Taxarea suplimentara a companiilor din energie: Preturi mai mari pentru consumatori

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 07:36
3448 citiri
Taxarea suplimentara a companiilor din energie: Preturi mai mari pentru consumatori

Exploatarea resurselor naturale ale Romaniei ar trebui sa devina unul din principalele motoare de crestere economica, in urmatorii ani, iar guvernul vrea sa se asigure ca statul va beneficia, la randul sau, de pe urma acesteia.

Astfel, prin trei proiecte de ordonante, guvernul propune taxarea pe veniturile suplimentare ale companiilor care extrag si vand gaze, pe exploatarea celorlaltor tipuri de resurse, precum si pe monopolul companiilor care transporta si distribuie electricitate si gaz metan.

Desi acest lucru ar determina cresterea veniturilor la bugetul de stat, ar putea avea un efect negativ asupra consumatorilor finali, care ar putea fi obligati sa plateasca mai mult, companiile din domeniu dorind sa-si pastreze, totusi, rata profitabilitatii, sunt de parere specialistii.

Intr-un proiect de ordonanta, guvernul propune o taxa asupra veniturilor suplimentare rezultate din vanzarea gazelor naturale de catre companiile care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare, fiind incluse si cele care exploateaza zacamintele din Marea Neagra. Cota de impozitare a fost stabilita la 60 la suta din baza de calcul, respectiv veniturile suplimentare pe care operatorul economic le obtine din vanzarea gazelor naturale, ca efect al dereglementarii pietei nationale, din care se deduc redeventele, precum si investitiile in dezvoltare, dar fara a depasi 30 la suta din veniturile suplimentare.

In plus, ca urmare a dereglementarii preturilor la gaze naturale, companiile din acest sector vor plati, concomitent cu taxa speciala, si valori mojorate pentru TVA, redevente si impozit pe profit, care au fost estimate, pentru 2013, la un total de 214,1 milioane de lei, se arata in proiectul de ordonanta, publicat de Ministerul Finantelor.

"Creste venitul la stat si, fiind pret liber, poate sa apara o usoara crestere a pretului gazului, nu este de asteptat ca o sa scada", a explicat expertul in energie si mediu Ionut Purica, pentru Ziare.com.

"Statul are nevoie de bani. Ideea de baza este ca atunci cand pui o taxa de genul asta, trebuie sa ai in spate un model de simulare, despre ce se intampla in economie. Pe de o parte spui ca liberalizezi piata, deci fiecare companie poate sa-si puna ce pret vrea, si pe cealalta parte vii si le iei bani. Evident ca fiecare companie, ca reactie naturala comerciala, isi va creste pretul produselor", a adaugat Purica.

Taxe pe exploatarea resurselor

Intr-un al doilea proiect de ordonanta, guvernul propune o taxa speciala pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale, care ar urma sa fie platita de societatile care au activitati in exploatarea forestiera, extractia carbunelui superior si inferior, extractia minereurilor feroase, extractia petrolului brut, a minerurilor de uraniu si toriu si a altor minereuri metalifere neferoase, precum si alte activitati extractive.

In acest caz, taxa speciala va fi de 0,5 la suta, aplicata la veniturile obtinute de operatorii care desfasoara activitati de extractie/exploatare si comercializare a resurselor naturale, care sunt luate in considerare la stabilirea cifrei de afaceri.

De asemenea, al treilea proiect de ordonanta propune o taxa pe monopolul natural, pentru operatorii de transport si distributie a energiei electrice si gazelor naturale, cu exceptia celor care au mai putin de 100.000 de clienti. Aceasta taxa se aplica pe Mwh, fiind cuprinsa intre 0,45 si 1,7 lei/Mwh.

Operatorii pietei de energie si-au exprimat, la randul lor, dezacordul in privinta acestor taxe, sustinand ca nu au fost consultati in prealabil.

"In acest moment analizam consecintele unei astfel de decizii care va avea un impact semnificativ asupra capacitatii financiare a companiilor membre ACUE. Aceasta va conduce la o scadere a investitiilor in retelele de distributie si, in acelasi timp, va pune in pericol viitoarele planuri de privatizare, in special cele avute in vedere pentru privatizarea companiilor de distributie a energiei electrice", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

Oficialii asociatiei sustin ca taxarea suplimentara pentru distribuitori are o baza gresita, deoarece tarifele de distributie sunt reglementate si nu se poate vorbi de profituri conjuncturale si nu pot avea venituri suplimentare. "Se poate considera ca distribuitorii de energie electrica si gaze naturale ar urma sa fie supusi unei duble taxari, atat prin plata redeventelor cat si prin aplicarea noii taxe pe care Guvernul intentioneaza sa o introduca", se mai arata in comunicat.

Cum pot fi taxate eficient companiile?

Exista, totusi, si posibilitatea unei taxe aplicate producatorilor si distribuitorilor de gaze si energie care sa fie benefica si pentru stat, si pentru consumatori.

"Mie orice taxare suplimentara, indiferent cum este motivata, nu-mi suna bine. As fi preferat o discutie intr-adevar de taxe, dar nu de tip Robin Hood, ci de tip redevente, de aliniere la o practica europeana, dar nu cu taxe suplimentare", a declarat, pentru Ziare.com, expertul in energie Jean Constantinescu, fost director general al Transelectrica si fost presedinte ANRE.

Potrivit spuselor sale, veniturile suplimentare trebuie impartite intre producator si stat, astfel incat producatorul sa fie obligat sa faca investitii, iar statul sa aduca mai multi bani la buget.

"Acum exista un pret intern, care este coborat, si un pret al pietei, care este ridicat. Daca tot facem aceasta liberalizare, pe care am convenit-o cu FMI, acest pret intern crescand, apropiindu-se de pretul pietei, produce venituri suplimentare pentru producatori. Asa vad eu taxarea suplimentara: impartirea acestui profit al liberalizarii intre producator si stat, statul ajutand direct consumatorul, nu prin producator, ci platindu-i din facturi. De fapt, este un mecanism armonizat de liberalizare, care protejeaza consumatorul", a conchis Constantinescu.

Citeste si:
Vremea rea va agrava criza prețului la energie în Europa. „Pe termen scurt, nu putem face mare lucru”
Vremea rea va agrava criza prețului la energie în Europa. „Pe termen scurt, nu putem face mare lucru”
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii. Această criză se va agrava pe măsură ce temperaturile vor începe să scadă, transmite...
Virgil Popescu susține că nu vor exista probleme cu gazele la iarnă: ”Eu văd doar interesul de a crește prețul pe piață”
Virgil Popescu susține că nu vor exista probleme cu gazele la iarnă: ”Eu văd doar interesul de a crește prețul pe piață”
Nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă, acesta fiind doar un zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă, a afirmat, miercuri, ministrul desemnat al...