Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania si alte 7 state membre UE se "zburlesc" la Germania din cauza gazelor Rusiei

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 20:28
4514 citiri
Romania si alte 7 state membre UE se "zburlesc" la Germania din cauza gazelor Rusiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Un numar de opt state ale Uniunii Europene, intre care si Romania, contesta intr-o scrisoare proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla cantitatea de gaze livrate direct de Rusia in Germania.

Scrisoarea, adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost semnata de premierii Romaniei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, precum si de presedintele Lituaniei, relateaza agentia Reuters, citata de News.ro.

In acest fel este relansata o dezbatere care a plasat Germania in opozitie cu statele din estul si centrul Europei. "Daca proiectul va merge inainte, Nord Stream-2 va genera consecinte geopolitice cu potential destabilizator", se arata in documentul datat 7 martie.

Comisia Europeana nu a confirmat primirea scrisorii.

"Proiectul Nord Stream-2, aflat in prezent in pregatire, poate implica anumite riscuri pentru securitatea energetica din regiunea Europei Centrale si de Est", potrivit sursei citate.

Germania intoarce spatele Europei de Est pentru un proiect periculos derulat cu Rusia

Nord Stream-2 "ar influenta puternic dezvoltarea pietei gazelor si tranzitul acestora in regiune, mai ales ruta de tranzit via Ucraina", potrivit scrisorii.

Gazoductele de export ale Rusiei au devenit un subiect politic intens din cauza conflictului din estul Ucrainei, tara care este ruta de tranzit pentru circa jumatate din gazele vandute de Gazprom Europei. Rusia asigura circa o treime din necesarul de gaze al Europei.

Doua surse din UE au spus ca Croatia a semnat o versiune ulterioara a scrisorii, dar informatia nu a putut fi confirmata imediat de guvernul de la Zagreb.

Liderii UE se reunesc joi la Bruxelles, fiind de asteptat sa discute despre securitatea energetica.

Discutii aprinse

Proiectul Nord Stream-2 a provocat discutii aprinse la un summit european din decembrie, in urma altei scrisori adresate Comisiei Europene.

Premierul italian, Matteo Renzi, in razboi deschis cu Germania si Comisia Europeana

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat atunci ca decizia finala referitoare la legalitatea proiectului revine Comisiei Europene.

In opinia sa, Nord Stream-2, sustinut de Gazprom, E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, incalca reglementarile UE.

Gazprom si unele companii de utilitati sustin ca Nord Stream-2 este cea mai buna solutie pragmatica pentru cresterea securitatii energetice a Europei.

Europa nu are o alternativa la gazele rusesti - oficial german

Comisia Europeana analizeaza legalitatea proiectului.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a efectuat o vizita in Polonia la inceputul acestui an, unde a promis ca noua conducta va fi aprobata numai daca Rusia nu va opri livrarile de gaze spre Ucraina si statele est-europene.

Gazprom livreaza deja gaze Germaniei pe sub Marea Baltica, prin doua conducte Nord Stream.

Noul proiect Nord Stream-2 consta in constructia altor doua conducte pe sub Marea Baltica, din Rusia spre Germania, dubland capacitatea de livrare la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Romania gazoduct Germania Rusia, #constructie gazoduct Germania Rusia, #gaze Germania Rusia , #gaz