Ziare.com

Romania va importa la vara mai multe gaze, pentru a evita facturi mai mari

Luni, 27 Mai 2013, ora 23:30

   

Romania va importa la vara mai multe gaze, pentru a evita facturi mai mari
Romania va importa mai multe gaze naturale in perioada verii, chiar daca necesarul ar putea fi acoperit din productia interna, pentru a evita scumpirile din iarna reflectate in factura platita de consumatori.

Astfel, ANRE solicita companiilor care importa (Romgaz, GDF Suez Energy Romania, E.ON) sa cumpere in perioda verii de pe piata externa 22% din cantitatile necesare, pentru ca in prezent gazele din import costa mai putin decat in lunile de iarna, informeaza Mediafax.

Operatorul sistemului national de transport al gazelor, Transgaz Medias (TGN), propune Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE) ca in luna iunie importurile de gaze sa reprezinte doar 0,5% din consum.

"Estimarea Transgaz este plauzibila, insa noi solicitam sa se importe in proportie de 22%, pentru ca acum este mai ieftin. La fel am facut si in 2012. Pentru toata vara solicitam ca importurile sa acopere 20% din consum, pentru a nu avea preturi prea mari la iarna", a declarat luni presedintele ANRE, Niculae Havrilet, agentiei Mediafax.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Potrivit lui Havrilet, gazele din import costa acum 400 dolari pe 1.000 metri cubi, fata de 550 dolari in iarna trecuta.

In perioada verii, gazele din import, de doua ori mai scumpe decat cele din productia interna, sunt livrate in consum, in timp ce o parte a gazului intern este inmagazinat in depozite pentru a fi utilizat iarna. Scopul acestor masuri este mentinerea unui nivel cat mai constant al pretului anual platit de consumatori.

"Daca am accepta propunerea Transgaz, efectul ar fi scaderea pe moment a pretului pentru consumatori, dar la iarna ar trebui sa platim mai mult, pentru ca s-ar consuma gazele din productia interna", a precizat presedintele ANRE.

Productia interna de gaze naturale este asigurata aproape integral de OMV Petrom (SNP) si Romgaz Medias, care acopera aproximativ doua treimi din necesar, diferenta fiind importata din Rusia, de la intermediari agreati de Gazprom.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul dintre Guvern si Fondul Monetar International, pretul gazelor platit de consumatorii casnici va creste in 1 iulie cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie, in timp ce pretul la gazele destinate consumatorilor industriali va creste de la 1 iulie cu 5%, si de la 1 octombrie cu 3%.

Citeste mai multe despre import gaze vara facturi gaze iarna
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1352 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Scenariu....

Romani, atzi intrat in etapa de pregatire psihologica initziata de perciunatzii de la Exxon si Chevron, care va va acomoda cu ideea exploatarii gazelor de sist !

 

Inca mai credeti in Nabucco?...:)))))))))))))))))))

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor