Afara cu fracturarea hidraulica din Romania! - Presa externa

Duminica, 07 Iulie 2013, ora 13:46
3566 citiri
Afara cu fracturarea hidraulica din Romania! - Presa externa

Romanii protesteaza constant fata de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, in timp ce Guvernul prefera sa privilegieze interesele economice in detrimentul dorintelor alegatorilor sai, a sanatatii acestora si a mediului inconjurator, noteaza presa externa.

Fracturarea hidraulica, o practica controversata, a starnit opozitie publica in toata lumea, fiind interzisa in tari precum Franta si Bulgaria, din cauza posibilelor consecinte asupra sanatatii oamenilor si efectelor avute asupra mediului inconjurator, scrie The Oxonian Globalist.

Cu toate acestea, unii politicieni europeni s-au aprins in legatura cu fracturarea hidraulica, atunci cand aceasta a devenit convenabila politic, uitand despre ea atunci cand nu era avantajoasa politic, Romania fiind exemplul perfect din acest punct de vedere.

Ponta, schimbare radicala in privinta gazelor de sist, dupa ajungerea la putere

In anul 2011, cand se afla in opozitie, actualul premier social-democrat, Victor Ponta, a propus un proiect de lege prin care a cerut interzicerea completa a fracturarii hidraulice, motivand ca nu exista studii si cadru legislativ care sa reglementeze conditiile tehnice pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Dupa castigarea puterii, insa, Guvernul PSD si-a respins propunerea legislativa anterioara. Astfel, contrazicandu-si total pozitia anterioara fata de fracturarea hidraulica, in luna ianuarie, Victor Ponta a recunoscut ca exploatarea gazelor de sist ar trebui sa fie tratata ca o solutie pozitiva pentru a mari independenta energetica a Romaniei, deoarece tara platea cel mai mare pret pentru gaze, comparativ cu Bulgaria, Ungaria si alte tari est-europene.

In luna martie, Ponta a mers mai departe, declarandu-se in favoarea autorizarii explorarii gazelor de sist si exploatarii, respectand standardele de mediu corespunzatoare, in ceea ce a descris a fi un efort de a asigura independenta energetica a Romaniei fata de Rusia.

Romania nu are insa legi pentru a face diferenta intre resursele conventionale, precum carbunele si gazul, si cele neconventionale, precum vantul si energia solara, nedispunand de procedurile pentru a evalua impactul pe care explorarea si exploatarea gazelor de sist ar putea sa le aiba asupra mediului inconjurator.

Populatia tarii a protestat insa vehement si in mod repetat fata de decizia guvernului sau de a incuraja fracturarea hidraulica. In 2012 si 2013, peste 8.000 de oameni au iesit pe strazi pentru a protesta fata de aceasta masura anuntata. Protestatarii au criticat lipsa de transparenta si de informare a guvernului, cu privire la proiectele de explorare. In acelasi timp, si bulgarii din orasul Dobrich au iesit pe strazi, in luna mai, pentru a protesta fata de exploatarea gazelor de sist, care ar fi urmat sa aiba un impact asupra tarii lor, iar in iunie s-au alaturat manifestantilor din Romania.

O petitie publica, semnata de aproape 15.000 de romani, cerea interzicerea fracturarii hidraulice in Romania, argumentand ca in zonele unde fracturarea a fost folosita, s-a constatat cresterea unei serii de afectiuni precum astmul, leucemia, cancerul de piele si neuropatia periferica, rezultate din cauza consumarii de apa contaminata si a respirarii aerului contaminat. In plus, explorarea gazelor de sist nu este mai putin periculoasa decat exploatarea lor, deoarece si in acest caz se foloseste fracturarea hidraulica.

In ce priveste celelalte tari, Franta a interzis fracturarea hidraulica inca din anul 2011, in timp ce Bulgaria a adoptat un moratoriu in acest sens in anul 2012, iar Danemarca, Olanda, Irlanda si Cehia au impus si ele moratorii pe fracturarea hidraulica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#fracturare hidraulica Romania, #gaze sist Romania, #Ponta exploatare gaze sist, #proteste gaze sist Romania , #gaze de sist