Rusia cere Ucrainei sa plateasca gazele in avans

Vineri, 02 Mai 2014, ora 22:09
1773 citiri
Rusia cere Ucrainei sa plateasca gazele in avans
Foto: TM Press

Rusia ar putea reduce livrarile de gaze naturale pentru Ucraina, daca guvernul de la Kiev nu va plati pana la sfarsitul lunii mai gazele care vor fi furnizate in luna iunie, a avertizat vineri ministrul rus la energiei, Aleksandr Novak.

"Daca factura pentru luna iunie nu este platita inaintea datei de 31 mai, atunci Gazprom va avea dreptul de a reduce livrarile de gaze pentru Ucraina sau sa mentina volumul acestora corespunzator cu suma achitata inainte de 31 mai", a precizat oficialul rus la finalul reuniunii de la Varsovia cu omologul sau ucrainean si cu comisarul european al energiei, Gunther Ottinger.

Obiectivul intalnirii a fost de a gasi solutii pentru reglementarea diferendului dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si la datoria acumulata de Ucraina.

Dupa eliminarea a doua discounturi acordate pe vremea presedintelui Viktor Ianukovici, Gazpromul a crescut pretul gazelor livrate Ucrainei de la 268 de dolari mia de metri cubi la aproape 500 de dolari.

Autoritatile de la Kiev refuza sa achite acest nou tarif si contesta de asemenea datoria de 2,2 miliarde de dolari ceruta de Gazprom pentru livrarile din ultimele luni.

Intalnirea de vineri nu a condus la vreun acord, dar comisarul Ottinger a anuntat ca la jumatatea si la sfarsitul luni mai vor avea loc alte intalniri in acelasi format.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#gaze Ucraina Rusia, #Rusia livrari gaze Ucraina , #gaz
Comentarii