Romania, printre cele mai afectate tari daca Rusia inchide robinetul de gaze - Comisia Europeana

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 18:34
8557 citiri
Romania, printre cele mai afectate tari daca Rusia inchide robinetul de gaze - Comisia Europeana

Daca Rusia va intrerupe alimentarea cu gaze timp de sase luni, cele mai afectate tari ar fi Bulgaria, Romania, Finlanda si tarile baltice, a aratat testul de stres desfasurat de Comisia Europeana.

In cazul in care scenariul va fi pus in practica de Moscova, atunci aceste state vor fi nevoite sa ia masuri pentru a-si proteja locuitorii, precum reducerea consumului fabricilor si incheierea unor acorduri cu tarile vecine pentru a creste importurile de gaze si electricitate, noteaza Wall Street Journal.

O parte din golul lasat de resursele rusesti poate fi umplut de gazul natural lichefiat (GNL), desi preturile ar fi mai mari. Totusi, Qatar, Algeria si alte tari ar putea creste livrarile de GNL, in timp ce Norvegia ar putea creste productia in asa fel incat sa alimenteze 17% din teritoriul UE, fata de 13%, in prezent.

Pe de alta parte, Comisia Europeana sugereaza ca unitatile de stocare sa fie pline tot timpul, pentru a atenua impactul. Momentan, ele se afla la o capacitate de aproape 90% sau chiar mai mult in unele tari.

Expertii sustin ca situatia din UE este mai buna decat cea din 2009, cand Rusia a avut o disputa cu Ucraina pe tema gazelor, inchizand robinetul. Motivul? Exista mai multe terminale GNL si mai multi interconectori, iar alte proiecte de acest gen ar urma sa fie inaugurate in Polonia si Lituania.

Insa raportul Executivului european arata ca infrastructura energetica a batranului continent inca este subdezvoltata.

Anul trecut, UE a primit 39 la suta din totalul gazelor importate de la Gazprom, iar jumatate din aceasta cantitate a fost transportata prin conductele din Ucraina. In iunie, Gazprom a taiat alimentarea tarii vecine, insa a continuat sa trimita resurse in UE. Dar inca nu s-a ajuns la un acord intre cele doua parti.

Putin: Incercarea de a izola Rusia prin sanctiuni, un tel absurd si iluzoriu

"Vreau sa subliniez faptul ca Rusia isi va indeplini obligatiile in ceea ce priveste gazele pentru europeni. Vrem sa intarim colaborarea in sectorul energetic", a spus recent presedintele rus Vladimir Putin.

Gazprom se joaca cu gazele livrate Romaniei

Gazprom a redus, marti, importurile cu 26,7% fata de nominalizarile transmise de transportatorul de gaze Transgaz Medias, controlat de stat.

Scaderea livrarilor de gaze din Rusia a inceput in prima parte a lunii septembrie.

Ministrul Eugen Nicolescu afirma atunci ca populatia nu va avea de suferit la iarna din cauza reducerii volumelor de gaze importate din Rusia.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, institutia condusa de acesta a transmis ca importul actual de gaze rusesti este la un nivel nesemnificativ, de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi, reprezentand consumul zilnic al unui oras ca Botosani sau Satu Mare ori consumul centralei termoelectrice Timisoara.

Cum justifica Gazprom scaderea livrarilor de gaze catre Romania

Consumul actual total al Romaniei este de circa 26 milioane metri cubi pe zi, iar productia interna de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti a pus aceasta situatie pe seama unor dificultati tehnice pe care le-a intampinat Gazprom in timpul pregetirilor pentru sezonul rece.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Romania afectata gaze Rusia, #Romania gaze Rusia , #gaz