Rusia nu mai e principalul furnizor de gaze in Europa de Vest

Luni, 25 Mai 2015, ora 17:42
6601 citiri
Rusia nu mai e principalul furnizor de gaze in Europa de Vest
Foto: Gassco

Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze pentru Europa de Vest, depasind la acest capitol Rusia.

Este pentru prima oara cand exporturile de gaze ale Norvegiei le-au depasit consistent pe cele ale Rusiei, dupa scurta perioada inregistrata in anul 2012, informeaza agentia Reuters, citata de Neurope.

In ultimele trei luni ale anului 2014, Europa Occidentala a achizitionat 29,5 miliarde de metri cubi de gaze din Norvegia si 19,8 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia.

De asemenea, in primele trei luni ale acestui an, Norvegia a exportat 29,2 miliarde de metri cubi de gaze in Europa Occidentala, potrivit operatorului national Gassco, in timp ce Rusia a vandut 20,3 miliarde de metri cubi de gaze, conform Gazprom.

Inca nu exista o alternativa viabila la gazele rusesti pentru Europa - Situatia din Romania

Oficialii Uniunii Europene vor fi cel mai probabil multumiti de aceasta situatie, cautand sa diversifice dependenta energetica a Europei de Rusia. Uniunea a presat tarile membre sa-si reduca dependenta de gaze din Rusia, ca urmare a anexarii Crimeii si a interferentei in estul Ucrainei.

Cu toate acestea, Rusia ramane cel mai mare exportator de gaze in Uniunea Europeana, potrivit datelor Comisiei Europene, multe state membre din estul Europei fiind in continuare dependente de gazul rusesc. Astfel, 42 la suta din importul de gaze al tarilor UE a provenit din Rusia, in timp ce 38 la suta a venit din Norvegia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Norvegia gaze Europa de Vest, #Norvegia export gaze Europa, #Rusia export gaze Europa , #gaz