Romania, sufocata de anaconda Gazprom. Guvernul de la Bucuresti renunta la propria tara

de Petrisor Peiu , analist
Sambata, 09 Februarie 2019, ora 12:40

   

Romania, sufocata de anaconda Gazprom. Guvernul de la Bucuresti renunta la propria tara
Petrisor Peiu
O elita politica inepta si arghirofila a transformat cea mai mare bogatie a Romaniei in cel mai mare esec din istoria tarii. O rara si incredibila "aliniere a planetelor" a facut ca, in numai doi ani de zile, Romania sa rateze absolut toate obiectivele din industria hidrocarburilor si sa devina rusinea continentului. Izolarea tarii este deplina: toate conductele care se construiesc ocolesc Romania prin sud si nord, iar toate conductele care se proiecteaza ocolesc Romania pe la vest.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Romania are toate datele naturale, geografice si geopolitice sa fie unul dintre cei mai importanti jucatori europeni pe piata gazelor; cu siguranta, in Europa Centrala si de Sud-Est, Bucurestiul ar trebui sa dea ora exacta in domeniul gazelor.

Avem cea de-a doua rezerva din Uniunea Europeana de gaze naturale (cel putin 100 miliarde mc on-shore si 200 miliarde mc off-shore), ne aflam in centrul celei mai importante regiuni pentru Europa in ceea ce priveste acoperirea necesarului suplimentar de gaze naturale, avem una dintre cele mai vechi industrii de petrol si gaze din lume si, cu toate acestea, nu contam nici macar in regiunea noastra, fiind eclipsati de mult mai modest pozitionata Ungarie.

Daca facem un exercitiu simplu de viziune si privim o harta sugestiva - modul in care Uniunea Europeana isi va acoperi nevoile suplimentare de gaze pana in 2035 - vom fi socati sa constatam ca doua treimi din plusul de 56 miliarde de mc de care continentul are nevoie vor fi aduse prin regiunea Sud/Sud Est. Ei bine, in centrul acestei regiuni se afla Romania, numai ca nimeni de la Bucuresti nu a aflat inca acest lucru.

Sa fii in centrul geografic al regiunii care va alimenta foamea de gaze a Europei, sa fii a doua cea mai tara din regiune (dupa Italia), sa fii singura tara din regiune cu rezerve proprii insemnate si sa nu obtii niciun avantaj din asta este uluitor. Astazi, romanii stau si se admira natang in oglinda mangaindu-se cu gandul himerei numita "independenta energetica", in vreme ce altii, in jurul nostru isi construiesc infrastructura si industrie petrochimica.

Statul roman nu isi alimenteaza cetatenii si industria cu gaze (doar o treime din romani au acces la conductele de gaze), nu isi exploateaza rezervele subterane, nu construieste centrale electrice pe gaze si nu isi reface industria petrochimica. Se fuduleste tamp cu "independenta energetica", asigurata de un consum minim, cu industria disparuta si romanii care se incalzesc cu lemne, coceni sau chiar tizic (niste turte dintr-un amestec de balegar si paie uscate la soare).

Sa fie neintelegerea istoriei, sa fie nepriceperea geografiei, sa fie lipsa de viziune macroeconomica sau e doar neputinta unei clase conducatoare de cea mai proasta calitate de care a beneficiat tara vreodata?


Sursa: AICI.


Astazi, Uniunea Europena cumpara peste 400 miliarde mc de gaze pe an, dintre care 40% vin din Rusia:


Sursa: AICI.


Pe aceasta piata gigant, Rusia este felina dominanta, toate celelate tari adaptandu-se schimbarii de paradigma de la Kremlin. Daca in 1990, 90% din exporturile rusesti de gaze catre Europa tranzitau Ucraina, in anul 2025, prin Ucraina nu vor tranzita mai mult de 10% din aceste exporturi:


Sursa: AICI.


Pentru a-si pune in aplicare planul, rusii vor ocoli Ucraina prin nord, cu sistemul de conducte Nord Stream (I si II, avand o capacitate de 110 miliarde mc) si prin sud cu sistemele de conducte Blue Stream si Turk Stream (avand o capacitate de peste 47 miliarde mc) . Dar aceste doua rute ocolitoare, prin nordul si sudul continentului, vor ocoli nu doar Ucraina, ci si Romania.

Pe de alta parte, tot in sudul continentului, se va construi un coridor de curgere a gazului azer din zacamantul Shah Deniz, sistemul de conducte TANAP si TAP, care va aduce, pana in 2026, 31 miliarde de mc de gaze azere la granita turco-greceasca (TANAP), din care vor pleca spre Italia doua treimi, prin conductele TAP:


Sursa: AICI.


Din pacate, trebuie sa spunem ca nimeni de la Bucuresti nu s-a uitat la hartile de mai sus, cu alt scop decat de a descoperi pe unde sa o mai duca pe "piti din dotare" la shopping. Presa si poporul de analisti de acasa adorm seara de seara multumiti ca au smuls Europei promisiunea unui proiect BRUA, care sa preia din gazele ajunse in Balcani.

Dar, oameni buni, sa privim adevarul crud in fata: proiectul BRUA este de doar 1,75 miliarde de mc/anual, o infima parte din cei 58 miliarde mc care vor veni in sudul Europei. Mai mult, pentru a putea sa treaca prin conducta BRUA sub 2 miliarde mc/an, va trebui sa ne rugam cerului ca bulgarii sa isi faca o conducta pana la greci. Si daca ar fi facut-o, sa nu ne amagim singuri!, gazul respectiv ar fi mers in Austria, la hub-ul OMV de la Baumgarten! Adica, austriecii de la OMV ar fi pus mana si pe gazul care ar fi trecut prin tara noastra, nu doar pe cel pe care l-au primit aproape gratis si pentru totdeauna de la statul roman. Pai, de: unii dintre demnitarii de la Bucuresti au plecat din slujba OMV doar pentru a sta putin pe la Guvern, cat sa aiba un loc de munca de unde sa plece in consultanta pe care sa o faca tot pentru spalarea imaginii de investitor strategic a OMV.

Numai ca in drumul gazelor spre inima habsburgica a Mitteleuropa sta falnica statuie conservatoare de la Budapesta, Viktor Orban. Acesta a decis, si Bucurestiul a acceptat cu un suspin de usurare, ca viitoarele gaze din BRUA sa ramana la Budapesta, de unde ar putea sa mearga si la slovaci sau la sarbi. Vai, ce bine ca gandesc altii pentru noi!

Cum pofta vine mancand, Orban a ravnit si la gazele romanesti de la Marea Neagra, un mizilic de 2,7 miliarde mc pe an; iar patriotii din guvernul Dragnea-Valcov s-au grabit sa ii satisfaca capriciile. Mai ramanea doar sa scoata cineva in locul nostru gazele din Marea Neagra, ca doar nu era sa ne murdarim pe maini noi, europenii din budoarul domnisoarelor Irina sau Catalina (apropo, o fi avut Ponta dreptate cu plasarea domnisoarei Catalina la SRI?) . Si asa s-a dat celebra lege off-shore, intinata mai apoi de amendamentul Vosganian, care cerea sa nu tulbure nimeni somnul guvernului timp de 45 de ani cu vreo modificare a regimului fiscal. O rezolvasera si pe-asta: avea cine sa scoata gazul (austriecii, rusii si americanii), avea cine sa-l cumpere (ungurii), iar ei, guvernantii nu mai trebuiau decat sa-l puna pe Ion Sterian de la Transgaz sa organizeze licitatii pentru constructia gazoductului, licitatii pe care sa le castige obligatoriu fie consortiul format din firmele Inspet SA si SC Habau PPS, fie consortiul format din firmele SC Habau PPS si Inspet SA. Ce imaginatie bogata are si Sterian asta!

Estimp, megalomania oficiala cuprindea discursul din nenumaratele CEx-uri cum ca Romania e prima natiune independenta energetic, precum si naratiunea morselor de televizor care vedeau deja un Imperiu Bizantin al conductelor intins pana in Grecia si condus de acelasi personaj misterios (Sterian), coleg de Braila cu premierul fara cont bancar.

Toate bune si frumoase, numai ca a venit lebada neagra peste viata comoda a geniilor de la Guvern si de la Transgaz. Prima lovitura au incasat-o din Grecia, acolo unde Transgazul a pierdut licitatia de achizitionare a transportatorului grec de gaze, DESFA, in favoarea consortiului condus de catre italienii de la SNAM, omologul peninsular al Transgaz-ului nostru. Asta s-a intamplat pe 19 aprilie 2018, fix la doua saptamani dupa ce la Moscova, Alexei Miller (presedintele Gazprom) a obtinut de la italianul Marco Alvera (SNAM) promisiunea ca Gazprom va avea acces la conductele TAP.


Sursa: AICI. (April 2018: Marco Alvera and Alexey Miller at Gazprom headquarters in Moscow)


Adica, daca tot ne laudam ca ne luptam de trei ori pe zi cu rusii, acestia s-au gandit sa nu ne lase sa avem acces la conductele grecesti, poate italienii sunt mai intelegatori. Ei, tocmai ce ne-am facut cu un mare "aliat" din italienii care vor avea control total asupra conductei TAP...

Nici nu s-a incheiat isprava Transgaz-ului din Grecia ca a izbucnit scandalul vinderii gazului romanesc tocmai catre doua din firmele din cercul lui Viktor Orban: MET si MVM (parte a grupului MOL).

Aici, Transgaz-ul s-a dovedit creativ rau de tot:

- In primul rand, a acceptat ca licitatia de rezervare de capacitate sa se desfasoare la Budapesta, pe serverele Regional Booking Platform, detinute si operate de catre o alta firma din grupul MOL, FGSZ, omologul Transgaz;

- In al doilea rand, Transgaz a acceptat sa vanda capacitate viitoare unei firme, MET, cu sediul la Zug (Elvetia), la 200 m de locul unde e si sediul firmei Nord Stream (51% Gazprom), cele doua sedii fiind despartite doar de strada Zugerstrasse.

A fost greu, dar s-a straduit domnul Sterian si a izbandit.

Tot in februarie 2018, Transgaz-ul mai da o lovitura si cumpara Vestmoldtransgaz, adica isi ia angajamentul sa faca o conducta de 2 miliarde mc/anual capacitate care sa uneasca Ungheniul cu Chisinaul, in Republica Moldova. Numai ca, ghinion, cand va ajunge gazul la Chisinau, acesta ar trebui sa fie distribuit de catre Moldovagaz, o companie controlata 65% de catre Gazprom; oare cat de prosti sa fie rusii sa distribuie gazul romanesc in dauna celui rusesc? Oricum, cea mai mare parte a conductei acesteia nu are constructori, pentru ca nicio firma nu are curaj sa isi ia riscul de a face ceva in republica lui Plahotniuc...

Desi barbita atent ingrijita a vesnic abilului Vosganian a garantat, prin lege, o stabilitate financiara de fix 45 de ani investitorilor in gazele de la Marea Neagra, dupa doar 3 luni, o barba mai aspra si mai neingrijita, a lui Darius cel atotputernic, a decis sa schimbe legislatia energetica in mod catastrofal, astfel incat niciun concesionar nu se prea inghesuie sa inceapa sa foreze in mare, cu exceptia lui Carlyle, care va exploata cel mai mic dintre zacaminte (anuntat de 10 miliarde mc).

Iar acum, in februarie, sa vezi nazdravanie: Transgaz s-a trezit ca ungurii nu prea i-au confirmat contractele de rezervare de gaz, desi noi am tot asteptat pana pe 14 decembrie aceasta umilinta suprema, iar mai nou, nici conducta care sa verse gazele de la Marea Neagra in conducta BRUA nu are rezervare de capacitate. Astfel incat acum Transgaz asteapta pana pe 25 februarie sa ne trimita Orban alte firme care sa ne fraiereasca ca vor importa gazul romanesc.

Iata cum stam astazi, ceea ce va face imposibila construirea conductei Tuzla-Podisor, care sa aduca gazele de la Marea Neagra in conducta BRUA, finantata de europeni.


Sursa: AICI.


Acum, hai ca macar suntem haiosi: licitatia cea noua de rezervare de capacitate tot la Budapesta se tine si tot de catre aceeasi firma din grupul MOL. Ma intreb si eu: Totusi, dupa scandalul de anul trecut, noi, care ne mandrim peste tot cu IT-istii nostri, noi care am cumparat cele mai scumpe licente Microsoft din lume (nu, n-am uitat afacerea Microsoft!), cum de nu putem sa facem si noi un portal propriu pentru aceste licitatii?

Adica, din doua una: ori ne place sa fim umiliti de ungurii lui Orban, ori nu vrem sa facem nimic temeinic! Cum se poate ca o tara de 20 milioane de oameni sa nu poata face un portal de licitatii de rezervare de capacitate? Sa credem ca nici la licitatii aranjate nu mai suntem buni?

Ar fi comic daca n-ar fi trist, dar singura tara cu rezerve de gaze din jumatatea estica a UE s-a plasat singura in cea mai proasta situatie avuta vreodata: are zacaminte imense, dar nu vrea sau nu poate sa le extraga, se afla in centrul unei zone care se umple de conducte imense, dar nu e in stare sa construiasca nicio conducta proprie, face, in schimb, o conducta pana la Chisinau, fara sa aiba unde sa distribuie gazul adus acolo, isi saboteaza propria populatie si industrie, lipsindu-le de alimentare cu gaze, "se lupta" zilnic cu rusii, dar se lasa inconjurata de conducte controlate de rusi. Oare mai lipseste ceva pentru a face acest din acest dezastru o catastrofa?

In vremea asta, "elitele" torc linistit prin CEx-uri nesfarsite sau se preling din fotoliile talk-show-urilor in miez de noapte...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 42995 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
runner27
rank 1
Fara DUBIU
Romanii sunt un popor de imbe.cili ! Dar nu recunoaste niciunul asta ! Singura noastra problema este ca realitatea ne asaza acolo unde meritam ! Iar daca de 30 de ani alegem prin vot("vointa poporului suveran" ) sa ne conduca cei mai idi.oti dintre noi atunci este corect ce se intampla cu natia romana !
roion
rank 5
Comunistii arghirofili.
Prin Romania trece prin Dobrogea conducta de gaze Rusia-Ucraina-Bulgaria.Conducta a fost construita de comunisti acum cca 50 de ani.Cam atat!!!
Dupa 1990 comunistii deghizati au vandut pe nimic petrolul si gazele atat on-shore si off-shore.Cumparatorii austrieci,unguri si in umbra rusii!!!
Supusi austrieci au fost pe vremea imperiilor ardelenii.Azi pe vremea neocomunistilor arghirofili toti romanii sunt supusi austrieci.Banci,paduri,petrol,gaze,scl sunt ale austriecilor!!!
Romanii cu bani se trateaza in Austria!
Flota maritima a Romaniei comuniste a disparut in cativa ani.
Bogatiile solului si subsolului Romaniei au trecut sau vor trece la straini in cateva zeci de ani.Profitul Romanilor tinde spre zero.Totusi cativa romani au luat si vor lua caimacul ce ramane la noi!!!
La fel ca si in cazul licentelor Microsoft.
Votati Ciuma Rosie&Ciracii!!!
anaviva
rank 3
Armata ne este in NATO
Deci , sansele de a da o lovitura de stat sunt minime . Mai avem o sansa . Sa ne invadeze rusii !
Corect
rank 1
respect domnului Peiu..
Daca rezervele si zacamintele tarii ar fi negociate de oameni ca dl Peiu,altele ar fi rezultatele.Dar cu oameni ca Valcov,rezultatele sunt cele expuse aici de dl Peiu.
Dumnezeu(sau natura) au dat acestei tari,bogatii,munti,mare ,delta,zacaminte nepretuite.Dar nu i-a dat si conducatori care sa aiba grija de ele si sa le foloseasca pentru bunastarea romanilor.Pacat !
razvanus
rank 5
Asta este situația
Sa cumpărăm cat mai puține gaze naturale din Rusia, să le păstrăm pentru necesitățile viitoare. Deficitul comercial al Romaniei in comerțul cu Rusia este negativ pentru țara noastră.
miticaionica
rank 5
gazele nu se pierd raman acolo ,sa astepte Austria
nu le ajunge ca ne taie toate paduriile , nu le ajunge cu tot titeiul si gazul care l-au luat pe 2 lei pana acum ?? cu ala din mare sa mai astepte 2-3 generatii ...doamna kerkel a sunat-o pe vernonica sa fie de acord cu nordstrem ca e mai ieftin adaosul din ucraina ,romania ungaria ,austria decat turcia ,grecia ,italia ... hahahah au muscat-o
Utilizator sters
Anavita și cu cucu
Voi munciți pe putini bani. Dacă Romania ar fi profitat de bogățiile naturale, calitatea umană și frumusețile țării am fi fost acum cel puțin la nivelul de dezvoltare al Austriei. Dar psd a vrut sa caștige, pt niște aleși desigur, o suma infima fata de potențialul țării. Sa știți ca cu smecherii de la psd, alde compris, nu avem nici o șansa intr-o Europa dedicată muncii și inventivității.
hc-ct
rank 5
dl bynnar....
intreaba-i pe basarabeni de perioada cand au facut parte din romania mare ce milk and honey curgea pe la ei.
aceiasi atitudine de kko atunci ca si acum despre moldoveni chiar si cei acum in romania. nu va ajung cei pe care ii avetzi sa facetzi misto? voi 'ceilaltzi' suntetzi buricu' pamantului , restul sunt pr0sti.
Mottorin
rank 1
noi romanii ne temem de Rusia.Vine Putin sa ne ia tara si
gurile Dunarii!! Pai ca sa faca Rusia cu un balast care nu produce nimic? Exportam forta de munca si materii prime. Importam tot ce avem nevoie ca sa supravietuim si ne imprumutam sa platim pensii si mariri de salarii. Rusia ne-a eliberat de fascism,iar toti care azi sunt anti,au invatat si s-au format ca oameni in systemul comunist.Nu muscati mana care v-a hranit.
bynnarul
rank 1
bai
*******.
'mana care ne a hranit' zici , te referi la tine si la neamul tau de .
-pe romanii din basarabia i au hranit cu gloante , le au ras satele si i au deportat in lagarele *** .
-toata elita romaniei, ei cozile lor de topor, dej-bodnaras luca- pauker [asa cum sunteti voi] au exterminato.
nu stiu ca americanii sa omoare romanii in timp de pace ,nu stiu ca americanii sa ne ocupe o palma de pamant .
in schimb rusii ne au luat hertza si nordul bucovinei ne au luat basarabia
.
Cucucorapshan
rank 4
Domnul analist e suparat pe Romania ca si-a facut interesul si n-a
..dat gazele sale degeaba? Ca Dragnea, dictatorul, aduce 40 miliarde euro tarii? Sau e suparat pe Germania ca s-a dat cu rusii in detrimentul Europei?
Stan
rank 5
Ma cuurunshpane, Dragnea al tau e un ciumat cu care nu sta...
...de vorba nimeni din tara sau strainatate in afara gastii lui de banditi!
Sa-i tragi cu Dragnea in conditiile actuale e dovada de psihic profund afectat.
DUTTY
rank 5
OK poti sa treci pe nick-ul celalalt!!!
.
basil
rank 5
Serios?
Tu ai citit articolul, sau ai citit manualul PSD de manipulare?. 40 miliarde euro reprezinta 2/3 din buget. Auzi minciunica, are Dragnea vreo bagheta magica cu ajutorul careia umple bugetul ce euro?
carnatoltenescu
rank 5
Cifra de 40 de
miliarde de euro a fost vehiculata tot de domnul Peiu, intr-un articol mai vechi. Citeste constant articolele domnului Peiu!
Cucucorapshan
rank 4
Serios!
40 miliarde euro pe urmatorii 10-20 ani. Sunt taxe, venituri indirecte, la uriasa cantitate de gaz descoperita acolo. Doar nu termina gazul de extras intr-un an! Cine a stabilit suma? Dragnea! Loserii pot crapa de ciuda, asta e! ))))))))))

Dar tu ai plecat pe fenta! Ai crezut ca e o pungulita de aurolac acolo!
Utilizator sters
Dn Petrus,la ce tara va referiti?Actuala colonie,fosta Romanie
..azi,o sluga umila a marilor puteri? Ne-au adoptat doar pt interese proprii si ne vor abandona cand vom da faliment,curand. Deocamdata depindem de carnatii,salamurile si multinationalele lor. Scavi in propria tara,asta suntem.
De Gazprom depinde toata Europa,d-aia Putin e liderul din spatele Uniunii...noi,ca iepurasii..nu vrem sa suparam pe nimeni
movici
rank 5
NovusOrdo@ai dreptate in mare proportie.
Dar te intreb pe tine si toti ce gandesc ca tine, cine este de vina pentru acesta situatie daca Romanii nu sunt capabili sa se conduca singur??
Conducatorii din ultimi 30 de ani au vandut tot in favarea lor!
Utilizator sters
' Nu ne vindem tara "...o vinde psd-ul fara sa stim noi .
Bogatiile pamantului trebuie exploatate , nu sa le lasam in conservare . Politicienii ne-au bagat in cap ca sa nu exploatam nimic ( aur , cupru , petrol , gaze ...etc )ca vom fi furati de catre vestici , in schimb ei concesioneaza bogatiile pamantului pe ani grei ...ei cica nu le vand , iau comisioane de sute de milioane de euro ...treziti-va romani .
valll
rank 5
E insuportabil sa fim tampitii Europei, dar aici ne-au adus!
Ne-am lasat pe mainile unor gasti de derbedei care jumulesc si distrug aceasta tara de trei decenii, fara ca noi sa reactionam cum e firesc!
E adevarat ca ei si cei care au tras sforile au proiectat, pacalindu-l chiar si pe Ceausescu, dar si pe cei care au initiat eliberarea Europei de comunism. Asa ca, am cazut din lac in put: din mainile unei dictaturi bazate pe o ideologie absurda, dar totusi preocupata sa chiverniseasca tara asa cun se pricepea, in cele ale unor banditi autentici, bagati pana atunci sub pielea dictaturii, de unde s-au hranit.
Atuul lor a fost ca s-au servit de stiinta manipularii, care era meseria lor si, mai ales, de lichelele din dotarea fostului regim, a caror evidenta o aveau- si au pacalit poporul. Si acum folosesc lichele din belsug, pe post de agenti de influenta sau le-au plantat in institutii.
TOTUSI, E PREA MULT! Chiar nu putem sa ne descotorosim de acesti banditi, nu putem face ordine in tara asta?
Domnule Peiu, ce spuneti? Cum va veti implica?
aluporcus
rank 5
Nu ne vindem gazul!
Il ardem de pomana!
profesoru
rank 3
Articolul e corect, evident. Dar care e legătura între articol și
titlu?! Ce ar fi trebuit să facă rușii, să propună construirea conductelor prin Romania, țară profund anti-Rusia? Scapă de Ucraina și Polonia, ca să tranziteze gazul prin Romania? Și cum ar fi putut să negocieze, din moment ce Romania refuză din start orice proiect cu Rusia, și chiar dacă s-ar fi găsit cineva in Romania să tatoneze ideea ar fi fost linșat de propagandiști că e "vandut Rusiei".
valll
rank 5
Ni s-a dus vestea ca popor incapabil sa inteleaga
"Adica, din doua una: ori ne place sa fim umiliti de ungurii lui Orban, ori nu vrem sa facem nimic temeinic!"
Eu cred ca sunt valabile ambele variante. Pentru indivizii rudimentari cum sunt astia care ne-au acaparat, nu exista nici mandrie nationala, nici interes sa gospodareasca tara. Nu au respect si pentru interesul public, patriotism, responsabilitate. Stiu doar sa jefuiasca tot si sa scape nepedepsiti.
Toate institutiile se invart in jurul mutilarii legilor: unele protesteaza slab, altele ii ajuta pe ticalosi cu ajutorul unor escroci montati in ele.
Poporul ramane sarac, condamnat la inapoiere, se imprastie, am ajuns de rasul vecinilor si al intregii lumi. Deja ni s-a dus vestea ca popor care nu pricepe ce i se intampla!
Marol
rank 5
E cazul sa fim pragmatici
Pentru a construi retele de conducte avem nevoie de bani. Conducerea Transgaz (ca operator) este principala entitate economica ce actioneaza in Romania pe piata de gaze. Deci "specialistii" lor in marketing sunt cei ce trebuie sa determina politicile de marketing si asocierile in investitiile in conducte magistrale.
Deocandata, Transgaz este captiva "baietilor destepti" din energie. Investitia pe care au gasit de cuviinta s-o faca nu vizeaza consumatorul casnic si dezvoltarea retelei catre acesta ci constructia primei centrale electrice cu cogenerare din tara.
Alaturi este politicul ce trebuie sa atraga statele europene. Sunt ai nostri politicieni alaturi de cei ai altor state europene in politica de securitate energetica europeana?
Azi, retelele magistrale Europene se prezinta astfel: https://www.ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2014/03/preventing-natural-gas-crises/_jcr_content/news_content/fullwidthimage_1/image.imageformat.lightbox.2141574790.jpg
Gazul din Marea Nordului este pe duca si in plus, urmeaza Brexitul (implicit taxe)
Legaturile magistralelor din Europa Centrala si de Est: https://southfront.org/wp-content/uploads/2015/08/A-gas-pipeline-network-of-the-European-continent.jpg
Sa fim cinstiti, statia de lichefiere si pompare a gazelor de la Monte Rosa (Italia) este noua, operand de doar 3 ani si alimenteaza inelul central UE.
Magistralele din zona Bosforului sunt la inceput. La fel, sunt doar propuneri pe zona Romania, Bulgaria, Moldova, Ukraina, Ungaria.
Deja sunt investitii majore in zona de litoral a Egiptului si Israelului pentru extragerea gazului din platforma continentala a Mediteranei. Jucatorii: Eni, Saipem, guvernul german... Finantarea germana asigurata.
Dinspre Libia, sunt legaturi de conducte ce trec Mediterana...
Deci ce discutam?! In realitate la varf lipsesc personajele cu viziune ce nu vor sa inteleaga ca afacerile inseamna in primul rand planificare si studii de fezabilitate.
Cucucorapshan
rank 4
Pe cine esti suparat? Nu intelegi ca "astia" de acum au facut
..interesul Romaniei cu gzele descoperite?
Daca era Ciolos sau Ioannel care sa decida le dadeau degeaba! Norocul nostru ca a decis Parlamentul!
doru0506
rank 4
in ce priveste gazele din platoul Marii Negre,niciodata....
....dar niciodata ,vreodata,romanii,Romania NUUUU le va putea exploata ...niciodata....Romania a avut cumparat in 1986 un submarin din clasa Kilo care a fost trimis sa cerceteze de ce se tot intrerup conductele de legatura intre platformele petroliere si terminalul de la mal....rusii aveau de atunci drone-roboti submarine care taiau conductele,fapt povestit de comndanti de submarin de atunci si ignorat si in prezent....submarinul respectiv este lasat sa se autodistruga fiind una din cele mai performante arme si scumpa si in prezent ale Romaniei...daca nu ai Armata nu ai nimic...
Ghilotina
rank 5
Cam multi nesimtiti posteaza pe oriunde; seamana cu smekerii aia
care te mangaie pe crestet si de fapt iti baga mana in buzunar.
Multi stiau inainte de Lovilutia din '89 ca vremurile or sa se schimbe si se va da o lupta pentru acapararea economica a tarii.
Dar in acelasi timp au creat spame in cei saraci cu duhul spunand ca "nu ne vindem tara" - dar de fapt ei au vandut tot.

Sunt deja 30 de ani in care constatam ce a facut PSD cu Romania.
doru0506
rank 4
in articol se face referire la de ce nu trec conductele pe la noi...
...?!!!!....pai cine draku au fost timpitii cu politica declarativa antirusa pina pinzele albe?!!!!...adica nu poti sa fii prooccidental fara declaratii belicoase antirusesti?!!....nu puteai sa fii proamerican fara sa fii antirus?!!!...cine a stabilit aceste idei false,aceste linii radicale de politici gresite cu efect de 'coada de grebla in freza'?!!!!...
scostel17
rank 2
De ce te miri prietene ziarist
Vezi cu cine defilezi tu ca tara si cu cine defileaza ceilalti din jurul tau si intelegi imediat ce nu este in regula. Stai sa vezi cind vom incepe sa mai si dam socoteala pentru greselile politice facute de la lovitura de stat din 1989 si pina astazi.
alfabeta
rank 5
Cum iti vinzi tara cu stai?
Faci presiuni sa iti dai resursele pe gratis si dai vina pe rusi...
VMARIAN
rank 1
Circari
Daca nu ma insel suna a subminarea economiei nationale.Dar cu legile facute de dl profesor Todorel T, se pare ca populatia acestei tari este de vina cand de buna voie si nesiliti de nimeni isi alege conducatorii.
Utilizator sters
da
da comunistii cum puteau extrage cu platformele marine gloria 1 si 2 ? iar astia capitalisti de azi nu pot ? eram pe locul 4 in lume la producerea de utilaje petroliere ,am facu n rafinarii si in tara si la araboi "made in romania " iar acum nu mai putem sa gaurim singuri marea neagra decat cu acordul americanilor sau nemtilor ungurilor ,etc . houaaaa... nici rusii nu nea jecmanit,prostit in halul asta pe fata ! tot ce se afla pe teritoriul si sub e al tarii e al romanilor ,astia din occident sa se incalzeasca la LAMPA ,lumanare... pai ce facem ? suntem zderentele lor ? si stau cu ochii pe portul constanta ca hinenele .
Terente
rank 4
Politicienii de astazi
nu lasa romanilor alta alternativa decat dictatura. Oare asta sa fie planul dusmanilor Romaniei?
LIBERALUL
rank
„Guvernul de la București”,nu este al României!
Se tot vorbea prin 2014/2015 că este necesar să avem un guvern POLITIC!Ce oare ințelegeau acei vorbitori,căci politicienii cam dispăruse și soluțiile de a face politică
a țării pe care crezi că o reprezinți,nu numai ca limbă ori loc unde ai fost născut,tindeau spre epuizare SAU...
Aici e aici!Aparițiile de după 2010,anunțau la formațiunile ca partide politice,in concurs de a accede la putere,erau ca ciorba fără legume și carne in raport firesc!Parcă,nici fasolea cu rostul de a se crede de post și de iertare a păcatelor văzute,bănuite ori făcute fără rușine,nu mai primea dafinul,condiment clasic...
Evoluția ne-a condus pană la "apogeul" psd-ului și apariția momentului cand s-au ingroșat la buzunar și obraz,foști inși din partidele satelit,iar in opoziție ca partid și doctrină real alternativă,PNL era sub prag ca liberali veritabili.
Dacă,Tăriceanu ca să șadă un mandat la guvernare,era corectat de "opoziție",iar foștii amici din DA il carotau mai rău ca pcr in zilele de glorie,ce se mai poate gandi?
De acolo și pană azi,guvernele Romaniei,erau o iluzie că fac politică pentru Țară.Și așa este și astăzi:ei cred -cei de la putere- că reprezintă Țara?Aiurea,sunt șefi de clanuri regionale și,adunați in "congrese",nu pot gandi 3 lideri de zone la fel,pentru INTREG!
Dacă am vrea să folosim METONIMIA ca procedeu stilistic, nu se poate aplica in sensul că partea din intreg,este delegată să reprezinte intregul!
Contrar Constituției și percepției că Romania e Stat Unitar și Indivizibil!
LIBERALUL
rank
@roion,aproximativ zis,
Au fost vandute pe nimic(și,mai urmează) bogățiile țării!E cert că nu intră plata in buzunarul=visteria țării,dar mereu e in creștere numărul șnapanilor ce se imbogățesc astfel, "operații" imposibile in vremea lui Ceaușescu-iată că a avut și calități,comparativ cu urmașii lui cu "chip uman".
Nici nu mă gandeam prin 82/89,să-i găsesc și calități de bine,măcar față de Țară,căci nu exista comparativul...
LIBERALUL
rank
@runner,
"Fără DUBIU", dacă nu ești precum poporul,ai găsit punct de sprijin altundeva,decat in voința acestui popor?
Nu cred că aprecierile precum:poporul e prost,e hoț,e fără educație in sens democratic...REZOLVĂ problema care poate frămanta un patriot,căci e nevoie de patriotism și respect
măcar cat a fost in trecutul Centenar!
Să căutăm soluții reale,căci ăștia de se ghiftuiesc ,nu sunt totuși MAJORITARI in Țară!
Sper să auzim și de BINE!
carnatoltenescu
rank
Depinde cum privim problema
Daca suntem dornici sa exportam materie prima , atunci da, situatia actuala este catastrofala. Dar, daca guvernantii isi doresc sa foloseasca gazul pe teritoriul Romaniei, situatia se schimba. Sa nu uitam ca 2 dintre firmele implicate in extragerea gaZului din Marea Neagra, Carlile si Black See, au decis sa inceapa extractia. Binenteles ca, in primii ani, productia nu va avea cote maxime. 1-2 miliarde metri cubi. Daca la ora aceasta suntem nevoiti sa importam peste un miliard de metri cubi de la rusi , prin intermediul simpaticilor nemti , la pret dublu, inseamna ca de la anul nu vom mai fi nevoiti sa o facem. Apoi , anul acesta va incepe sa functioneze centrala de la Iernut , pe gaze. Alte milioane de metri cubi. CET-uri, combinate chimice , utilizatori casnici, toti asteapta gazul de la Marea Neagra. Cred ca pana la o productie anuala de 20 de miliarde de metri cubi pe an , nu avem de ce ne preocupa ca nu avem cui sa-l vindem! Dovada ca , dupa tot balamucul facut de "amicii" de la OMW , doi dintre posesorii de licente, Carlile si Black See, vor incepe exploatarea zacamintelor anul acesta. Sa fie oare prosti americanii!!? Gazul de la Marea Neagra este un fel de "pacalici" politico-economic . Tine-ti aproape de Uncle Sam! Este cel mai bun jucator de "pacalici"!
Utilizator sters
guvernul renunta la propria-i tara,dar nu se preda !!!
ramane tare pe pozitii in fotoliile de alesi ! bine ca inca mai suntem atractivi,pt unii pt altii....!
laure
rank
laure
Romania sufocată dar si drogată si hipnotizată. Maestrii in inducerea stărilor, comunarzii sau ca să-l reiau pe domnul ministru Daea, "cormoranii". Comunarzii, majoritari in tara romanească, oameni apatrizi (pentru ei patria este Marea Komună ireală) sunt magicienii specialisti in manipulări si in drogat spiritual. Sunt vechii nomenclaturisti comunisti cu odrasle si familii, adăugat lor noi nomenclaturisti bine plătiti, inclusiv preotime. Menirea lor, mentinerea stării de adormire, visare, zăpăcire, sărăcie. Folosesc ca metode: asistentă socială, pomana, cadouri, cu vorbe amanarea treptată in viitorul comunist si komună sau viata de apoi si rai. Romanii lucizi, azi, o minoritate in Romania.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor