Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 12:36
7807 citiri
Zacamant important de gaze naturale, descoperit in Marea Neagra

Companiile Lukoil, PanAtlantic si Romgaz au descoperit pe platforma continentala a Romaniei un zacamant important de gaze naturale.

In aceasta luna au fost finalizate lucrarile la sonda de explorare LIRA 1X, situat in sectorul romanesc al Marii Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.

Conform rezultatelor preliminare, suprafata zacamantului poate atinge 39 km patrati, iar rezervele, care urmeaza a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depasi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, informeaza un comunicat postat pe site-ul Romgaz.

Daca va fi dovedita, cantitatea echivaleaza cu consumul pe trei ani al tarii noastre.

Petrom, nou zacamant de petrol si gaze: Poate fi cea mai mare descoperire in ultimii 30 de ani din Muntenia

"Pentru Romgaz parteneriatul in explorarea platformelor din Marea Neagra reprezinta o directie noua de dezvoltare a afacerii precum si a portofoliului de zacaminte.

Suntem o companie cu experienta de peste 100 de ani in lucrari on-shore, dar suntem deschisi pentru noile provocari ale lucrarilor off-shore si ne bucuram sa avem parteneri cu experienta in domeniu", a spus Virgil Metea, directorul general al Romgaz.

In urma descoperirii, cele trei companii vor reanaliza datele seismice si vor mai fora o sonda pe acelasi zacamant in 2016.

Lukoil are o cota de participare la concesiune de 72%, PanAtlantic detine 18%, iar Romgaz are 10%.

Detalii tehnice despre foraj

Adancimea apei in cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctueaza de la 300 la 1.200 metri.

Suprafata perimetrului concesionat este de 1.006 km patrati. Sonda LIRA - 1X este situata la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la tarm, mai arata sursa citata.

Sonda a fost forata pana la adancimea de 2.700 m, cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin "Development Driller II", apartinand companiei Transocean Ltd.

La finalizarea lucrarilor de foraj, sonda a fost trecuta in conservare, in vederea efectuarii lucrarilor ulterioare de evaluare a zacamantului LIRA, in 2016.

C.P.

Citeste si:
Turcia și-a ”proclamat” independența față de gazul rusesc. Zăcământul imens din Marea Neagră începe să fie exploatat
Turcia și-a ”proclamat” independența față de gazul rusesc. Zăcământul imens din Marea Neagră începe să fie exploatat
În august 2020, Turcia își anticipa independența energetică, prin vocea președintelui Recep Tayyip Erdogan care anunța descoperirea unui mare zăcământ de gaze în Marea Neagră. Doi...
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...