Avem sau nu avem gaze de sist?

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 07:13
5552 citiri
Avem sau nu avem gaze de sist?
Foto: thebreakthrough.org

Premierul Victor Ponta a lansat teoria conform careia Romania nu ar avea gaze de sist si ca toate discutiile in contradictoriu au fost in zadar. Opozitia l-a criticat pentru aceste afirmatii, iar cea mai importanta companie care cauta aceste resurse in tara noastra inca nu a terminat de analizat rezultatele.

Duminica, seful Guvernului de la Bucuresti, care candideaza din partea PSD-UNPR-PC in turul doi al alegerilor prezidentiale, a precizat ca "gazele de sist oricum s-au amanat pentru ca se pare ca nu avem, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista", a spus Ponta, la Antena 3, fara a dori sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.

Ponta: Nu avem gaze de sist, ne-am batut pe ceva ce nu exista

Insa, in primavara acestui an, el afirma ca gazele de sist reprezinta un subiect care trebuie discutat serios, precizand ca, daca nu exista gaze din productia interna, atunci alternativa este cumpararea acestora din Rusia.

Lupta impotriva gazelor de sist continua: Proteste in zeci de orase din tara

Reactia Opozitiei

In replica, Lucian Bode, deputat si secretar executiv al ACL, arata ca opinia exprimata de premierul Ponta poate afecta companii listate pe piete de capital internationale si poate avea efecte serioase in disputele dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.

Rusia pune la zid piata energetica din Europa. Cine o poate opri?

"Cu populismul sau infantil, Victor Ponta a reusit sa dea o mana de ajutor Federatiei Ruse si a adus o contributie modesta la intarirea axei energetice China-Rusia, in defavoarea intereselor europene si, deci, ale Romaniei", a sustinut Lucian Bode, fost ministru al Economiei, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

El i-a transmis lui Victor Ponta: "La Houston ati incercat sa fiti cu americanii, la reactoarele 3 si 4 cu chinezii, la Lukoil cu rusii. In final, cei pacaliti sunt romanii. Lumea nu este galetusa dumneavoastra cu nisip si Romania nu trebuie sa plateasca pretul pentru ca si dvs, domnule Ponta, sa aflati acest adevar", a incheiat deputatul ACL.

Si Cernea il critica pe Ponta

Deputatul independent Remus Cernea a condamnat schimbarea de atitudine a lui Victor Ponta.

"Declaratiile domniei sale din vara lui 2012 si programul USL dadeau sperante celor cu sensibilitati privind protectia mediului, ca noua guvernare va fi una care va dovedi o preocupare speciala asupra acestei teme.

Din nefericire, in primul rand pentru Romania, dupa castigarea alegerilor (parlamentare - n.red.), atat in privinta Rosiei Montane cat si in privinta gazelor de sist, Guvernul Ponta II si-a schimbat radical atitudinea, lucru care a declansat protestele masive din toamna anului 2013 si a adus mari pierderi de imagine pentru premier si pentru partidele componente ale aliantei", a explicat Remus Cernea, citat intr-un comunicat remis Ziare.com.

Reactia Chevron si tacerea ANRM

Chevron nu a terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania, a precizat, luni, compania americana.

"Chevron analizeaza datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist", a transmis gigantul din SUA.

"Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ramane in custodia statului roman", au adaugat reprezentantii Chevron.

Reactia Chevron dupa ce Ponta a spus ca se pare ca nu exista gaze de sist in Romania

Pana la publicarea acestui material, ANRM nu a dat curs solicitarii Ziare.com referitoare la situatia gazelor de sist din Romania.

Un raport al Administratiei Americane pentru Informatie in Domeniul Energiei (EIA) publicat anul trecut estimeaza ca tara noastra are rezerve de gaze de sist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existenta) de 1.444 miliarde metri cubi.

Cantitatea ar fi echivalenta consumului pe 100 de ani, daca se mentine ritmul actual.

Controverse si proteste

Explorarea si exploatarea gazelor de sist au fost subiectul unor mari controverse in Romania. Mii de oameni au iesit in strada in cateva din orasele tarii, protestand fata de folosirea metodei de fracturare hidraulica, ei sustinand, printre altele, ca dauneaza mediului inconjurator.

Mai mult, in localitatea Pungesti, au avut loc proteste violente dupa ce compania Chevron a obtinut, in toamna anului trecut, autorizatie de construire pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania.

Proteste reluate la Pungesti: Victor Ponta nu uita, tara asta nu-i a ta!

Totusi, compania americana a inceput in luna mai lucrarile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, iar in iulie a anuntat ca activitatile exploratorii s-au incheiat.

Pe langa Silistea, Chevron a mai obtinut in judetul Vaslui acorduri de mediu pentru inceperea explorarii in Popeni 1A (comuna Gagesti), Paltinis 1A (comuna Bacesti) si Puiesti (comuna Puiesti). Compania a obtinut, in aprilie 2014, cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare in perimetrul detinut la Puiesti.

C.P.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Ponta gaze sist, #reactii Ponta gaze sist , #gaze de sist