Transgaz, operatorul de transport si sistem al gazelor naturale, a propus Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ca intregul consum de gaze al tarii in luna iunie sa fie acoperit din productia interna, fara ca Romania sa mai apeleze la importuri.
In ciuda cerintei companiei, ANRE a avizat o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 5% pentru consumatorii industriali.
"Din estimarile operatorilor de pe piata si al producatorilor, intregul necesar de gaze poate fi acoperit din productia interna. Insa este nevoie si de importuri, din mai multe considerente. In primul rand, este vorba de faptul ca suntem in plin program de inmagazinare a gazelor pentru perioada de iarna.
In al doilea rand, sunt considerente de ordin tehnic, legate de curgerea hidraulica a gazelor, care trebuie sa se faca la anumite presiuni. Fluxul de gaze prin conducte nu poate fi intrerupt oricand", a explicat un specialist din piata gazelor, care nu a dorit sa isi dezvaluie numele.
Transgaz a propus ca si in luna mai Romania sa consume doar gaze din productia interna, dar si atunci ANRE a avizat o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 4% pentru utilizatorii non-casnici.
Compania estimeaza pentru luna iunie un consum total la nivel national de 6,1 milioane de MWh, din care 3,7 milioane de MWh pentru consumatorii industriali si 1,1 milioane de MWh pentru piata reglementata.
Restul reprezinta consumul propriu tehnologic al retelelor si al centralelor.
Romania importa cele mai multe gaze naturale de la gigantul rus Gazprom, care a vandut anul trecut Romaniei o cantitate totala de 1,19 miliarde de metri cubi, cu aproape 50% mai mica decat cea livrata in 2012, de 2,17 miliarde metri cubi, pe fondul scaderii cererii si consumulu.