Taie Rusia gazul Europei? Nu-i nimic, Iranul se ofera sa ii ia locul

Marti, 06 Mai 2014, ora 10:38
3409 citiri
Taie Rusia gazul Europei? Nu-i nimic, Iranul se ofera sa ii ia locul
Foto: The Telegraph

Pe fondul temerilor ca in urma conflictului dintre Europa si Rusia Moscova ar putea apela la un embargo privind livrarea de gaze naturale tarilor de pe batranul continent, Iranul a anuntat ca este dispus sa furnizeze gaze, in locul acesteia.

Teheranul a afirmat ca este capabila sa transporte "volume mari" de gaze naturale in Europa, in cazul in care este necesar, potrivit The Telegraph.

"Ca o tara capabila sa furnizeze gaze naturale in cantitati foarte mari, Iranul este intotdeauna dispusa sa fie prezenta pe piata din Europa, fie prin conducte, fie prin gaz natural lichefiat", a declarat ministrul petrolului din Iran, Bijan Namdar Zanganeh.

Aprovizionarea cu energie din Iran, care este a doua tara din lume in ceea ce priveste rezervele de gaze naturale, a fost limitata datorita sanctiunilor care vizeaza limitarea programului sau nuclear.

Cu toate acestea, un acord recent intermediat de catre Statele Unite, ar putea readuce Teheranul in pozitia unui furnizor global important, intr-un moment in care pietele sunt ingrijorate de fiabilitatea Rusiei, in urma crizei din Ucraina.

Stocurile din Europa sunt suficient de mari pentru a absorbi orice intrerupere pe termen scurt a aprovizionarii din Rusia si de a compensa nevoia de noi importuri.

Statisticile de la US Energy Information arata ca Rusia domina piata de gaze din Europa, ea transportand 76% din exporturile sale spre batranul continent, anul trecut.

Vineri, la Varsovia, Rusia a amenintat ca va taia exporturile de gaze naturale catre Ucraina in luna iunie, daca nu primeste o plata in avans pana atunci.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#conflict Europa Rusia Ucraina, #posibil embargo gaze Rusia, #Iran ofera gaze Europei, #furnizare gaze naturale Iran , #gaz