UE spera sa-si reduca dependenta de gazele rusesti - iata ce carte vrea sa joace

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 18:52
3933 citiri
UE spera sa-si reduca dependenta de gazele rusesti - iata ce carte vrea sa joace

Uniunea Europeana spera sa isi reduca dependenta de importurile de gaze din Rusia cu ajutorul asa-numitului Coridor Sudic, o posibila alaturare a Iranului la proiect dupa ridicarea santiunilor impuse de tarile din Vest fiind asteptata sa contribuie semnificativ la cresterea livrarilor catre Europa.

Coridorul Sudic, o initiativa a Comisiei Europene pentru importul gazelor naturale din Azerbaijan si tarile invecinate, inclusiv Iran, catre sudul Europei, va deveni operational cel mai probabil in 2019 si va avea o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi pe an.

Livrarile de gaze naturale din Iran, tara care pare a fi aproape de a ajunge la un acord cu Occidentul pentru ridicarea sanctiunilor economice impuse din cauza programului nuclear al Teheranului, ar creste capacitatea proiectului la 40 miliarde metri cubi pe an, a declarat un oficial UE pentru AFP.

Analistii sunt de parere ca Europa si Iranul au interese comune in privinta gazelor naturale, dar intrarea Iranului in Coridorul Sudic depinde de ridicarea sanctiunilor impuse Teheranului.

Planul care ne-ar scapa de "jugul energetic" al rusilor ar putea scumpi gazele in Romania

"Evident, este o alternativa viabila, dar Europa trebuie sa fie atenta si sa nu parieze toti banii pe Iran", a spus Judy Dempsey, analist al Carnegie Europe.

Statele Unite, Iranul si alte cinci mari puteri (Rusia, Franta, Marea Britanie, China si Germania) au stabilit pentru 30 iunie termenul-limita in vederea ajungerii la un acord prin care Occidentul sa ridice sanctiunile in schimbul unor restrictionari ale programului nuclear iranian.

Uniunea Europeana incearca sa gaseasca noi furnizori de gaze naturale, in conditiile in care tensiunile dintre Rusia si Ucraina ameninta sa intrerupa livrarile catre statele membre.

Blocul comunitar importa mai mult de jumatate din gazele necesare pentru consum, la costuri anuale de circa 400 miliarde de euro. In 2014, aproape o treime din gazele naturale importate de UE au provenit din Rusia, iar jumatate din aceasta cantitate a fost livrata prin conductele ce traverseaza Ucraina.

Directorul general al Grazprom a declarat recent ca tranzitul de gaze prin Ucraina ar putea fi sistat din 2019, cand se estimeaza ca va deveni functional gazoductul Turkish Stream, un proiect lansat recent care este menit sa inlocuiasca conducta South Stream.

Rusia a abandonat la inceputul anului constructia South Stream, din cauza divergentelor cu Comisia Europeana. In schimb, Rusia vrea sa redirectioneze conducta prin Turcia, redenumind proiectul Turkish Stream.

Principala problema a UE in legatura cu noul proiect este ca va trebui sa suporte costurile legate de conectarea la gazoductul din Turcia si sa construiasca infrastructura necesara conectarii.

Autoritatile de la Moscova s-au declarat convinse ca proiectul Coridorului Sudic nu este viabil din cauza unei cantitati de gaze insuficiente, in timp ce oficialii UE cred ca Turkish Stream nu va fi construit.

Printre statele care si-au aratat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic se numara si Romania.

Citeste si:
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Între politizare și antidiscriminare: Cum arată componența CNCD, acuzată în trecut că ia decizii cu dublă măsură
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost implicat în ultimii ani într-o serie de scandaluri, instituția fiind acuzată că adesea ia decizii cu dublă măsură, taxând...
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...