Cand petrolul zgaltaie pamantul: Cutremurele provocate de foraje, in crestere alarmanta

Autor: Ana Ilie
Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 13:03
7121 citiri
Cand petrolul zgaltaie pamantul: Cutremurele provocate de foraje, in crestere alarmanta

Studiu dupa studiu, oamenii de stiinta sunt tot mai siguri ca exploatarea petrolului si gazelor naturale prin foraje provoaca sute de cutremure pe teritoriul SUA.

Pana acum, cutremurele au fost relativ mici ca magnitudine si nu au provocat daune mai mari decat craparea tencuielii si panicarea localnicilor. Insa seismologii avertizeaza ca toata aceasta activitate poate spori riscul producerii unor cutremure mai puternice si mai periculoase, scrie agentia AP, preluata de NormanTranscript.

Pana acum, industria petrolului si gazelor sustinea ca legatura cu seismele necesita studiu suplimentar, insa dovezile se acumuleaza rapid si este foarte posibil sa genereze legi noi care sa limiteze forajele si sa faca aprobarea proiectelor mai dificila.

Gazele de sist in Romania si restul Europei, doar o fata morgana?

Jason Bordoff, director fondator al Center on Global Energy Policy la Universitatea Columbia, considera ca potentialul seismelor generate de om "este o ingrijorare importanta si legitima care trebuie analizata foarte serios" atat de legislatori, cat si de industrie.

Companiile si statele pot reduce riscul prin masuri de monitorizare atenta a operatiunilor, impunerea de standarde mai stricte si reciclarea apelor folosite la foraje, in loc de injectarea lor in subteran, considera expertul.

Cel mai recent studiu ce a relevat legatura dintre seisme si foraje a fost publicat saptamana aceasta de US Geological Survey.

USGS a facut publica prima harta detaliata a celor peste 12 locuri din centrul si estul SUA unde s-au produs cutremure generate de foraje. Raportul releva ca seismele create de operatiunile industriei petroliere sunt in crestere ca numar.

Principala activitate ce genereaza cresterea este injectarea apelor uzate in subteran. Practica poate activa faliile seismice inactive. Numai cateva dintre aceste seisme au fost atribuite fracturarii hidraulice, ce implica injectarea de apa amestecata cu substante chimice pentru a fractura rocile de sist, care elibereaza astfel hidrocarburile stocate in ele.

Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania (Video)

Pana de curand, statul american Oklahoma - unul dintre cei mai mari producatori de energie - a abordat cu precautie chestiunea legaturii dintre foraje si seisme. Insa saptamana aceasta institutul Oklahoma Geological Survey a admis ca este "foarte probabil" ca recenta activitate seismica sa fie generata de injectarea apelor uzate.

Daca in general Oklahoma avea in medie 1,5 cutremure cu magnitudine 3 sau mai mari pe an, acum se inregistreaza o medie de 2,5 pe zi.

Un alt studiu, publicat tot saptamana aceasta, a facut legatura intre o serie de cutremure mici ce s-au produs langa Fort Worth, Texas, si puturile de gaze naturale si de ape uzate din apropiere.

Institutul American Petroleum sustine ca industria colaboreaza cu oamenii de stiinta si legislatori pentru a "intelege mai bine chestiunea si a avansa catre o solutie".

Timp de decenii, oamenii din centrul si estul SUA s-au temut mai mult de tornade, inundatii si uragane decat de cutremure. Din 2009, insa, cutremurele s-au inmultit si au aparut in locuri surprinzatoare. Terenul a inceput sa se zguduie in regiuni odinioara stabile seismic, precum Alabama, Arkansas, Colorado, Kansas, New Mexico, Ohio, Oklahoma si Texas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#cutremure foraje gaze, #cutremure SUA provocate exploatare gaze , #gaze de sist