Ziare.com

Se va sufoca Ucraina fara gazele rusesti?

Marti, 01 Aprilie 2014, ora 19:00

   

Se va sufoca Ucraina fara gazele rusesti?
Economistul ucrainean Oleg Soskin, cunoscator al problemelor legate de folosirea gazelor naturale, a oferit presei ruse un interviu privind perspectivele Ucrainei in aceasta problema, care pare de prima importanta pentru viitorul imediat al tarii vecine.

Din capul locului, specialistul a subliniat faptul ca lipsa gazelor este privita in lume adesea exagerat si uneori tendentios, intrucat resursele proprii, aflate in exploatare, asigura in prezent un volum de 19-21 miliarde de metri cubi pe an, cea ce nu este de neglijat, informeaza Pravda.

Imperiul oligarhilor

Aceasta cantitate ar fi suficienta pentru a satisface necesarul in termocentrale si pentru a asigura integral nevoile casnice directe ale populatiei.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Dar, desi consumul acestor sectoare ar putea fi asigurat din resurse proprii, ar ramane descoperiti alti mari consumatori de energie, pentru care Ucraina a facut intotdeauna apel la gazele importate, cumparand din Rusia.

Acesti consumatori cuprind marea industrie si indeosebi petrochimia, metalurgia, industria coxochimica. Fireste, toate sunt sectoare importante si nu pot fi lasate fara energie, dar gazele lor privesc exclusiv domeniul privat, deci nu statul este cel care trebuie sa le rezolve problema aprovizionarii.

Sunt la mijloc uriase grupuri financare, corporative si oligarhice. In randul lor, se numara Uniunea Industriala Donbass, Privatgrupp, SKM Ahmetov si altele atat de puternice incat au capacitate proprie sa negocieze gazele achizitionate din import poate chiar mai bine decat statul.

Trebuie spus ca, la unii din acesti mastodonti, principalul actionar era insusi presedintele Ianukovici sau apropiatii sai. Aveau grija ca gazele - si mai ales preturile - sa fie tratate in bloc cu cele destinate consumului public. Nu-i impiedica nimeni sa procedeze astfel.

Surse alternative

Dar Rusia nu este si n-a fost niciodata singura sursa capabila sa livreze gaze Ucrainei. A fost numai cea mai comoda si avantajoasa la negocierile purtate global, atat pentru populatie, cat si pentru oligarhi.

In viitor, marea industrie isi va cauta singura furnizorii, iar alegerea lor o priveste, avand in vedere ca este privata. N-ar fi unicul caz din lume, cand afacerile private sunt lasate sa se descurce pe cont propriu. Singura lor grija este sa se grabeasca si sa inceapa urgent tratativele, intrucat asa cum arata evenimentele, s-ar putea ca Rusia sa inchida foarte curand robinetele.

Practic, e vorba de anuntarea noului pret la gaze, pe care Rusia il va stabili probabil la vreo 500 dolari per 1.000 mc. Ucraina va limita imediat folosirea gazelor proprii numai pentru nevoile populatiei.

Astfel, companiile private vor fi nevoite sa se ingrijeasca singure sa faca rost de energia necesara, procurandu-le de exemplu din Ungaria, Slovacia sau din imensele rezerve inmagazinate in Germania.

Mai este un aspect. Rusia nu este deloc interesata sa restranga productia, si deci profitul, prin pierderea unui client important ca Ucraina. Ea va continua sa livreze Europei prin Belarus, pe unde pleaca 20-25% din toate livrarile destinate acestei parti a cotinentului. Inevitabil, interesele economice vor face sa apara un excedent de gaze in aceasta zona.

Gazele isi schimba directia

Ramane de clarificat cum vor ajunge aceste gaze in Ucraina. Foarte simplu: prin aceleasi conducte, prin care pana mai ieri plecau spre Europa, dar circuland in sens invers. Datele preliminarii arata ca aceste gaze nu vor costa mai mult de 300 de dolari pe 1.000 mc.

In mod ciudat, insa, capacitatile de productie si de transport ale gazelor proprii sunt astazi o enigma aflata in maini necunoscute.

S-au extras si s-au livrat "la negru", balantele sunt si ele masluite, iar cantitatile le scapa tuturor, inclusiv Fiscului. Probabil ca va trebui o munca intensa timp de poate o luna, poate mai mult, pentru a scoate la iveala adevaratele capacitati, sigur mai mari decat cele declarate.

In consecinta, problema gazelor in Ucraina este o realitate, dar ea constituie o falsa capcana. Sta in mana statului sa asigure nevoile populatiei si sta in mana marii industrii sa-si asigure nevoile ei, fara sa mai conteze ca-i face statul servicii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3240 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pretul gazelor ar putea rasturna guvernul de la Kiev!

.

 

mai citeste inca odata articolul....

poate ca-l intelegi atunci....

@Ziare:Palavre,ca sa tineti treaza atentia pe subiectul Crimea

Iaca scartz, se sufoca... N-au gaz rusesc, las' ca le da Merkel ceva Zyklon-B de prin magaziile Ghermanistanului..
Ca FMI-ul deja "le-a lasat sange"...

Si in acest timp, pensiile celor din Crimea sunt ajustate la nivelul Rusiei. A stiut 3/4 din Flota Ucrainei de ce a fugit .."la inamic" :-))
Vai de voi redactzia Ziare.comics, nu mai stitzi ce sa mai indrugatzi la subiectul Putina

q

problema este pretul. ucraina nu este pregatita sa suporte un pret aproape dublu. mai ales ca nu are cu ce plati nici gazul deja consumat.va amintiti prabusirea economica a romaniei din "97-2000? a fost floare la ureche ce se va intampla acolo.

 

Ukraina va da faliment

Ukraina nu poate rezista impotriva santajelor Rusiei in privinta gazelor naturale care sint necesare pentru industrii cit si pentru public. Deja Ukraina are datorii financiare mari fata de Russia. Nimeni nu va ajuta Ukraina pentru ca si Comunitatea Europeana are problemele
ei iar aceasta tara are un credit prost

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor