Rusia a redus livrarile de gaze catre Romania cu 5%, fara nicio explicatie

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 14:25
4135 citiri
Rusia a redus livrarile de gaze catre Romania cu 5%, fara nicio explicatie

Livrarile de gaze din Federatia Rusa catre Romania au fost reduse vineri cu 5% fata de ceea ce era planificat, fara ca partea romana sa fi primit vreo motivare din partea rusilor, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"Fluxurile de gaze prognozate a fi livrate din Federatia Rusa catre Romania s-au redus astazi (vineri - n.red.) cu 5% fata de ceea ce era planificat. Este vorba de cantitati mici. Nu am fost oficial informati oficial in legatura cu motivul acestei reduceri", a spus Nicolescu.

Urmarile crizei din Ucraina - scadere substantiala a profitului gigantului rus Gazprom

Ministrul a convocat pentru ora 16.00 o sedinta de analiza pe aceasta tema cu reprezentantii Transgaz, Petrom si Romgaz.

Joi, companiile de gaze din Polonia si Slovacia au anuntat ca livrarile de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% fata de cantitatea din contracte.

Vineri a intrat in vigoare o noua serie de sanctiuni ale Uniunii Europene impotriva Rusiei care implica restrictionarea accesului la pietele de capital ale UE pentru unele companii petroliere si din domeniul apararii. In special, UE a restrictionat accesul la pietele de capital europene pentru Rosneft, Transneft si ramura petroliera a gigantului Gazprom - Gazprom neft.

In plus, UE a interzis companiilor europene sa ofere partenerilor rusi servicii privind prospectiunile si extractia de petrol la mare adancime in zona arctica, precum si in cadrul proiectelor legate de gazele de sist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Citeste si:
Florin Cîţu continuă "baletul" refacerii USL: "PSD vorbeşte de un armistiţiu. E un pas înainte important"
Florin Cîţu continuă "baletul" refacerii USL: "PSD vorbeşte de un armistiţiu. E un pas înainte important"
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, apreciază că este "un pas important înainte" faptul că PSD vorbeşte de un armistiţiu pentru susţinerea noului guvern până la 1 februarie. "Dacă e...
PNL, în cădere liberă
PNL, în cădere liberă
Domnul Florin Cîțu, referindu-se la “zvonul” că PNL ar fi refăcut pe sub masă USL 2.0, își asigură electoratul, deja buimac de deciziile luate până acum, că „mergem (cu noul guvern...
Sursa: AGERPRES