unor gazoducte care sa ne lege de alte state membre UE.

Astfel, exista suspiciuni ca au fost incalcate legile europene prin blocarea exportului de gaze naturale catre restul blocului comunitar.

"Comisia investigheaza posibile practici anticoncurentiale in ceea ce priveste transportul si aprovizionarea cu gaze naturale in Romania", a transmis Comisia Europeana, potrivit Reuters.

Vizate de controalele CE au fost Transgaz, Romgaz si Petrom, informeaza surse citate de News.ro.

Mai exact, inspectorii DG Competition, autoritatea anti-monopol a Comisiei Europene, suspecteaza cele trei companii romanesti de practici anticoncurentiale la transportul si furnizarea de gaze naturale, in special pentru impiedicarea exportului de gaze naturale din Romania catre alte state din UE.

Companiile Romgaz, controlata de stat, si OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei, in timp ce Transgaz, controlata de statul roman, detine monopolul in ceea ce priveste transportul de gaze naturale.

Investigatia poate dura ceva vreme

Oficialii europeni au fost insotiti, in cadrul inspectiilor la companiile romanesti, de catre reprezentanti ai Consiliului Concurentei.

Executivul European precizeaza ca inspectiile neanuntate sunt doar o etapa preliminara in cadrul investigatiilor si nu presupun in niciun caz ca firmele anchetate sunt considerate vinovate de practicile suspectate.

Durata investigatiei poate varia semnificativ in functie de mai multi factori, potrivit CE.

Un singur proiect se afla in stadiu avansat

Un singur gazoduct care sa ne lege de un alt stat membru UE se afla intr-o faza avansata. E vorba de conducta Giurgiu-Ruse, despre care premierul roman Dacian Ciolos a spus saptamana trecuta ca va fi gata in toamna.

Lucrarile sunt insa intarziate cu aproape trei ani, din cauza unor probleme tehnice pe segmentul care va trece pe sub Dunare. Intregul proiect costa 24 de milioane de euro, iar Uniunea Europeana ofera o finantare de 8,9 milioane de euro.

Afla mai multe detalii despre gazoductul ce ne va lega de Bulgaria

Mai exista un alt proiect de interconectare in care e implicata Romania, insa proiectul se afla momentan doar pe hartie. E vorba de conducta BRUA, care va lega retelele de gaze naturale din Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, pentru care Transgaz primeste de la UE 179 de milioane de euro.

Romania exporta gaze naturale doar catre R.Moldova, prin conducta Iasi-Ungheni, insa aceasta tara nu e membra UE.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Romania gaze UE, #Romania gaze ancheta UE, #Romania ancheta gaze , #gaz