Ziare.com

Care e pericolul mai mare: dependenta de Rusia sau gazele de sist? Dezbatere Ziare.com

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 25 Martie 2014, ora 12:07

   

Care e pericolul mai mare: dependenta de Rusia sau gazele de sist? Dezbatere Ziare.com
Explorarea gazelor de sist in Romania pare sa se fi blocat, cel putin temporar, dupa episodul Pungesti, unde localnicii au refuzat sa permita utilajelor companiei americane Chevron accesul spre terenurile concesionate in vederea explorarii.

Chevron nu este insa singura campanie interesata de acest tip de explorari in Romania.
10 mari firme sau asocieri de firme sunt cu ochii pe gazele de sist si au acorduri petroliere semnate cu ANRM. Guvernele din ultimii 24 de ani au incheiat in jur de 50 de acorduri petroliere ce fac posibila, in viitor si in anumite conditii, exploatarea gazelor de sist.

Desi aflat in prim plan din cauza tensiunilor de la Pungesti, nu doar judetul Vaslui este vizat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Gaze de sist ar putea exista in perimetrele Adamclisi, Costinesti si Vama Veche, la sud de Craiova, in Bihor, dar si in zona Herculane.

Dar, pana una alta, nici macar explorarea nu a inceput, iar termenul estimat de ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru exploatare nu este apropiat: "Specialistii nostri spun ca primele cereri de avize pentru exploatare vor fi in patru - cinci ani, pentru ca explorarile nici nu au inceput".

Mai mult, ministrul Korodi conditioneaza derularea acestor proiecte de acordul comunitatilor locale: "Daca comunitatile nu dau un raspuns favorabil, atunci din experienta europeana si experienta mondiala si experienta romaneasca, pe cateva spete foarte clare, arata ca aceste proiecte industriale n-au o sansa. Comunitatile locale daca sunt partenere in astfel de lucruri, sunt deschise si nu vorbesc de administratia publica locala, ci vorbesc de comunitatea in sine".

Pe de alta parte, insa, criza din Ucraina, tensionarea relatiilor dintre Rusia si UE au readus in prim plan chestiunea securitatii energetice a Romaniei, o securitate pe care exploatarea gazelor de sist ar putea-o spori semnificativ.

In opinia Ginei Gusilov, director al Romanian Energy Center, comportamentul Rusiei ar trebui sa ne determine si mai mult decat inainte sa scadem cat de mult posibil dependenta de un singur furnizor. Iar acest obiectiv incepe cu o buna explorare a resurselor, inclusiv a gazelor de sist:

"Noi nici nu stim de fapt nici cantitatea de gaze, nici fezabilitatea economica a extragerii gazelor. Nu avem inca niste cifre confirmate din teren. E important sa ramanem conectati la dezbaterea europeana pe aceasta tema. Intre timp, au aparut noi tehnologii care permit exploatarea argilelor gazeifere printr-o tehnologie care nu foloseste apa. Asta rezolva anumite ingrijorari sociale.

Si in cazul tehnologiei cu apa lucrurile au mai evoluat, industria nu a fost statica, dar trebuie sa ramanem conectati", a explicat Gina Gusilov pentru Ziare.com.

Radu Dudau, conferentiar la Universitatea Bucuresti si director al Energy Policy Group, considera ca situatia din Ucraina mareste imprevizibilul aprovizionarii cu gaze naturale in UE si este posibil sa asistam la reluarea "razboiului gazelor" dintre Rusia si Ucraina din 2006 si 2009.

"Pe termen scurt, Romania se poate descurca intr-un atare scenariu: avem rezerve suficiente de gaze inmagazinate, iar vremea buna inseamna consum scazut.

Pe termen lung, insa, este fundamental ca Romania sa-si mareasca gradul de autonomie energetica. Gazele de sist si offshore-ul Marii Negre sunt cele mai promitatoare noi surse de hidrocarburi pentru tara noastra. In sens tehnic, un astfel de proces nu poate fi "grabit", dar poate fi favorizat sau, dimpotriva, intarziat ori chiar blocat de conditiile politice si sociale.

Persistenta intr-o vehementa bigota impotriva gazelor de sist incepe sa semene cu o tentativa de sabotaj din interior a sanselor Romaniei de a-si mari securitatea energetica si de a se dezvolta economic. Pentru cei preocupati in mod autentic de protectia mediului inconjurator, exista in prezent suficiente date si reglementari ce ofera garantia unei dezvoltari sigure a gazelor de sist - daca acestea exista in rezerve exploatabile comercial.

A obstructiona cu tenacitate explorarea si eventual exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care productia de petrol si gaze conventionale in Romania scade cu circa 10% pe an, revine la a vulnerabiliza economia nationala si la a favoriza, in fond, utilizarea unor combustibili fosili mult mai poluanti decat gazele naturale".

In schimb, Dumitru Chisalita, expert energie eficienta, se teme ca lipsa unei strategii energetice a Romaniei face inutila aceasta dilema: "Anual consumul se duce in jos si cat timp nu vad o strategie, nu pot sa iau in calcul decat trendul ultimilor 10 ani care este descendent. Si daca acest trend va continua nici macar nu putem spune ca avem nevoie de gazele de sist.

Daca imi propun sa sustin o anumita dezvoltare care sa redreseze consumul, atunci se poate discuta despre necesitatea urgentarii. Dar pana cand aceasta strategie nu apare, nu cred. In 5-10 ani de zile, studiile arata ca vom avea un consum cu 5 miliarde de metri cubi mai mic de cat azi, iar la un consum total de 7-10 miliarde de mc, gazele de sist nu mai conteaza cine stie ce."

Teoretic, ar putea exista varianta exportului, dar, in opinia lui Dumitru Chisalita, nici ea nu este pe deplin viabila: "Se pune acut problema deschiderii pietii americane catre piata europeana. Permisiunea exportului gazelor de sist, prin lichefiere, catre Europa din America, va duce la alta abordare a pietei, la alt pret european.

Aceasta deschidere va determina scaderea pretului gazelor naturale lichefiate si o crestere a interesului pentru ele. Ca sa nu mai vorbim ca, pentru a transporta gazele din Romania in afara, toate rutele, cu exceptia uneia singure, presupun investitii foarte mari.

Asadar, degeaba am avea gazele astea repede, dar nu vom avea ce face cu ele. La fel ca orice familie sau orice firma, o tara are nevoie de o minima planificare. Romania nu are asa ceva, doar povesti, nimic concret, nicio viziune nicio strategie."

Otilia Nutu, analist EFOR, se asteapta la o presiune mai mare pentru a accelera gasirea de solutii alternative pentru gaz: "Evident, nu ar trebui lasata la o parte discutia despre protectia mediului, reglementari clare si transparente, despagubirea comunitatii (de ex. impartirea redeventelor).

Insa deja problema devine acuta si nu cred ca ne mai permitem decizii iresponsabile, azi moratoriu - maine mai vedem, azi un regim fiscal, maine altul, populisme etc.

Exista cateva riscuri: posibile probleme de aprovizionare de la Gazprom prin Ucraina, dar si o discutie interminabila despre resursele din Marea Neagra, care va privi nu numai resursele din partea ucraineana, ci, foarte posibil, va readuce pe tapet rezultatul arbitrajului de la Haga din 2009 in care Romania a castigat jurisdictia si drepturile suverane asupra aproape 80% de platou continental si zona economica exclusiva.

Nu ma astept ca Gazprom sa preia imediat partea ucraineana sau sa apara conflicte reale pe cine are drept de concesiune pe partea noastra, insa este suficient ca lucrurile sa fie in coada de peste pentru ca marile companii straine sa stea in expectativa si sa-si amane investitiile, explorarile pana mai vedem noi ce se intampla."

La randul lor, ecologistii raman fermi pe pozitii impotriva explorarii si cu atat mai mult a exploatarii gazelor de sist. Niculae-Radulescu Dobrogea, presedintele Fundatiei Ecocivica, considera ca "Problema exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica sau a ne speria de treaba cu rusii sunt probleme false, cand noi avem energia asigurata 120% din forte proprii, cand noi avem mai multa energie decat putem consuma, cand avem surplus de energie care nu poate fi preluat de dispeceratul national".

Ziare.com va invita la dezbatere: Ar trebui urgentata explorarea gazelor de sist? Ar trebui exploatate gazele de sist din Romania? Ar trebui sa ne sperie mai mult riscurile exploatarii gazelor de risc sau dependenta energetica de Rusia?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4827 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Palierele de inteles pericolul, evident la scara nationala, sunt 2:

1. asa zisa dependenta dupa urma careia cumperi de la cine are produsul vizat, cu bani
2. asa zisa independenta dupa urma careia cumperi produsul de la cine l-ai dat plus rezultatul cu care s-a realizat produsul
Logica in 2 timpi care lipseste cu desavarsire deoarece suntem bantuiti de modernism, tehnologie, globalitarism, si ceva influente orriginale.

 

independenta energetica ?

greu de inteles ce independenta este aceea prin care concesinezi integral resursele respective (contra 4 % beneficiu) si apoi, tu, Romania, cumperi acel combustibil de la concesionar in conditiile pe care el ti le impune ? Suntem independenti cumparand ce si in ce conditii voieste sa ne ofere altul din resursele noastre ?
Romania s-a grabit sa concesioneze si sa dea acorduri de explorare/exploatare inainte de a avea o legislatie care sa se refere la exploatarea gazelor de sist. Romania si-a concesionat pana si resursele din Marea Neagra inainte chiar de a fi castigat procesul cu Ucraina. (La resursele din Marea Neagra au "aspiratii" si rusii ; alipirea Crimeii ii avantajeaza si din acest punct de vedere).

Concesiunile deja acordate de catre diferitele guverne ale Romaniei acopera aproape integral suprafata plana a Romaniei - ne raman Carpatii in care sa ne refugiem ca in vremurile apuse.

De ce se vorbeste in articol de 10 societati concesionare, cand in realitate sunt 26 de societati ?

Cititi va rog :
http://nazone.ro/2013/04/harta-perimetrelor-de-explatare.html

 

Bunul suprem al Romaniei e terenul agricol!

Si apa pentru irigatzii!
Agricultura a reusit sa aduca economia Romaniei pe crestere in 2013!
Daca punem in pericol aceste resurse sabotam chiar viitorul Romanei!
Ponta sa intzeleaga acest lucru banal, ca exploatarea gazelor de sist distruge mii de ha de teren agricol fertil ...
Pentru energie sunt si alte surse, nu doar gazele de sist, poate sa construiasca eoliene si panouri solare, astea nu polueaza deloc !

 

Chevron sa mearga laNotariatul IoanaBasescu sa fie sigura

Gaze de sist sant si in judetul Neamt -iar Interlopul Securist Politic Tarata (Balta Brailei) vinde absolut totul pe nimica.

Chestiunea securitatii energetice a Romaniei NU o reprezinta BAIETII DESTEPTI ?? Ori ei sunt mai presus de lege .

Clanul Interlop PINALTY de ce este protejat daca Securitatea energetica a Romaniei reprezinta Pericol la Siguranta Nationala.

NU este singurul de pe piata energetica.

NU exiztsa "riscuri" de aprovizionare de la Gazprom datorita Notariatului Public Ioana Basescu.

De ce NU se doreste a se dicuta despre minele de URANIU ??? Au fost in administrare M.A.I. -iar din sursele sigure care detin astfel de documente aceasta bogatie a ajuns pe mana unor Clanuri Interlope Internationale.

M.A.I. - NU trebuie sa apere Siguranta Nationala a Romaniei ?? De ce sprijina Clanurile Interlope Internationale ?

q

asa este! nu exista securitate energetica in momentul in care resursele apartin companiilor straine .si asta moca. daca nu vom depinde de rusi vom depinde de americani. cum e cu bechtelul?baieti buni ,nu-i asa?!?

 

Cu bataie lunga...

Pe fondul aversiunii fata de bau-baul Rusesc multi interesati de la ziaristi si pana la politicieni vor sa sugereze ca este bine sa acceptam ceea ce resping azi dupa ani de forari oamenii din tarile occidentale si mai ales SUA.
Daca Rusia nu vinde gaze nu-i va fi prea bine si in consecinta daca nu te dai viteaz sa critici excesiv pe la tot felul de forumuri internationale mai ceva decat tarile puternic industrializate nu vad de ce ne-am teme.
Dar cum noi sunte slugi si urlam mai mult decat stapanul, Basecu vrea cu tot dinadinsul sa lase prapad in urma lui si relatii tensionate la maximum cu Rusia ca acesta sa ne sanctioneze cu pretul la gaze,iar concomitent sa acceptam Chevronul si altele cu care de mult Basecu are legaturi de conturi secrete in banci din afara granitelor.In momentul in care incep forarile se deblocheaza fondurile.

Bunul suprem al Romaniei e terenul agricol

Agricultura, a propulsat si economia...NU Pon-Tax

Pericolul este in noi...

Se doresc raspunsuri,cititi cu atentie:Confesiunile unui asasin economic de John Perkins si va lamuriti cu intentiile Chevron si a altora.Asa cum mult prea tarziu ne-am lamurit de intentiile Bechtel.Dar acesta "lamurire"ne-a costat enorm de mult fara rezultate.Dorin "ancor un fois"nu ne-a ajuns,ce suntem sado-masochisti?

O sa ne otravesca pe toti..

Cine a zis ca s-au oprit? La Mangalia,Vama Veche,lucreaza de zor.O sa otraveasca cea mai buna apa din zona,iar apa aia,ghici cine o sa o bea?Noi,dar si voi,cind veniti pe litoral,imreuna cu copiii.Apa aia,(iradiata si chimizata) va uda rosiile,ardeii,etc,pe care o sa-i minati direct,din zona,sau indirect,de la supermarket,asa ca nimeni nu va fi in siguranta,inclusiv mirlandezii care ne-au vindut resursele pe 2 lei.
Iar gazul ala importat de la rusi,decit sa faca miliardarul ala de nicolaie,sau cum n.aiba il cheama,al cu ingrasamintele,inca vreun miliard,si noi sa-l platim mai mult decit face,mai bine ne lipsim.Sa-l importe el,pe banii lui,si sa exporte ingrasaminte la valoarea reala,nu subevaluat,sa vedem daca-i convine.

Corect shi felicitari !

Romania pare sa fie, in ultimele zile, saptamani, sub un asalt mediatic destinat spalarii la creier shi re-indoctrinarii. Doamna Ene shi Dogiou nu face exceptie, caci a pune problema in termeni de "ori in lac ori in putz" este cel putzin perfid.
Insa nu-mi pierd sperantza, atata timp cat Romania mai are inca "tzarani", adica oameni cu o adanca apreciere a pamantului, a apei,...
Felicitari si Korodi: are atitudinea corecta.

Cine este in spate?

Exista multe motive sa cred ca, la Pungesti si-a băgat coada cineva care are motive serioase sa nu se treacă la exploatarea gazelor de sist. Oamenii de acolo au căzut in capcana si fac jocul cuiva. Nimic din ce se vantura nu are o baza solida. Nu este loc si timp pentru a aborda aici mai multe aspecte ale acestei probleme. Voi analiza aici un singur aspect; Rusia a avut petrol si gaze si inainte cand in magazinele lor alimentare nu se găseau decat cateva sticle de lapte bătut si atarnau spanzurate de un cui cateva bucati de slănina afumata. A fost necesar sa pătrundă cateva societăți din lumea liberă pentru a face ca acele rezerve de gaze si petrol sa devină rentabile la un preț critic. Văzandu-se cu ceva saci in caruta, au nationalizat ce au pus alții pe picioare dar, dacă prețurile scad sub valoarea critica, ajung Iarăși la sapa de lemn.

 

Be sirious!

Chevron a descoperit o schema Ponzzi de facut bani!
Gasesc niste fraieri carora le zic ca le gasesc gaze printr-o tehnologie proprie revolutzionara!
Dar ce fac ei!?
Fac gauri la 3000 de m in care ingroapa deseuri radioactive, primesc foarte multi bani ca sa-i scape pe unii de aceste deseuri! Din acest motiv formula substantelor pe care le injecteaza e secreta ... substantele alea nu fac nimik, sunt doar gunoaie radioactive, gazele sunt eliberate de exploziile care au loc in subteran!

Macsi, de regula ceea ce postezi e foarte serios!

Povestea cu substantzele radioactive, si cu gazele din explozii, insa, e ridicola! Cum potzi crede asa ceva, si cum potzi s-o mai "vinzi" si altora?!

Macsi, BRAVO !! :))))

Deci americanii isi bubuie subsolul de cativa ani cu deseuri radioactive. Sper ca ai zis-o in gluma pentru ca e culmea ricolului. Nici cei din Pungesti n-o cred..

Romanian Energy Center , Energy Policy Group , Ecocivica ,

EFOR ,
astia cine or mai fi?
Aha , agenti de influenta .
La redeventele negociate , cu ce ne incalzeste
pe noi exploatarea vreunei surse? Daca astia il
scot , lichefiaza si-l exporta sau si mai rau ,
dicteaza un pret de nesuportat?

Marin2134 10:36 Chevron e firma israeliana!

Nu ea in sine ci toata conducerea! Asa ca nu polueaza ei solul "tzarii sfinte" deci nu le pasa!
Oare de ce nu cauta Chevron gaze si petrol in Israel, am auzit ca acolo rezervele sunt fabuloase, gaze 500 de miliarde de cubi chiar in apropierea Tel Aviv-ului!
Shalom!

Mai Petrache!

Teoria exploatarii gazelor de sist in Romania este veche. Sa ne aducem aminte de termocentrala de la Anina.
Si apoi in urma exploatarii ramane o mare groapa. Adio paduri cu care ne laudam, terenuri agricole, frumuseti ale naturii. Toata suprafata tarii se va asemana cu un musuroi sau un mormant proaspat.

Anina trebuia sa mearga cu sisturi bituminoase, ex

ploatate la suprafata, e o diferenta ca de la cer la pamant fata de explotarea gazelor de sist la care se otraveste apa si aerul.
Daca tehnoogia aia e atat de prietenoasa, de ce n-o pun pe masa, de ce nu dau reteta substantelor de injectare, sa poata fi verificata de specialistii independenti ai statului inclusiv respectarea ei in procesul tehnologic?

Dependentza energetica de Rusia este cumplita!

Ea poate conduce, in timp, la disparitzia statului roman, sau la reducerea sa la dimensiuni ... balcanice!
Petrol si gaze de sist, deja exploatam, de zeci de ani, in zona Moinesti, si totul este O.K., pacat ca zacamintele nu sunt mai mari!
Deci, cu toata viteza inainte, pe gazele de sist! Ele sunt viitorul acestei natzii!

 

Judeca si tu!Gazele de sist, in sine, nu prea merita!

E prea costisitoare tehnologia ...
daar ...
http://www.dailykos.com/story/2013/12/20/1264313/-BP-and-Chevron-are-accused-of-dumping-toxic-radioactive-waste-into-the-swamps-of-Lousiana#

usa ies din criza in primul rind datorita gazelor de sist!!

Gazele ieftine au scazut pretul energiei electrice. Productia de gaz ramine in exceass in usa, asa ca au trecut la deja lichefiere si export! La sfirsitul lui 2014!! usa va exporta primul transport de LNG!! In 2025 usa a planificat sa acopere 80%!!!! din necesarul de LNG al lumiii: sfirsitul povestii!!

O piata mondiala a gazului lichefiat controlata de usa!! Un opec al gazului lichefiat cu 80% din productia mondiala produsa si exportata de usa!!!

 

si cat timp dureaza acest monopol? nu te-ai satura

t de monopoale de stat?

D ILIU, asta ar trebui sa inteleaga si guvernantii nostri

Dar ei in prezent sunt prea himnotizati de rusi si s-au lasat pe mana lor. Gaze de sist avem, dar ce folos daca rusii nu ne lasa sa le exploatam.NET, spune rusul, voi trebuie sa ramaneti dependenti de Velicaia Rasia.Restul, nu sunt decat niste fantezii inventate cu privire la poluoarea de la Pungesti.Shalom

Independenta energetica

fata de Rusia este minunata. Dar nu as merge pana acolo incat sa-mi cada casa in cap pentru asta.

 
 

 

Multumesc, sunteti amabili amandoi.

Dar nu ma refeream neaparat la cap, ci mai mult la casa. Care nu ma adaposteste numai pe mine, ci si pe membrii familiei. Sa nu-mi spuneti ca sunteti amatori de seisme si constructii prabusite, ca nu va cred :)

????*

1Gusa: Gazele de sist ne vor distruge mediul, nu vom avea independenta energetica
2Soc in industria energetica - exploatarea gazelor de sist ar declansa cutremure
3Statul de drept la Pungesti
4Gazele se scumpesc de trei ori anul asta

 

cateva ganduri

1.Titlul e gresit pentruca introduce un factor emotional prin mentionarea Rusiei.Intrebarea ar trebui sa fie :gaze de sist.Da sau Nu?
2.Nu poti pune intrebarea inainte de a avea datele pentru a raspunde.Altfel este dat cu parerea.
3.Doua informatii sunt necesare pentru a da raspunsul
a.Ce rezerve de gaze de sist sunt in subsolul romanesc(raspunsul nu poate fi dat decat DUPA prospectare,care trebuie aprobata)
b.Exploatarea gazelor de sist are loc de multi ani,in unele tari-Statele Unite-pe scara foarte larga,deci riscurile sunt mai mult sau mai putin cunoascute.Care sunt problemele de mediu survenite in tarile unde exploatarea ARE LOC DE FACTO,deci nu un studiu teoretic despre ce s-ar putea intampla(dar nu s-a intamplat niciodata).
3.Care sunt rezervele de gaze conventionale pe care le are Romania si cati ani mai ajung? Care sunt alternativele energetice atunci?

 

Avem o tara bogata si ce ?

Suntem norocosi sa avem bogatii naturale pe care putini si le pot permite sa le valorifice la adevaratul lor potential, pacat ca suntem condusi de icapabili care nu au o viziune pe plan indelungat sa conserve mediu si sa exploateze cat se poate de ecologic resursele naturale. Revenind la intrebare, da este rau ca depindem inca de rusi pentru gaze dar este si mai rau ca se bate moneda pentru exploatare a gazelor de sist, vom avea cutremure si alte implicatii naturale care vor fii ireversibile pentru generatiile viitoare, doar banul dicteaza la nivel guvernamental si se plateste gras pentru a da unda verde la defrisare paduri, explorare aurifera cu cianuri, gaze de sist, vanzarea loturilor de pamant catre straini, demolare parcuri industriale pentru constructie malluri si cartiere rezidentiale. Deci o tara bogata pacat ca este locuita.

 

.........

Pericolul cel mai mare nu este nici una nici alta!
Pericolul sunt conducatorii, cei ce conduc Romania cu incompetenta, interesele, lacomia, ipocrizia lor, etc. Cei care se cred stapanii si salvatorii neamului romanesc.

 

si as adauga eu in capul listei ,

pe alegatori!

"Care e pericolul mai mare: dependenta de Rusia sau gazele de sist?"

gaze de risc!

" Ar trebui sa ne sperie mai mult riscurile exploatarii gazelor de risc sau dependenta energetica de Rusia?"
De gaze lacrimogene cand se face o dezbatere?

 

Viclenie marca f.s.n.

=p.s.d+p.d.l.+p.m.p.+... (cine vrea s-o continue). Mesajul din titlu e simplu: cine e impotriva exploatarilor folosind cianuri sau fracturare, e de partea rusilor! De fapt, asocierea acestor doua lucruri (rele amandoua, dar diferite si fara legatura intre ele) este o potlogarie in care ii recunoastem pe politicienii p.s.d. Ambele chestiuni sunt periculoase, dar nu sunt variante ale unui acelasi pericol. Ce s-ar fi intamplat daca nu izbucnea acest conflict, iar Rusia ar fi trecut, incet-incet, de partea occidentului? Asadar, toti care protesteaza impotriva exploatarilor samavolnice din Romania, sustinuti de occident, sunt... pro-rusi. Chiar trebuia un razboi ca sa puteti incepe exploatarea? Anglia si Ungaria sunt si ele pro-ruse? Ungurii au fost impotriva exploatarii de la Rosia Montana, care le poate polua si lo teritoriul. Sa-i intrebam si pe ei care e pericolul mai mare.
Eu propun propagandistilor o rezolvare. Sa incercam sa obtinem in timp independenta fata de gazele rusesti, fara a intra neaparat in conflict cu ei, si sa nu demaram proiectele demente ale unor oameni care nu stiu ce combinat sa mai jefuiasca, si de aia vor "exploatari". Ce ziceti, v-ati fi asteptat la varianta asta? Ori era evidenta?
ps. Din astea doua pericole, cred ca "pericolul" mai mare este tocmai asta: gasirea unei solutii pentru ambele... pericole.

 

Chiar daca a mai fost pusa intrebarea aceasta de cititori, o spun:

Gazele de sist inseamna independenta energetica??? Intrebarea din titlul articolului ar fi trebuit sa fie: "Dependenta energetica de Rusia sau dependenta energetica de concesionarii gazelor de sist?" Avand in vedere poluarea panzei freatice de catre exploatarea gazelor de sist, plus faptul ca Romania va fi doar partea care va achizitiona gazele obtinute (la pretul stabilit cu exploatatorii acestor gaze) - raspunsul este clar: eu cred ca pretul platit rusilor este deocamdata mai mic decat pretul care ar fi platit exploatatorilor gazelor de sist in care ar trebui inclus pretul pentru indepartarea efectelor exploatarii acestor gaze de sist.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor