Ziare.com

Securitatea energetica in zona Marii Negre, dezbatuta la Bucuresti: Blocheaza Rusia gazoductul Iasi-Ungheni?

de Camelia Badea
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 19:30

   

Securitatea energetica in zona Marii Negre, dezbatuta la Bucuresti: Blocheaza Rusia gazoductul Iasi-Ungheni?
Securitatea energetica in zona Marii Negre a fost subiect de dezbatere in cadrul unei conferinte desfasurate la Palatul Parlamentului in perioada 19-21 noiembrie, la care au fost invitati circa 150 de oficiali de rang inalt si reprezentanti ai mediului de afaceri.

Intitulata "Securitatea energetica in Zona Extinsa a Marii Negre, contributor la securitatea energetica europeana (viziunea 2035) ", conferinta a vizat "realizarea unei viziuni prospective asupra a ceea ce va insemna energia pentru Europa in mixul global in 2035, plecand de la faptul ca orice proiect energetic se realizeaza in circa 20 de ani", se arata in comunicatul remis presei de Centrul de Prevenire a Conflictelor&Early Warning, organizatorul conferintei.

La eveniment au participat, printre altii, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si consilierul prezidential Iulian Chifu.

Principalele subiecte dezbatute de specialistii in domeniu s-au referit la "tensiunile dintre solutiile dictate de ratiuni economice, de business si cele discutate de conditionari si optiuni politice", politica energetica europeana comuna si "raportul regional versus european in politicile comune energetice", precum si la raportul intre diferitele tipuri de energie - energie electrica, hidrocarburi, noile energii verzi.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Romania are o pozitionare geografica foarte privilegiata in sud-estul Europei, in regiunea Marii Negre. Pot vedea acest privilegiu din doua perspective, in sensul ca putem avea un rol in aceasta regiune si ca avem oportunitati uriase (...) vad pozitia Romaniei ca pe o oportunitate de a deveni mai puternica si de a-si intari potentialul de stabilitate si dezvoltare economica.

Romania are o dezvoltare economica diferita de a altor tari occidentale si este important sa nu ramanem doar o tara de tranzit pentru regiunea Marii Negre. Pe de alta parte, avem un potential extraordinar, avem resurse locale energetice, diversificate pe hidro, hidrocarburi, gaz, regenerabile, carbune, nucleare. Cred ca trebuie sa profitam de acest mix energetic.

Sigur, aflandu-ne langa Marea Neagra si beneficiind de resurse potentiale, trebuie sa stim cum sa negociem cu partenerii nostri sa devenim, astfel, si producator", a declarat Elena Popescu, director general in cadrul Departamentului pentru Energie, citata de Agerpres.

Gazoductul Iasi-Ungheni, blocat de Rusia?

Prezent la confeinta, jurnalistul si expertul in energie Ioan Preasca din Republica Moldova a semnalat faptul ca au trecut aproape trei luni de zile de la inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni, dar prin el nu a curs nici macar o picatura de gaz si exista temeri ca va fi la fel se va intampla si in 2015.

"Proiectul Iasi Ungheni este declaratia de independenta a Republicii Moldova fata de Rusia (...) Au trecut atatea luni dar nicio picatura de gaz nu a trecut prin acest gazoduct. In societate se pune deja intrebarea cand vom avea alternative la Gazprom si exista temeri ca nu vom avea alternative nici la anul", a expus Preasca, citat de The Epoch Times Romania.

Mai mult, acesta a sustinut ca "exista temeri ca Rusia incearca sa blocheze, submineze, acest proiect si aceasta declaratie de independenta energetica sa nu fie o chestie reala".

Expertul moldovean a reamintit ca tara sa este dependenta 100% de gazul rusesc, iar gazoductul era preceput ca o posibilitate de reducere a acestei dependente.

"Speranta cea mare este in UE si chiar gazoductul a fost facut gratie UE. Daca conducerea tarii noastre nu era impinsa din urma de UE, de comisia europeana nici acest proiect nu era construit" a mai declarat expertul moldovean.

Rusii pun bete in roate gazoductului Iasi-Ungheni: Gazul romanesc nu a trecut inca Prutul

Concluziile conferintei au fost trase in cadrul sectiunii finale desfasurate sub titlul "Politici comune, costuri separate. Provocari energetice vs mize geopolitice".

Inregistrarile dezbaterilor pot fi urmarite pe site-ul privesc.eu.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4220 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

Nu ar fi rau sa opresca rusii gazul sa invete europa inclusiv Romania inportanta Rusiei. Cita propaganda rusinuasa fata de rusi se face....

 

una din cartile scrise de seful sri,

ti se adreseaza, batlane!

Cum ?

Din cate cunosc, pana in prezent, intre Romania si Republica Moldova nu este instalata (inca ?) Rusia. Atunci, cum ar putea bloca Rusia folosirea acestui gazoduct ?...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor